• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeğinizi keyifle gezdirebilmek için

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.02.2015, 00:00
Köpeğinizle birlikte gezintiye çıktığınızda onun sadece tuvalet ihtiyacını gidermesini hedeflemeyin. Sonuçta köpekler gezerken sosyalleşirler. Mutlaka bir köpek arkadaşınla oynatmaya çalışın. Ayrıca yanınıza alacağınız bir avuç kuru mama veya ödül biskütleri ile ona hem bir şeyler öğretip bol bol oyun da oynayabilirsiniz. Böylece hem köpeğiniz hem de sizin için birlikte gezmek, istenen ve keyif verici bir faaliyet haline gelecektir. Köpeklerimizi tasmayla gezdirmeliyiz. Köpek eğitimi konusunda eğitim almadıysanız ve gerçekten yeterli bilginiz yoksa köpeğinizin serbest gezerken yapabilecekleri konusunda kesin olarak emin olamazsınız. Bunun dışında serbest gezdirilen köpeklerin her an arabaların önüne caddeye koşturması riski vardır. Dışarıya çıkarken paltosunu giydirmeyi unutmayın. Evde elbisesiz gezen köpeğimizin de sokağa çıkarken ek bir elbise ile ısı farkından korunma ihtiyacı vardır. Bahçede yaşayan köpeklerimize ise elbise giydirmeye gerek yoktur. Yaşlı köpeklerinde eksersize ihtiyacı vardır. Düzenli gezen ve bol eksersiz yapan köpekler çok daha güzel, sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar. Köpeklerimizin tuvaletlerine dikkat etmeliyiz.

Köpeğim kulübesinde ama korunaklı mı?
Köpeğinize bahçede bakıyorsanız muhakkak boyuna uygun bir kulübe yaptırmalısınız. Görünümlerinin çok güzel olması yeterli değildir. Kulübeler tamamen köpeğinizin soğuk veya sıcak şartlarından korunması amacıyla kullanılmalıdır. Köpek kulübesinin kapısını çok büyük ölçülerde yapmanıza gerek yoktur, köpeğinizin sırtını sürtmeden girebileceği yükseklik yeterlidir. Kulübe kapısını kulübenin tam ortasına değil biraz yana açtırırsanız, köpeğiniz kapıdan girdikten sonra kulübe içinde sığınabileceği bir köşesi olabilir. Kulübelerin alt kısmını rutubet almaması ve kuru kalması için muhakkak yerden yükseltmeliyiz. En önemlisi de köpeğimiz kulübenin içinde bile olsa kulübenin üzerine yine hem güneşten hem de yağmurdan korunma için ek olarak tente, güneş kesici sera örtüsü veya metal olmayan çatı malzemesi ile sundurma yapmalıyız.

Kedilerde tüy yumağı
Tüm tüy döken kediler kendini yalarken tüylerini yutar ve bu tüy yumakları mide veya bağırsaklarda değişik boyut ve şekillerde topaklar oluşturur. Fibrinden bol mamalarla beslenen kedilerde tüy topaklarının oluşması engellenebilir. Ama bunlara rağmen eğer kediniz çok tüy döküyorsa çeşitli firmaların ürünü olan maltepaste dediğimiz ürünler işe yarayabilir. Kediler bu paste ürünleri çok kolaylıkla yalayıp yerler ve sindirim sistemlerindeki tüyler topaklaşmadan dışkıyla birlikte kolayca atılır. Kedinizdeki tüy topağı sorunları eğer farkedilmezse ileri dönemde böbrek yetmezliği belirtileri ile karışan, sıvı kaybı, yemek yememe, kusma vb belirtilerle seyreden kedinizin aşırı zayıflayacağı ve sonunda ölebileceği durumlar oluşturabilir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA