• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasaları dikkatli izleyelim BİLAL DOĞAN

Piyasaları dikkatli izleyelim

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.12.2011, 00:00
İMKB, geçtiğimiz Cuma, günün ilk yarısında hafif alıcılı seyir izledikten sonra, günün ikinci yarısında artan alım baskısıyla karşılaştı. Birinci seansta hafif alıcılı bir seyir izleyen birleşik endeks, 54 bin 500 bölgesine yükselerek dengelendi. İkinci yarıda artan alım baskısıyla en yüksek 55 bin 154 puanı gören endeks, 55 bin bölgesinde tutunmaya çalıştı. Kar satışlarını 54 bin 200 civarında karşılayan endeks, kapanışa doğru toparlandı ve geçtiğimiz Cuma gününü 54 bin 769,25 puandan kapattı. Yani, 962.61 puan artıda ve yüzde 1.79 yükselerek...
Euro Bölgesi otoriterlerinin borç krizini çözecekleri umutları ile ve ABD'de istihdamın büyüklüğüne yönelik iyimserlikten payını İMKB'de aldı. Oluşacak likidite bolluğunun İMKB'ye de yarayacağını düşünüyorum. Ayrıca TCMB'nin likidite açıklamaları da banka hisselerine destek veriyor. Avrupa Merkez Bankası'nın IMF yoluyla 270 milyar dolar civarında kredi vereceğine ilişkin haber yurtdışı ile birlikte yurtiçinde de yükseliş hareketlerini hızlandırdı. Yurtiçinde, yurtdışı piyasalar ve Morgan Stanley'in açıklamaları izlenecek. Ayrıca, bugün belli olacak enflasyon verileri de bekleniyor.

FAİZ SAKİN

Cuma günü, gün içinde sakin bir seyir izleyen piyasada, Avrupa Merkez Bankası'nın zayıf Euro Bölgesi ülkelerine IMF aracılığıyla borç vereceğine ilişkin haberlerin ardından, gösterge faiz en son 14 Kasım'da gördüğü yüzde 10.15 seviyesine kadar geriledikten sonra kazançlarını geri verdi. Tahvil-bono piyasasında geçen hafta son işlemelerde yüzde 10.32 seviyesinde olan gösterge faizi geçtiğimiz Perşembe sabah tezgah üstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 10.27 / 10.25 seviyesindeydi. Gösterge faiz geçen Cuma günü, spot kapanışta ortalama yüzde 10.24, valörlüde yüzde 10.23, son işlemlerde ise 10.29 seviyesindeydi.
Tahvil-bono işlemcisi gösterge faizde sabah açılışın ardından fazla hareket göremediğini, ancak ECB'ye yönelik haberin ardından hareketlendiğini gözlemliyorum. Yabancı girişleri devam ediyor, buralardan maliyetleri olan bankalar da yavaş yavaş satıyor. Bir miktar kar satışları görüyoruz. Yıl sonu etkisiyle çok fazla işlem de olmuyor. Piyasa ayrıca bu hafta açıklanacak enflasyonu bekliyor.

DOLAR GERİLEDİ
Uluslararası piyasalardaki olumlu beklentiler euroya destek verirken parite etkisiyle dolar/TL'de geçen haftayı düşüşle kapattı. Merkez bankalarının koordineli likidite desteği, AB Liderler Zirvesi'ne dönük olumlu beklentiler ve ECB'nin zayıf Euro Bölgesi ülkelerine IMF aracılığıyla borç vereceğine ilişkin haberler yükselişe destek verdi.
Dolar/TL'de geçtiğimiz hafta sert bir şekilde düşerken, geçen Cuma, gün içinde 1.807 TL düzeyine kadar indi.
Geçtiğimiz Perşembe 1.8331'den kapanan dolar/TL, günü 1.8190 TL'den euro ise 2.4550 TL'den kapadı.
Geçen hafta gelen ABD tarım dışı istihdam verisi de beklentilerin içinde kaldı. Yurtiçinde likidite sıkışıklığı gündemin ilk sırasında yer aldı. Likidite tarafında halen ihtiyaç devam ediyor. Repo piyasasında Piyasa Yapıcı (PY) bankalar üç gündür 14 milyar TL kullanıyordu, Cuma günü ise kullanılan tutar 13.5 milyar TL oldu. Piyasada fonlama ihtiyacı devam ediyor. Dolar/TL'de 1.80 seviyesi mümkün. Sepet bazında TL'nin 2.10 seviyelerine gelmesi için de ortam şuan uygun.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA