• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Global piyasada Petrol fiyatı daha da yükselir mi endişesi BİLAL DOĞAN

Global piyasada "Petrol fiyatı daha da yükselir mi" endişesi

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.02.2011, 00:00
Geçtiğimiz hafta, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da başlayan isyan, petrol fiyatlarında artışa neden oldu. Riskten kaçma eğilimi ve enflasyon kaygısı değerli metal fiyatlarında artışa neden oluyor. Dolayısıyla gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik riskler de artıyor. Libya'da artan isyanın petrol ve altın fiyatlarında beklentilerin üstünde bir yükselişe yol açması, global hisse senedi piyasasında da satış yönlü seyir de etkili oldu. Ortadoğu'daki bu ateşin global ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağı ve enflasyona yol açabileceği endişesi riskten kaçmaya neden oluyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında Hindistan Merkez Bankası'nın, bu endişeler neticesinde ilave parasal sıkılaştırmaya gidebileceği beklentisi artmaya başladı. Rusya'da enflasyona yönelik endişeler ile politika faiz oranında 0.25 baz puan artışa gitti. Enerji ihtiyacının büyük çoğunluğunu petrolden karşılayan ülkelerin ekonomilerinin gelişmelerden olumsuz etkilenecekleri beklentisi arttı. Gelişmiş ülke borsalarında bu endişelerden dolayı negatif seyir etkili oluyor.

FAİZ YÜKSELDİ

Keza, Euro Bölgesi'nde enflasyonun yükselmesi ile Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faiz artış sinyali verebileceği yönündeki beklenti, euro/dolar paritesini 1.38 seviyesinin üstüne çıkardı. Yurtiçinde de, yükselen petrol fiyatlarının enflasyonu yükselteceği ve cari açıkta artışa yol açacağı endişesi ile piyasalarımızda da tedirgin seyir etkili oldu. Bu tedirginliğin etkisi ile faiz yüzde 8.84 seviyelerine yükselirken, global borsalarda yaşanan satışların da etkisi ile İMKB-100 Endeksi haftalık bazda yüzde 8 civarında değer kaybetti. Haftanın son işlem gününde ise, Suudi Arabistan'ın petrol arzı konusunda yaptığı açıklamalar endişeleri biraz da olsa azalttı. Bunun ardından petrol fiyatlarının gerilemesiyle birlikte İMKB'ye zayıf da olsa alımlar gelmeye başladı ve İMKB-100 Endeksi haftayı 61 bin 369 puandan kapattı. Önceki haftayı yüzde 8.28 seviyesinde tamamlayan faiz, artan isyan hareketinin ardından oluşan endişe ve kaygılarla yüzde 8.84 seviyelerine kadar yükseldi. Ortadoğu'daki belirsizliklerin haftaya çözülebileceği beklentisi ile faiz haftayı yüzde 8.63 seviyesinde bitirdi.

EMTİA FİYATLARI ARTTI

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde başlayan isyanın ardından yükselen petrol fiyatlarının, diğer emtia fiyatlarında da yükselişe yol açması ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde başlayan enflasyon kaygıları diğer piyasalarda olduğu gibi yurtiçi döviz piyasasında da etkili oldu. Bu endişe ve kaygılar Euro Bölgesi'nde enflasyonun yükselmesine neden oldu. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta yapılacak toplantısında faiz artırım sinyali verebileceği beklentisi ile euro/dolar paritesi 1.38'e çıktı. Petroldeki yükselişin neden olduğu endişe ve kaygılar özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında daha çok hissediliyor. Bu endişe ve kaygılar ile TL karşısında dolar 1.60, euro ise 2.20 seviyelerinin üstünü test etti. Piyasaların seyrinde bu hafta yine Ortadoğu'daki eylemlerin takibi ile birlikte, ABD'den gelecek tarım dışı istihdam verileri, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı izlenecek. Yurtiçinde ise, açıklanacak olan Şubat ayı enflasyon verileri takip edilecek.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI