• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yurtdışı piyasalar tatilde BİLAL DOĞAN

Yurtdışı piyasalar tatilde

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.12.2011, 00:00
Geçtiğimiz hafta İMKB'de ilk seansta izlenen alıcı seyir, ikinci seansta bir miktar gevşeyerek yatay seyre geçti. ABD borsalarında iyimserliğin devam etmesi İMKB'nin açılışında da etkili oldu. Yurtdışında ABD verileri takip edilirken, yurtiçinde Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesindeki tutarlar ile birlikte, alternatif piyasalar etkili oldu.
İlk seansta gelen alımlarla yönünü çeviren İMKB 100 endeksi, en yüksek 52 bin 265 puanı gördü ve 52 bin üzerinde yatay seyir izledi. İkinci seansta bir miktar satışla 51 bin 700 puan seviyesine gevşeyen endeks, tepki alımları ile günü 51 bin 948.62 puanla tamamladı. Önümüzdeki hafta da büyük ihtimal mevcut seyrin devam edeceğini düşünüyorum. Piyasada belirleyici bir yön yok. Düşük hacimle, belirli bantta salınımlar gerçekleşiyor. Endeksin yılın sonunda 55 bin bölgesini geçmesini beklemiyorum. Çok anormal bir gelişme yaşanmadığı sürece endeks yılı 52 bin 500 ile 55 bin aralığında kapatır. Asıl hareketi Ocak ayı itibariyle göreceğiz. Ocak ayının ilk günleri bir miktar hareketsiz olabilir. Ancak sonrasında yön belirlenecek.

FAİZ HACİMSİZ

Geçen hafta piyasalarda hacimsiz seyir devam etti. Yeni gösterge kıymet yüzde 10.43 ile yüzde 10.54 dar bileşik bandında devam ettikten sonra cumayı yüzde 10.43 seviyesinden kapadı. Dış piyasalarda hareketlilik olmaması nedeniyle azalan işlem hacimleri ile sakin bir seyir sürdü. Gün içinde piyasa yapıcıları toplantısı ve TBB-Ali Babacan toplantısı takip edildi. Fakat bunlar fazla etki yaratmadı. TL'nin değer kaybı bir miktar bono ve tahvilde satış getirdi. Valörlü işlemlerde bileşik kağıtta işlem geçmedi. Potansiyel kredi notu güncellemeleri yıl sonu hareketlerini baskılıyor.
Önümüzdeki günlerde yurtiçi tüketim ve enflasyon beklentilerine paralel olarak, Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan TL fonlamasının miktarı, gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı ayarlanacak. Özetlemek gerekirse Merkez Bankası'nın politikalarını bir süre daha kurun bulunduğu seviyeler belirleyecek. Eğer dolar/TL yükselişine devam ederse, faizler de yükselmeyi sürdürecek. Yeni yıla girmezden önceki son haftada da tahvil-bono piyasasındaki hacim düşük kalmaya devam edecek.

DOLAR YÜKSELDİ

Haftanın son işlem gününde Merkez Bankası'nın, tutarını en fazla 1 milyar 350 milyon dolar olarak belirttiği döviz satım ihalesinde azami tutarın oldukça altında 50 milyon dolarlık satış gerçekleşince, dolar/TL yükselişini sürdürdü ve 1.90 seviyesini aştı. Serbest piyasada 1.90 sınırına dayanan kur, bankalararası işlemlerde satışta 1.9050 seviyelerini gördü. Serbest piyasada dolar geçtiğimiz haftayı 1.90 TL'den euro da 2.4740 TL'den kapattı. Önümüzdeki hafta yurtdışı piyasalarında birçok yerin tatile başlaması ile birlikte birkaç gün piyasada hacimsiz işlemler olabilir. Çok ciddi hareketler beklememek lazım. Dolar/TL paritesinin yine 1.85 -1.90 aralığında hareket edeceğini tahmin ediyorum. Euro/dolar paritesinin 1.30'un altına düşmesi veya Merkez Bankası'nın döviz satış ihalelerinde yine düşük tutarlı satış yapması durumunda ise dolar/TL'nin 1.90'ı tekrar aşması mümkün. Dolar/TL için aşağıda 1.8815 ve 1.8750, yukarıda ise 1.8940 ve 1.9055 seviyeleri önemli.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA