• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar iyimserlik satın alıyor BİLAL DOĞAN

Piyasalar iyimserlik satın alıyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.03.2011, 00:00
Geçtiğimiz hafta, Japonya'da başlayan felaketin ardından nükleer santralların zarar görmesi sebebiyle yükselen radyasyon seviyelerinin neden olduğu tedirginlik ve Kuzey Afrika ile Ortadoğu'daki karışıklıklar piyasaların seyrinde belirleyici oldu. Japonya'daki nükleer tehlike ve Bahreyn'de olağanüstü hal ilan edilmesinden dolayı global borsalarda sert düşüşler yaşandı. ABD'de ise sert düşüşlerde satışların kısıtlanması kuralı uygulanmaya başlandı. Hafta başında, yurtdışı borsalar düşerken İMKB pozitif seyrini korudu. Haftanın devamında, Japonya'daki felaketin ardından sigorta şirketlerinin zararlarının gündeme gelmesi ile piyasalardaki düşüş de hızlandı. Bahreyn'de de karışıklığın artmasına bağlı olarak petrol fiyatlarının yeniden tırmanması ile piyasalar üzerindeki baskı da arttı. Öte yandan, piyasalardaki olumsuzluğu artıran diğer nedenleri de şöyle sıralayabiliriz:
* Moody's'in Portekiz'in kredi notunu iki basamak birden düşürmesi.
* ABD'de açıklanan konut başlangıçları.
* ÜFE verilerinin tahminlerin altında gelmesi.
* Japonya ekonomisinde daralma beklentisine yönelik kaygıların ABD'li bilgisayar ve teknoloji şirketlerine satış getirmesi.
* BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya müdahale konusunda ortak karar alması.
Haftanın son işlem günü, kapanışa doğru G-7 üyesi ülkelerin bakanları ve merkez bankası başkanları Japonya'da yaşanan nükleer krizin global piyasalarda yarattığı paniği yatıştırmak için yene ortak müdahale kararı aldı. Japon Yeni'ne müdahalede bulunulması, Libya'nın BM ateşkesini kabul ettiğini açıklaması ile nefes alan piyasalara alım geldi. 62 binli seviyelere kadar düşüş kaydeden İMKB Endeksi, gelen olumlu haberler ile yurtdışında başlayan olumlu seyre paralel yükselişe geçerek haftayı 63 bin 839 puan seviyesinde tamamladı.

BONODA DURUM

FED faiz toplantısında para politikası ile ilgili söylemini değiştirmedi. Mevcut tahvil alım programına devam edeceğini belirten FED, petrol fiyatlarındaki artışın etkisinin geçici olacağını, ekonomik gelişmelerde ise kısmi iyileşme görüldüğünü açıkladı. Yüzde 8.55 seviyelerine kadar düşüş kaydedip yüzde 8.66- 8.80 bandında dalgalı seyreden gösterge kıymet, Libya'da ateşkes kararı alındığına dair gelen olumlu haber ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) bankaların temettü dağıtımı ile ilgili açıklamalarından olumlu etkilendi. Buna yurtdışındaki olumlu hava da eklenince gelen alımlarla faiz haftayı yüzde 8.75 seviyesinde kapattı.

DOLAR DÜŞTÜ

Döviz piyasası hafta başında tedirgindi. FED'in faizleri sabit tutma kararının yanı sıra, artan emtia ve gıda fiyatları nedeni ile büyümeye yönelik temkinli duruşu piyasalarca olumlu karşılanınca dolar/TL'de düşüş yaşandı. Ancak, Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri FED'e göre daha önce artıracağına yönelik beklentilerin satın alınması ile euro/dolar paritesi yükseldi. G7 Merkez bankalarının Japon Yeni'ne müdahalesi ve yenden euroya dönmeleri, euroya olan talebi artırınca, dolar zayıfladı, euro/dolar paritesi ise 1.41'in üstüne çıktı. Libya'da ateşkes kararı ile rahatlayan küresel piyasalara rağmen döviz/TL'deki gevşeme sınırlı kaldı. Yurtiçinde, dolar 1.580 TL, euro ise 2.220 TL seviyesinde seyrediyor. Bu hafta piyasaların seyrinde, yurtdışından gelecek haber ve verilerin takibi ile birlikte yurtiçinde Merkez Bankası'nın faiz toplantısından çıkacak karar belirleyici olacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI