• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dış piyasalar ve enflasyon izlenecek BİLAL DOĞAN

Dış piyasalar ve enflasyon izlenecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.09.2009, 00:00
Global piyasalara G-20 Zirvesi damgasını vurdu. İki günlük bayram tatili sonrası yurtdışının da kararsız görünümü nedeni ile piyasalar haftaya temkinli başladı. Dış piyasalarda ABD verileri ve G-20 Zirvesi'nde alınan kararlar, içerde ise, Merkez Bankası beklenti anketi ve on beş Türk bankasının mevduat notunun yükseltilmesi etkili oldu.
Merkez Bankası'nın Eylül ayı enflasyon beklenti anketinin olumlu açıklanması endekste alıma neden olurken, 15 Türk bankasının notlarının pozitife yükseltilmesi de yukarı hareketi destekledi.
İMKB, geçtiğimiz hafta yurtdışında özellikle ABD hisse senedi endekslerinin son bir yılın en yüksek seviyesine kadar yaşadığı yükselişin ardından gerilemesinin yol açtığı endişe ile beklenen performansı göstermedi. Sona eren iki günlük FOMC toplantısından sonra yapılan açıklamalar ile FED'in ekonomiyi resesyondan çıkarmak için gösterdiği çabaların sonuna yaklaşıldığı endişeleri İMKB'nin temkinli hareket etmesinde etkili oldu. FED'in açıklamalarından sonra ABD'de hazine kağıtları değer kazandı. Dolar güçlendi, emtia fiyatları geriledi.
Geçtiğimiz hafta yatay ve temkinli bir seyir izleyen İMKB, Merkez Bankası faiz indirim beklentisinin yol açtığı iyimserlikle dış piyasalardan ayrıştı ve daha olumlu bir performans gösterdi. İMKB haftayı 47 bin 625 puandan kapattı.
Bu hafta, dış piyasalardaki yön arayışının bitmemesi ve içerde IMF konusundaki belirsizliğin sürmesi durumunda endeksteki temkinli duruş ve sıkışık seyrin sürmesi beklenebilir.
Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının G-20 Zirvesi'nden sonra para enjeksiyonunu yavaşlatma ve zaman zaman piyasadan para toplama gibi alabileceği radikal kararlar, gelişmekte olan piyasalardan para çıkışına neden olabilir. Bu durumda da temkinli duruş güç kazanır.
ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankaları para enjeksiyonunu azaltma kararı aldı bile. Bu da içerde dolara yükseliş yönlü güç kazandırıyor. Bu hafta, G-20 Zirvesi'nde alınan kararların takibi, yurtdışı gelişmeler, özellikle de ABD verileri izlenecek. İçerde ise cuma günü açıklanacak enflasyon verileri ve IMF anlaşması ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

BONO PİYASASI GÜÇLÜ
İçerde, Merkez Bankası'nın faiz indirmeye devam edeceği ve bankaların devlet kağıtlarına olan talebinin süreceği beklentisi bono piyasasını güçlü tutuyor. Bu beklenti ile bono faizleri 8.87'e kadar gevşedi. Yurtdışından negatif veriler gelse de içerdeki faiz indirim beklentisi faizlerde yukarı gidişi sınırlıyor. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 11 Mayıs 2011 vadeli pazartesi günlü valörlü kağıt 8.87 bileşik seviyesinde hareket etti. Bu hafta, Merkez Bankası'nın toplantı tutanakları ve Hazine'nin çarşamba günü açıklayacağı Ekim ayı borçlanma programı takip edilecek.

DÖVİZDE YÖN YUKARI
Yurtdışı borsaları ve paritedeki hareketleri izleyen döviz piyasasında dolar/TL'nin, sepet bazında bakıldığında daha iyi bir performans sergilediği görülüyor.
FED, Avrupa ve İsviçre merkez bankalarının finansal istikrarın sağlanması için bazı acil programların yeniden gündeme alabileceklerini açıklamaları piyasada tedirginliğe yol açtı. Bu tedirginlik dolar kurunda alımlara neden olabilir. Ayrıca, FED'in piyasaya desteğini azaltması da dolarda yukarı hareketi sağlayabilir. Yurtdışı borsalarda yaşanan kar satışları, emtia fiyatlarındaki düşüş ve gelişen piyasalarda çıkış yaşanması da, içerde doların yukarı yönlü seyrini güçlendiriyor.
Önümüzdeki hafta, G-20 Zirvesi'nden gelecek olumlu sinyallerin yurtdışı piyazaların seyrini değiştirebileceği beklentisi, IMF anlaşması ile ilgili açıklamalar ve euro/dolar paritesindeki gelişmeler dövizin seyri açısından belirleyici olacak. Dolarda, gelen talep nedeni ile yukarı yönlü seyir güç kazandı.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI