• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yunanistan’ın piyasalara etkisi devam ediyor BİLAL DOĞAN

Yunanistan'ın piyasalara etkisi devam ediyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.11.2011, 00:00
İMKB olumlu başladığı Cuma gününü ekside kapadı. Dış piyasalardaki olumsuz hava ve tatilde risk taşınmak istenmemesi nedeniyle İMKB'de Cuma günü gevşek seyir etkili oldu. Yunanistan'da Cuma akşamı yapılan hükümetin güven oylamasına rağmen, önümüzdeki günler için belirsizlik devam ediyor. ABD tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması da risk iştahını zayıflatan unsurlar oldu. Yurtdışı borsalardaki negatif seyre eşlik eden İMKB Cuma günü, gün içinde 55 bin 815 puana kadar gerilerken, gün 342 puan ve yüzde 0.61 değer kayıpla 56 bin 180 puandan kapandı. Bu önümüzdeki kısa haftada bayram tatilindeki dış gelişmeler önemli olacak. Tatil dönüşü hızlı bir tepki olabilir. Piyasadaki temkinli seyir sürecek gibi görünüyor. Kısa vadeli trend pozitife dönmüştü. Orta vadeli trend de yükseliş yönünde değişti. Yurtdışının da etkisiyle İMKB'de pozitif seyir güçlü görünse de temkinli olunacak. Yükselişlerde kar satışları gözlenebilir. Endeks 56 binin üstünde tutunmakta zorlanıyor. Bu seviyenin üzerine çıkılması durumunda, yeni hedef olan 57 bin 900 ana direncine doğru yeni bir hareket başlayacak.

FAİZ YÜKSELDİ
Tahvil bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10, valörlüde ise son işlemlerde yüzde 9.96 seviyesinde olan gösterge faiz Cuma günü Yunanistan'ın geri adım atmasının yarattığı hava ile yüzde 9.91-9.81 seviyesinde hareket etti. Son günlerde olduğu gibi işlem hacminin çok küçük kaldığı piyasada sınırlı da olsa yabancı alımları gözlendi. Tatil sonrasına valörlü işlemler yüzde 9.96 bileşik seviyesinden kapandı. Yunanistan'ın referandum planından geri adım atmasıyla, küresel piyasalarda toparlanma görülse de bu olay Euro Bölgesi borç krizinin çözümünün çok bilinmeyeli ve risklerle dolu bir şüreç olduğunu bir kez daha gösterdi. Perşembe günü enflasyon verisinin açıklanmasından sonra, ilk aşamada gösterge tahvilin bileşik faizinde yukarı yönlü hareket olsa da, verinin etkisi sınırlı oldu ve düşüş gözlendi. Önümüzdeki süreçte Merkez Bankası'nın adımları ve günlük repo ihaleleri yakından takip edilecek. Piyasada eğilim aşağı doğru gibi.
Destek yüzde 9.70-9.90, direnç yüzde 10.10- 10.30 şeklinde olabilir.

DOLAR GERİLEDİ

Yunanistan'ın kurtarma paketini referanduma sunmaktan vazgeçebileceğinin küresel piyasalardaki risk iştahını artırmasıyla, dolar /TL 1.75'li seviyelere geriledi. Bir miktar bayram öncesi bireysel döviz satışları da gözlendi. Merkez Bankası 15 Ekim 2010 tarihinde çekildiği depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine 13 ay sonra geri dönme kararı aldı. Merkez'in bu kararı piyasada olumlu karşılandı. Merkez Bankası'nın 15 Ekim 2010 tarihindeki kararında dolar /TL kuru 1.40 TL seviyesindeydi. Merkez Bankası'nın Cuma günü açıkladığı dolar /TL kuru ise 1.7580 TL seviyesindeydi. Dolar haftayı 1.7580 TL'den, euro da 2.4170 TL'den kapadı. Euro /dolar paritesi ise Yunanistan belirsizliği ile 1.3710 seviyelerine kadar gevşedi.
Yunanistan'ın geleceğine ilişkin nasıl bir seyir izleyeceğinin global piyasalarda ve buna paralel olarak Türkiye piyasalarında yakından takip edileceğini düşünüyorum. Dolar/ TL dış etkilerle dalgalı bir seyir izlemeyi sürdürecek 1.75 seviyesinin kırılması durumunda bayramda 1.74 ve 1.7250 ve 1.7100 seviyesinin test edilmesi olasılığı var. Tatilde kurumsal kaynaklı alım olmayacak olması, Türk Lirası'nı olumlu etkileyecektir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA