• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Faizler yükseliyor BİLAL DOĞAN

Faizler yükseliyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.10.2011, 00:00
BORSA: Geçen hafta İMKB, satıcılı açılışın ardından günün ikinci yarısında artan alım baskısı ile yükseldi. İlk seansta en düşük 55.387 puanı gören ulusal 100 endeksi 55.500 civarında dengelendi. İkinci yarıda artan alım baskısı bileşik endeksi önce 56.000 daha sonra 56.500 üzerine taşıdı. En yüksek 56.699 puanı gören İMKB 100 endeksi günü 56.792.34 puan ile 887.83 puan artıda tamamladı. İyimserliğin artarak devam ettiği Avrupa ve ABD borsalarına paralel olarak yönünü yukarı çeviren İMKB 100 endeksi öğleden sonra dolar/TL kurunda ve faizlerde yaşanan gevşemenin de etkisiyle hızlı alımlarla toparlandı.
Önümüzdeki hafta yurtdışı piyasalardan ayrışan İMKB'de ayrım sürecek gibi. Dolar kuru ve faizdeki hareketin yakından izleneceği, endeksin 60 bindeki direncine yaklaştıkça günü satışlarla karşılaşabileceğini tahmin ediyorum. Pazar günü yapılacak AB liderler zirvesinden bir sonuç çıkmayacağını düşünüyorum. Önümüzdeki hafta çarşamba günü yeni bir toplantı daha yapılabilir. Benim kanaatim AB'den beklentilerin hepsini göz ardı ederek sadece gerçekleşenlere göre karar vermek, bu nedenle AB de imzalanmış bir metin ortaya çıkana kadar AB haberlerini göz ardı etmelidir.
FAİZ: Geçen hafta gösterge faizde sert yükseliş devam etti. TCMB'nin PPK toplantısında borç verme faizleri artırmasının ve genişletici politika görüşünü kaldırmasının ardından gösterge tahvilde başlayan yükseliş devamını getirdi. Bileşik faiz Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek olan yüzde 9.42 seviyesine kadar yükseldi ve böylece iki günlük yükseliş 75 baz puanı aştı. Birçok piyasa oyuncusunun artık TCMB'den gösterge faizi de artırmasını beklediğinden, bu bono piyasalarına satış olarak yansıyor. Gösterge tahvil günü yüzde 9.47 seviyesinden kapadı. Önümüzdeki hafta gösterge tahvil valörlü işlemlerde yüzde 9.51 seviyesinde. Faizdeki yukarı hareket potansiyeli devam ediyor. Merkez Bankası artık büyümeden ziyade enflasyona odaklandı. Son PPK kararı son iki açıklamaya göre oldukça şahince bir görünüme işaret ediyor. Bu önemli değişim genişletici bir görünümden sıkılaştırıcı görünüme geçiş anlamına geliyor.
DÖVİZ: Geçen hafta TCMB'nin PPK toplantısında borç verme faizini artırması ve genişletici politika görüşünü kaldırması ardından repo dönüşünün altında bir tutarla ihale açması ve TL likiditesinde yaşanan sıkışmanın yanı sıra dış piyasalarda görülen toparlanmanın da etkisiyle TL sepet bazında dolar/TL geriledi. 15 milyar TL tutarında repo dönüşü olan TCMB 11 milyar TL lik repo ihalesi açtı. TCMB nin tutarı en fazla 350 milyon dolar olarak belirlediği döviz satım ihalesinde 350 milyon dolar sattı. Dolar 1.8350 TL den, euro da 2.5455 TL'den kapandı.
Önümüzdeki hafta döviz tarafında sağlanan bu rahatlamanın kalıcı olabilmesi için TCMB'nin bir dizi daha hamlesini olması gerektiğini düşünüyorum. TL'nin temel olarak olması gereken değerin altında olduğunu ve TCMB'nin TL'nin daha fazla değer kaybetmesi halinde bundan mutlu olmayacağını tahmin ediyorum. Muhtemelen gelecek hafta yayınlanacak yılın son enflasyon raporu ile TCMB'nin yeni baz senaryosunu ve atacağı olası adımları daha net görebileceğiz.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA