• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gözler açıklanacak 3. çeyrek ABD bilançolarında BİLAL DOĞAN

Gözler açıklanacak 3. çeyrek ABD bilançolarında

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.04.2010, 00:00
İMKB, geride bıraktığımız hafta tüm zamanların rekorlarını kırdı. Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü yurtdışı piyasaların çoğunun Paskalya Tatili nedeniyle kapalı olduğu kısa bir haftayı geride bıraktık. Yurtdışı ve yurtiçindeki olumlu görünüm ile birlikte Türkiye'de açıklanan Mart ayı enflasyon rakamlarının çift haneden tek haneye inmesi ve stopaj konusunda bir netliğe ulaşılmasının yarattığı iyimser görünüm desteği ile İMKB Endeksi alım ağırlıklı seyretti ve rekor kırdı.
Banka hisselerine gelen yüklü alımlar, bu yükseliş hareketinde etkili oldu. Geçen hafta içerisinde Yunanistan'a yönelik endişelerin tekrar gündeme gelmesi ile bozulan Avrupa borsalarının olumsuz seyrinin etkisi ile yükselişi yavaşlayan İMKB, dış piyasalara nazaran daha iyi performans sergiledi ve yükselişine devam etti. Bunun nedeni ise, yurtiçinde beklentilerin üstünde olumlu açıklanan sanayi üretimi rakamları oldu. Yunanistan baskısı ile bir ara yatay seyre giren İMKB Endeksi haftanın son işlem gününde Avrupa cephesinden gelen olumlu sinyallerle, baskıdan sıyrılarak bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde yükseliş hareketine devam etti ve haftayı 59 bin 185 puandan tamamladı.

BONO PİYASASI SAKİN
Yurtiçi bilanço dönemi nedeniyle sakin görünüm sergileyen bono piyasası, geride bıraktığımız hafta yüksek stopaj çıkacağına yönelik haberlerle yerini bir miktar satışa bıraktı. Yurtiçinde stopajın netleşmesi, ardından gelen enflasyon rakamları ve özellikle ÜFE'de piyasa beklentilerinden daha yüksek gelen artışlar piyasaya satış getirdi.
Zaman zaman agresif hareketlerin olduğu bono piyasasında bileşikler yüzde 9.21 seviyelerine yaklaştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında belirleyeceği faiz kararı ile çıkış stratejilerine ilişkin açıklamalarının öncesinde piyasa temkinli seyre girdi. Geride bıraktığımız hafta 16 Kasım 2011 vadeli kıymette bileşik faiz günü ve haftayı yüzde 8.93 seviyesinde tamamladı.

DÖVİZDE YATAY SEYİR
Yurtiçi hisse senetlerinde yaşanan yoğunluk etkisi ile yurtiçi döviz piyasasında yatay seyir etkili oldu. Yabancı ilgisi ve müşteri tarafının da çok aktif olmaması yurtiçinde dövizin zayıf seyrine ve TL'nin değerlenmesine neden oldu. Dış piyasa gelişmeleri ve özellikle euro cephesinde Yunanistan ile ilgili tedirginlik nedeni ile euro/dolar paritesi 1.33 seviyelerine indi ve euronun zayıf bir seyir içinde olduğu teyit edildi. TCMB'nin önümüzdeki süreçte yapacağı faiz artırım beklentileri ve sıkılaştırma tedbirleri yurtiçinde döviz kuru üzerinde baskı oluşturuyor.
Bu hafta piyasaların seyrinde; yurtiçinde gerçekleştirilecek TCMB'nin faiz toplantısı ve çıkış stratejileri ile ilgili açıklamaları ile Hazine ihaleleri takip edilecek. Yurtdışında ise, ABD'de açıklanacak enflasyon verileri, FED Başkanı'nın ekonomi komitesinde yapacağı değerlendirmeler, ABD ilk çeyrek bilanço rakamları ve Yunanistan ile ilgili gelişmeler takip edilecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA