• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar borsaya koştu BİLAL DOĞAN

Piyasalar borsaya koştu

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.06.2014, 00:00
BORSA: Geçen hafta içinde yatay bir seyir izleyen hisse senetleri St Louıs FED Başkanı James Bullard'ın ABD ekonomisinin alışa gelmiş haline yaklaştığını söylemenin FED'in erken faiz artırabileceği endişelerini tetiklemesiyle küresel hisse senedi piyasalarındaki düşüse paralel yüzde 1.13 kayıpla kapandı. Endeks yüzde 1.13 düşüşle 78.104'den kapadı.
Bullard'ın FOMC toplantılarına katılmadığını ve bu tür açıklamaları daha önce de yaptığını belirterek piyasalara etkisinin sınırlı kalma etkisi bekleniyor.
Yılın ilk çeyreğine güçlü bir başlangıç yapan halka arzlar Mart-Haziran döneminde de devam etti. Halka arz sayısı ve elde edilen gelir 12 ay öncesine göre yüzde 60 arttı ve 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye cıktı.
FED'in erken faiz artırabileceği endişelerinin tetiklenmesiyle Cuma günü yüzde 1'in üzerinde gerileyen Türk hisse senetleri, geçen hafta içinde satışların ardından Cuma günü bir miktar alımla karşılaştı ancak işlem hacmi sınırlı kaldı. BIST 100 endeksi yüzde 0.47 yükselişle 78.472 puanda kapandı işlem hacmi 1.42 milyar lira olarak gerçekleşti.
Bu hafta yurtdışında ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi yurtiçinde de dış ticaret açığı verisi başta olmak üzere yoğun veri akışının takip edileceğini belirtebilirim. Endeksin 77.900 ve 77.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu ifade edebilirim 80.000 seviyesinin ise direnç olarak izleneceğini dile getirilebilir.
FAİZ: Petrol fiyatlarındaki gerileme ile iki yıl vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 8.17'e kadar gerileyerek yeniden kasım 2013 öncesi seviyelerini test etti. Öte yandan hem TCMB faiz indirimi ve hem de artan küresel risk iştahıyla TL cinsi tahvil getirilerinde de aşağı yön sürüyor. Bileşikler günü yüzde 8.24 düzeyinde kapattı.
Piyasalar bu hafta açıklanacak enflasyon verisi ile cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesini bekliyor. Enflasyon görünümünde dış gelişmelere bağlı çok büyük beklenmedik bir gelişme olursa indirimler bir süre durabilir. Bu haftaki enflasyon verileri önemli olacak.
DÖVİZ: Petrol fiyatlarında yaşanan gerileme ile geçen Cuma gününe düşüşle başlayan kur, günün kalanında dar bantta yatay bir seyir izledi. Gün içerisinde 2.1220- desteği üzerinde hareketliliğin devam ettiği kurda, 2.,1240 seviyesine önemli bir seviye olarak gösteriliyor. Güne yine bu seviyeden başlayan dolar kuru günü 2.1235 liradan tamamladı.
Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrasındaki açıklamalar nedeniyle bu hafta açıklanacak olan enflasyon verileri ise daha önemli hale geldi. Merkez Bankası önemli bir düşüşün olacağını belirtmesine rağmen düşüş sınırlı kalırsa Türk Lirası'nda ciddi oynaklığa sebep olması bekleniyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA