• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Petrol belirleyici olacak BİLAL DOĞAN

Petrol belirleyici olacak

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.04.2011, 00:00
İMKB'de geçtiğimiz hafta cuma günü bankalar eşliğinde yaşanan yükseliş geride bıraktığımız haftaya başlarken de devam etti. Geride bıraktığımız hafta, küresel piyasalardaki karışık haber ve verilere rağmen yatırımcıların iyimserlik satın almaları risk iştahında artışa neden oldu.
Beklentilerin altında açıklanan enflasyon ve Moody's'in zorunlu karşılıklarla ilgili açıklamaları da yukarı yönlü hareketi destekleyince İMKB endeksi güçlü seyretti. Hafta başından itibaren Avrupa borsalarında ise yatırımcılar çekingen bir tutum sergilediler. Perşembe günü öğleden sonra İngiltere ve Avrupa Merkez bankalarının beklentiler doğrultusundaki faiz kararlarının ardından yurtdışında hafif alıcılı seyir izlenirken, İMKB ise hafta başından başladığı pozitif ayrışmayı sürdürerek hızlı yükseliş kaydetti.
ABD Merkez Bankası'nın toplantı tutanakları her ne kadar soru işaretine neden olsa da FED'in mevcut gevşek para politikasından çıkma yönünde herhangi bir sinyal vermemesi global borsalarda iyimserliği destekledi. AB Bölgesi'ndeki karışıklığa rağmen faiz artırım beklentisi ile iyimserliği fiyatlayan piyasalar yükselen petrol fiyatlarını da göz ardı ettiler. Japonya Merkez Bankası da, faizlerde değişiklik yapmazken, depremden zarar gören bankalara da 1 trilyon yen tutarında kredi kolaylığı sağlaması da global iyimserliği destekledi.
Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri beklentiler doğrultusunda yüzde 0.25 puan artırması da iyimser trendi güçlendirdi. Hafta başından itibaren Avrupa borsalarında çekingen bir tutum sergileyen yatırımcılar İngiltere ve Avrupa Merkez bankalarının beklentiler doğrultusundaki faiz kararlarının ardından olumlu görünüm sergilediler.
Haftaya olumlu seyir ile başlayan İMKB'de ise, yurtdışındaki olumlu görünümün desteği ve yabancı girişindeki yoğun artışlarla adeta yurtdışından ayrışarak 70 bin seviyelerine kadar yükseliş kaydetti. Haftanın son işlem günü ise beklentilerin altında açıklanan şubat ayı sanayi üretim verileri bahane edilerek kar satışları ile karşılaşan endeks haftayı 68.093 puan seviyesinde tamamladı.

BONO
Tahvil-bono piyasasında da, düşük gelen enflasyon ve Moody's'in zorunlu karşılık değerlendirmesi sonrası artan iyimserliğin yanı sıra yabancı girişinde yaşanan artışlar, faizlerin aşağı yönlü seyrinde etkili oldu. Yabancı girişi ile yüzde 8.66 bileşik seviyesine kadar inen 7 Kasım 2012 vadeli gösterge kıymetin bileşik faizi yüzde 8.60 seviyelerine kadar geriledi. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından artan risk iştahı ile yabancı girişinde artış yaşandı. Bu hafta da yabancı girişi ve Hazine ihaleleri faizin seyrinde belirleyici olacaktır. Türkiye'de faizler diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla yüksek seyretmekte. Yüksek faizin de yabancı iştahını artırması ile yabancı girişinde yaşanan artış piyasalarımızı diğer gelişmekte olan ülke piyasalarından ayrıştırmakta.

DÖVİZ
Alternatif piyasalar ve euro/dolar paritesinin takip edildiği yurtiçi döviz piyasasında, yabancı girişlerindeki artış ve TL'ye artan talep dövizi TL karşısında zayıflattı. Hafta başında 1.42 seviyelerinde seyreden euro/dolar paritesi, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artış beklentisi ve dolara karşı gücünü koruması sayesinde 1.43 seviyelerine yükseldi. Yurtiçinde dolar/TL 1.50 euro/TL ise 2.180 seviyelerine kadar düşüş kaydetti. Libya ve Ortadoğu'daki gelişmelerin derinleşmesi ile petrol fiyatlarının daha da artacağı beklentisi dövizi TL'ye karşı güçlendirmekte.
Bu hafta da, AB bölgesindeki gelişmeler, ABD'de başlayan 1. dönem bilançolar, Libya ve Ortadoğu'daki gelişmeler ve petrol fiyatları, yurtiçinde ise Hazine ihalelerinin seyri ve yabancı fon girişi piyasalarca takip edilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA