• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Aşırı hevesle alınan hayvanlar

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.02.2015, 00:00
Günlük yaşamınızın koşuşturması sırasında ailenizin içine bir hayvan dostumuzu katmayı düşündüğünüzde bir anda coşkulu bir heyecana kapılabilirsiniz. Bu hevesinizle yerinizde duramayarak internette yavru araştırmaya başlarsınız. İnternette köpek, kedi veya bir başka hayvanın satışı yasak olmasına rağmen güzel fotoğrafların ve altında yazan albenili özelliklerin büyüsüne kapılırsınız ve çoğu zaman yavruyu hiç görmeden satın alırsınız. Sonrasında hiçbir sorunla karşılaşmayabileceğiniz gibi, aklınıza gelmeyen bir sürü sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Can dostunuzu seçerken acele etmeyin. Ya kendiniz gidip görüp bir barınaktan köpek sahiplenin ya da yavruyu direk görüp kontrolünü yapan veteriner hekimle yüz yüze görüştükten sonra yavruyu satın alın. Aşırı hevesle ve aceleyle alacağınız bir yavruyla ilk gün yaşayacağınız gereksiz sorunlar nedeniyle kısa sürede vedalaşmak zorunda kalmayın. Unutmayın ki sevgi emek ister, hayvan sevgisi çok daha fazla emek ve dikkat ister.

Guineapig'ler ahşap evleri çok sever
Amerika'da çocuklara hayvan sevgisini öğretmek için çok yaygın beslenen guineapiglerin kafes ve ev içindeki yaşamında ahşap kulubeler ve oyuncaklar kullanılabiliyor. Evcil guinea piglerin Latince tür ismi olan Cavia porcellus'taki 'Cavia' kelimesi 'mağaralı' yada 'mağarada yaşayan' anlamına geliyor. Bu isimlendirmenin nedeni ise bu evcil guineapiglerin köken aldığı doğadaki türlerinin diğer kemirgenler gibi toprağı kazıp yuva yapmamaları, diğer hayvanların açtığı oyuklara, taş ve devrilmiş ağaçlar altına yerleşmeleridir. Bu yüzden evlerde beslenen guineapiglerde çok büyük olmayan kulübe vb altına girmekten hoşlanır ve oralarda kendini güvende hisseder.
Mısır'da kedi
Mısır, antik dünyanın tahıl yetiştiren en büyük coğrafyalarından biriydi. Elde edilen tarım ürünlerinin depolanması için inşa edilen büyük tahıl ambarları fareler ve sıçanlarla dolunca kedileri de kendine çekmiştir. İnsanoğlunun kedileri, farelerin avını gerçekleştirmeleri yönünde teşvikleriyle kemirgen popülasyon kontrol ediliş, kedi zamanla evcilleştirilmiş, sonrasında da kutsal sayılmaya başlanmıştır. Zaman içerisinde Mısırlılar kediye tapmaya başladılar. Rahipler, bir kediyi kasıtlı veya kazara öldürmenin cezasının ölüm olacağını beyan ettiler. Persler, Mısırlılarla olan savaşlarında, Mısırlıların kedilerini yücelttiklerini bildiklerinden canlı kedileri siper olarak kullandılar. Mısırlılar kedilerinin ölümleri üzerine derin bir yasa girdiler. Kediler ölümlerinden sonra mumyalandı ve kutsal yeraltı mezarlarında saklandı. Binlerce mumyalanmış kedi Mısır'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır.
Minik yaramazlar tatlı su karidesleri
Akvaryumlar evleri güzelleştiren su ekosistemleridir. Yetişkinlerinin boyutu 0.4-0.5 santimetreyi geçmeyen minik karidesler için ise Nano akvaryum dediğimiz başta Moss olmak üzere belli bitkilerin kullanıldığı küçük akvaryum ortamları oluşturulur. Bu karidesler suyun Ph vb özellikleri uygun olarak sağlandığında ve doğru beslendiğinde hızla ürerler. Karidesler yumurtaları ve yumurtadan yeni çıkmış yavruları kuyruklarının alt kısmında saklarlar. Belli bir boya gelen yavrular akvaryumda serbest yüzmeye başlar. Renkleri ve görünümleri son derece güzel olan bu minik canlılara karşı merak hızla artmaktadır. İnternetten Freshwater Shrimps olarak arattığınızda bu değişik hayvanların çok farklı ve desenlerde üretildiklerini görebilirsiniz.
Shadow
ABD'nin batı eyaletlerinden biri olan Utah'ın başkenti Salt Lake City'de 37 yılı aşkın zamandır profesyonel olarak planörle uçuş yapan Dan McManus ve birlikte çalıştığı köpeği Shadow, 9 yıldır birlikte uçuyorlar. Genel anksiyete bozukluğu bulunan Dan McManus, ona yol arkadaşlığı eden dostu Shadow sayesinde semptomları kontrol ederek endişelerini azalttığını belirtiyor. Kullanılan kayış takımları özel olarak Shadow için hazırlanmış.
Haftanın isimleri
Köpek: Kato- Siren- Aris- Blacky
Kedi: Siren- Emma- Ginger- Miki
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA