• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalarda durgunluk BİLAL DOĞAN

Piyasalarda durgunluk

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.08.2012, 00:00
BORSA: Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin krizle mücadele stratejisine destek vermesi, global borsalarda risk iştahını desteklerken, TCMB'nin öneki gün faiz indirim sinyali sonrası, gösterge faizde devam eden düşüşle bankacılık hisseleri öncülüğünde IMKB 66.000 seviyesini test etti. Bayram tatili öncesi alıcılı seyrini sürdüren IMKB'de günün ilk yarısında 65.600 puana doğru yükseliş yaşandı. İkinci seansta alımların devam etmesiyle 66 bin direncini test eden endeks, günü ise yüzde 1.30'luk yükselişle 65758 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1.88 yükseldi.
Bayram sonrası kısa haftada piyasaların sakin seyretmesi bekleniyor. Euro bölgesine ilişkin Eylül ayında somut adımların atılması bekleniyor. ABD ekonomisine ilişkin veriler de karışık durumunu sürdürmekte. Ancak olumlu taraf daha ağır basıyor. FED'in yeni parasal gevşemeye gidip gitmemesi tartışmaları da sürmekte.

PPK KARARLARI

Çin ekonomisi yavaşlamaya devam ederken, Japon ekonomisinden de durgunluk sinyalleri geliyor. Öte yandan petrol fiyatları da yakından izlenecek. Endeks 65200 puanın üzerinde kalınamaması halinde ise satış baskısının artabileceğini belirtebilirim.
FAİZ: Merkez Bankası'nın para politikası kurulu toplantısında lira yükümlülükler için tesis edilen zorunlu karşılıkların döviz ve altın olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır beşer puan artması ve önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceğinin açıklamasının ardından, sert bir düşüş gerçekleştiren ve PPK kararları ardından yüzde 7.77'ye kadar gerileyen bileşikler, haftanın son gününde düşüşünü devam ettirdi. Yabancı alımlarının da etkisiyle bileşikler yüzde 7.70'e kadar düştü ve haftayı da bu seviyeden tamamladı.
Bayram tatili nedeniyle kısa geçecek olan bu hafta kur ve faizde önemli hareket beklenmiyor. Faizlerde ise son gelişmeler ışığında aşağı yönlü eğilim devam edebilir. Bu çerçevede gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 7.60-7.90 aralığında hareket etmesini bekliyorum. Merkez Bankası'nın Eylül ya da en geç Ekim ayında olağanüstü gelişmeler olmazsa, FED ve ECB'nin de kararlarını değerlendirerek faiz koridorunun üst bandını daraltması beklenebilir. Enflasyon yılın son çeyreğinde düşme eğilimine girecek olması da bu konuda bankanın kararını destekleyecektir.

KUR DENGELERİ
DÖVİZ: Küresel piyasalarda doların euroya karşı değer kaybına uğramasına rağmen dolar/tl paritesi 1.80'ini aştı. En düşük 1.7940 lirayı gördükten sonra paritedeki zayıflama eğilimi ve bayram öncesi son işlem gününde dolara olan talebin artmasıyla en yüksek 1.8034 lirayı gördü. Bayram tatili öncesi haftanın son işlem gününde piyasalarda hacim düşük kalırken, sepet bazında TL'nin ise sığ piyasada gelişmekte olan piyasalardan çıkışı paralel yükseldi. Cuma günü kurda işlem hacminin normal gün ortalamalarına göre oldukça düşük kaldığına dikkat çektiler. Kur cuma gününü 1.8010 liradan tamamladı.
Küresel piyasalarda ek bir olumsuzluk olmadığı takdirde dolar/TL paritesinin 1.78-1.80 aralığında hareketinin devam edeceğini, TL bazında döviz sepetinin de 2.00 civarında seyredeceğini tahmin ediyorum. Gecelik repo ve faizlerin düşük seyri ve bayram öncesi dolar/TL piyasasının sığ olması, sepetin yükselişinde etkili. Bir miktar ithalatçının dolar alımları var. Öte yandan Güney Afrika randında görülen satışa TL de takıldı, genel olarak gelişmekte olan piyasalardan cıkış var ama bunu tetikleyen net bir haber yok. Dolar/TL'de 1.8040 seviyesinin direnç olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda 1.8100 ve 1.8140 dirençlerinin gündeme gelebileceğini söyleyebilirim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA