• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalarda Noel rehaveti BİLAL DOĞAN

Piyasalarda Noel rehaveti

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.12.2013, 00:00
Geçtiğimiz Salı günü başlayan operasonun ardından haftalık olarak yüzde 6 civarı değer yitiren BİST 100 endeksi haftanın son gününü tepki alımlarıyla yükselerek 69 bin 572.83 seviyesinden kapattı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0.68 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 3.7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi Cuma gününü yüzde 2.20 oranında yükselişle tamamladı.
Geçen haftaya damga vurması beklenen FED'in sıkılaştırma kararları sonrasında, yılın son günlerine sakin girmesi beklenen borsada operasyonun yankıları sürüyor. Bu hafta Avrupa ve ABD'de Noel tatili nedeniyle piyasalarda düşük hacimli yatay bir seyir izlenebileceğini belirten analistler, yurtiçinde ise siyasi gündem ve Merkez Bankası'nın para ve kur politikası sunumu ile kapasite kullanım oranı verisinin takip edileceğini kaydediyor.

FAİZ YUKARI YÖNLÜ
Hafta boyunca dalgalanan faizler, son işlem gününde de yukarı yönlü seyir izledi.7 Ekim 2015 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta yüzde 9.57 oldu. Perşembe günü çitf haneye çıkan 10 yıllık tahvilin faizi ise spot kapanışta seviyesini koruyarak yüzde 10.1 oldu. Öte yandan, Türkiye'nin beş yıl vadeli kredi iflas takas primi ( CDS) 220 baz puana çıkarak Eylül ayı sonundan bu yana en yüksek düzeyi gördü. Uzmanlar politik risk algılamalarındaki bozulmanın olumsuz etkisinin kısa vadeli fiyatlamalarla sınırlı kaldığını, para ve sermaye piyasalarındaki genel fiyatlama eğilimine sirayet etmeyeceğini bildiriyor. Türkiye'nin uzun vadeli siyasi istikrarına yönelik henüz bir şüphe olmadığını kaydeden analistler hükümet cephesinden piyasaları sakinleştirici yönde atılacak adım bekliyor.

DOLAR REKOR KIRDI

Dolar/TL, tarihi zirve olan 2.0985'e kadar yükseldi 2.0880 seviyelerinde dengelendi. FED'in tahvil alımlarının miktarını azaltma kararının ardından, genel olarak gelişmekte olan piyasalarda hakim olan olumsuz havanın etkisinin görüldüğü TL, yurtiçinde artan politik risklerin baskısıyla negatif ayrışıyor.
Merkez Bankası ihale tutarını artırarak bir miktar yükselişin önüne geçmeyi başardı ve Cuma günü tutarını 50 milyon dolar ilan ettiği döviz satım ihalesinde 400 milyon dolar sattı. Daha önce belirttiğim üzere TL'de gelinen seviyelerin ve bu tarafta artan oynaklığın Merkez Bankası'nın döviz satım ihalelerinin dışında piyasalara doğrudan döviz satımlarıyla müdahale ihtimalini artırdığını düşünüyorum. Bu bağlamda global piyasaların Noel rehavetine gireceği önümüzdeki haftanın, döviz piyasalarına doğrudan müdahale etmek anlamında değerlendirebileceğini hatırlatırım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI