• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İMKB olumlu yurtdışı verileri ile coştu BİLAL DOĞAN

İMKB olumlu yurtdışı verileri ile coştu

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.04.2010, 00:00
Yurtdışında, son dönemlerde açıklanan verilerin umut verici olması, merkez bankalarının düşük faiz politikalarına bir süre daha devam edeceklerini yönündeki açıklamaları ve piyasalardaki yüksek likiditenin risk alma iştahını desteklemesi, borsalarda global çapta iyimserliğe neden oldu. Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Japonya'dan son dönemde gelen olumlu verilerle birlikte ekonomik büyümeye ilişkin umutların artması yatırımcıya cesaret vermekle birlikte, ekonomik iyileşmenin devam edeceği beklentisini de güçlendiriyor. Bu da Asya borsalarının yükselmesine, bono risk primlerinin ise düşmesine neden oluyor. Piyasalardaki pozitif havanın korunması da yatırımcıda yüksek risk iştahına da neden oluyor. Dış piyasalarda yaşanan bahar havasına karşılık, içerde IMF anlaşmasının olmaması ve siyasi gerginlikler nedeniyle oluşan endişeleri bir kenara bırakan İMKB, banka hisseleri önderliğinde yurtdışı piyasalara paralel olarak yükseliş yönlü bir seyir sürdürdü. Bu yükseliş hareketini, içerde beklentiler doğrultusunda açıklanan ihracat rakamları ve 1. çeyrek bilançolar destekledi.
Endeks, haftanın son işlem gününde yurtdışında Paskalya Tatili nedeniyle birçok ülkede piyasasının kapalı olmasından dolayı yatay açılış yaptı.
Günün ilerleyen saatlerinde ABD'de beklentilere yakın açıklanan tarım dışı istihdam verisinden sonra alımlarla karşılaştı ve haftayı 58 bin 59 puandan kapattı.

FAİZ GERİLEDİ
Beklentilerden iyi gelen büyüme rakamlarının ardından, Hazine'nin açıkladığı borçlanma programında, yeni tahvil ihraçları yapacağını da açıklaması, bunun olumlu karşılanması ve yükselen risk iştahı ile faizde bir miktar gerileme yaşandı. Geçen haftanın son işlem gününde Paskalya Tatili nedeniyle düşük hacimli seyir gerçekleşti. Bununla birlikte içerde, yatırım fonunda stopaj uygulaması, ücretlilerin vergi dilimi ile ilgili gelişmelere yönelik haberlerle biraz yabancı satışı görüldü.
Perşembe günü yüzde 8.83 seviyesinden kapanan 16 Kasım 2011 vadeli kıymette bileşik faiz günü ve haftayı yüzde 8.90'dan tamamlarken, pazartesi valörlü işlemler yüzde 8.93 bileşik seviyesinde gerçekleşti.

DÖVİZ PİYASASI
Euro/dolar paritesinin belirleyici olduğu yurtiçi döviz piyasasında, Yunanistan'a yönelik endişelerin azalması piyasalardaki iyimserliği artırdı, euro/dolar paritesi yükseldi. Yurtiçinde açıklanan büyüme rakamlarından sonra, TL'nin yeniden değerlenme sürecine girmesi ile dolar kurunda zayıf da olsa gerileme yaşandı. Haftanın son işlem gününde içerde siyasi gündemin yumuşaması ve 2009 büyüme rakamlarının iyi gelmesi ile yurtiçi döviz piyasasında yatay seyir etkili oldu.
Beklentiler doğrultusunda rakamların açıklanması piyasanın belirleyicisi olan euro/dolar paritesinde fazla hareketliliğe neden olmadı. Parite 1.35'in biraz altında seyrederken, dolar 1.510, euro ise 2.040 seviyelerinde haftayı tamamladı. Ancak bu seviyeler dolara olan talebi artırdı.
Bu hafta ise, bugün neredeyse Avrupa borsalarının tamamı ve Çin piyasası Paskalya Bayramı nedeni ile kapalı. Haftanın seyrinde ABD cephesinde açıklanacak veriler ile birlikte bugün yapılacak FED toplantısı da piyasalar açısından belirleyici olacak. FED'in faiz toplantısında faiz artırımı kararı çıkması, doları güçlendireceğinden dolar/TL tarafında yukarı harekete neden olacak. Yurtiçinde ise, bugün açıklanacak Mart ayı enflasyon verileri, stopaj ve ücretlilerin vergi dilimi ile ilgili gelişmeler belirleyici olacak.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA