• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Borsa yükselme eğiliminde BİLAL DOĞAN

Borsa yükselme eğiliminde

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.01.2012, 00:00
Yurtdışındaki olumlu havanın etkisiyle ilk yarıda alıcılı seyreden İMKB, ikinci yarıda hafta sonuna girilirken, Euro Bölgesi'ne yönelik tedirginlik ve kar satışlarıyla geriledi. İlk seansta alımlarla en yüksek 52 bin 792 puanı gören endeks, ikinci seansta AB kaynağının birçok Euro Bölgesi ülkesinin S&P'un not indirimi ile karşı karşıya kalabileceği ve Fransa'nın notunun indirileceğine yönelik haberlerle 52 binin altına sarktı. 51 bin 148 puana kadar düşen endeks, günü 592 puanlık düşüşle 51 bin 561'den tamamladı. Euro Bölgesi'ndeki olumlu gelişmeler, İMKB tarafında da dalgalanmalara neden olabilir. Ancak kur ve faizlerde geçen hafta başından beri gördüğümüz gevşeme, satışları bu aşamada sınırlayacak gibi görünüyor. Dolaysıyla bu hafta içinde İMKB'yi olumlu bekliyoruz. İlk etapta 55 bin bölgesine doğru bir hareketlenme olabilir. 53 bin ile 53 bin 400 puan seviyeleri ara dirençler olarak görünüyor. 55 binler aynı zamanda ana direnç konumunda bulunuyor. Buraya doğru yaşanacak olası hareketlenmeler, kısa vade için realizasyon fırsatı olarak da görülebilir.

FAİZ BASKI ALTINDA

Haftanın son günü tahvil piyasasında hafif kar realizasyonu yaşandı. Hazine'nin ihaleleri bono piyasası üzerinde bir miktar baskı yaratırken, açılışta yatay seyir izleyen bileşikler, günü yüzde 11.08 seviyesinden tamamladı. Hem fonlama tarafı hem de döviz müdahelesi açısından Merkez Bankası'nın tavrı takip ediliyor. Aynı zamanda Hazine ihaleleri faizler üzerinde baskı oluşturuyor ve alt yöne gitmesine engel oluyor. Bileşiklerin yüzde 10.80- 11.5 bandında seyretmesini bekliyorum.
Bu hafta yapılacak ihalelerde yabancı talebinin de yüksek olması bekleniyor. Özellikle 14 aylık tahvil, bireysel ve kurumsal müşterilerin talep edeceği vadeler. FRN ihalesine de yine bankalardan talep olacaktır. Ancak Hazine, asıl yüklü itfasını 25 ocak'ta yapacak. O hafta yapılacak ihalelerde tahvillerin uzun olması ve gösterge tahvilin seviyesinin de ihale öncesi gerilemesi nedeniyle pek müşteri cezbetmeyebilir. Bu yüzden talep çok güçlü olmayabilir bireysel taraftan. Bu hafta 10 yıl vadeli kağıtlarda alım görmüştük, ihalelerde bu vadelere yine yabancı ilgisi olabilir.

KURLAR GEVŞEDİ

Geçtiğimiz hafta yabancı girişlerinin 1.5 milyar dolar düzeyinde olduğu tahmin edilen döviz piyasasında olumlu hava haftanın son günü de sürdü. Ancak öğleden sonra gelen Euro Bölgesi'ne yönelik olumsuz haberler durumu biraz tersine çevirdi. Euro /dolar paritesi tekrar 1.28'in altına geriledi, hatta daha sonra 1.27'nin altına düştü. Buna paralel oarak dolar /TL gün sonunda 1.86'yı aştı, döviz sepeti 2.11'deydi. Dolar kuru günü 18.630liradan tamamladı.
Bu hafta risk iştahının sürmesi ve Merkez Bankası'nın özellikle döviz konusundaki kararlı tutumuna devam etmesi, bunun yanı sıra piyasada miktar ihaleleriyle daha düşük faizle para vermeye devam etmesi (normal gün olarak belirlenen günler) halinde, kurlardaki gevşemenin devam etmesi bekleniyor. Ancak euro/dolar paritesindeki gerileme eğiliminin tekrar başlaması TL'yi olumsuz etkileyebilir. Dolar /TL paritesinin 1.82-1.88 bandında dalgalanmasını bekliyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA