• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FED’den beklenen aksiyon CAHİT SÖNMEZ

FED'den beklenen aksiyon

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.03.2014, 00:00
ABD ve ABD dışı tüm ülkelerin pürdikkat yakından izledikleri FED toplantılarından dün beklenen karar çıktı. Üçüncü parasal genişleme çerçevesinde tahvil alımlarının aşağı çekilmesi ve politika faizinin aynı seviyede kalması kararları artık baz senaryo olarak değerlendiriliyor piyasa aktörlerince.
Şubat ayında toplantı yapmamıştı FED. Zaten bir terslik olmazsa teamül haline getirdiği toplam sekiz toplantı ile yılı tamamlıyor. Hatırlayalım... Bu yılın Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarını da pas geçecek. Son toplantısının tutanakları yani detay tespitleri henüz yayımlanmadı. Her toplantı sonrası değerlendirme yapmak için başvurduğumuz "basın açıklaması" var...
Kısa raporda kayda değer bazı ip uçlarına değinmeden önce rutin dışına çıktığı kararına vurgu yapalım...

KOMİTE KILAUZU

Haklısınız... İlginç bir ara başlık oldu. "Committee's guidance" ibaresinin doğrudan çevirisini yaptığım için. FED Açık Piyasa Komitesi'nin politika kararlarında göz önünde bulundurdukları kriterler demek daha anlamlı olabilir. Her neyse... Tahvil alımlarının azaltılması ve politika faiz oranının seviyesinin belirlenmesinde, işsizlik oranını ve enflasyon oranını baz alıyor komite. Ancak Mart toplantısında dikkate alınan kriter skalasını genişletme ihtiyacı duydu. Zaten Başkan Yellen bu değişikliğin sinyalini vermişti geçen hafta yaptığı konuşmasında. Kalitatif parametreler şekilde tanımlayabileceğimiz ekonomik aktivitelerin düzeyleri, ABD ekonomisinin toparlanma hızı ve mali performans gibi kriterleri de listesine ekleyecek.
Toplantı tutanakları açıklandığında kriter yelpazesinde yer verilen verilerin neler olduğunu öğrenebileceğiz. Basın açıklamasında komite yanlış anlaşılmamak adına şu vurguyu yapmaktan da geri kalmamış... Komitenin politika kararlarında göz önünde bulunduğu kılavuzda yapılacak değişiklik politika amacından herhangi bir sapma anlamına gelmemektedir. Kısacası, komite fiyat istikrarı ve maksimum istihdamdan oluşan çift hedefi için aynı politikaları uygulamaya devam edecek, sadece monitörden izlediği parametreleri zenginleştirecek.

EKONOMİK TOPARLANMA

FED'e göre ekonomik faaliyetlerin bulunduğu seviyeler büyüme işaretleri veriyor. İşgücü piyasasından gelen sinyaller çok güçlü olmasa da istihdamda toparlanmanın olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, hanehalkı harcamaları ve şirketlerin sabit yatırımları son aylarda hızlandı. Ama konut sektörünü canlandırmaya yetmeyen bir seviyede bu düzeydeki harcamalar. Yine de mevcut gözlemlere göre ekonomik büyüme hızı çok az da olsa yukarı çıkmaya devam edecek.
FED, bir önceki toplantısına ait tutanaklarında enflasyonu şöyle değerlendirmişti...
Henüz enflasyon komitenin uzun dönemli beklentilerinin oldukça altında seyrediyor. Bu yüzden enflasyonun yüzde 2'lerin altında kalması ve düşük seviyelerde direnç oluşması ekonomik faaliyetler açısından da risk oluşturuyor.
Sonuç olarak, FED genişletilmiş para politikalarının pozitif yönlü etkilerinin görülmeye başladığını, maksimum istihdam seviyesi ve fiyat istikrarı ana hedefleri bakımından ekonomik faaliyetlerin biraz daha hızlanması gerektiğini vurguluyor. Sözün özü, Nisan'da bir 10 milyar dolar daha azaltım kararı gelebilir ve sıfır seviyelerindeki politika faiz oranını da korur. Mayıs ayında toplantı olmadığı için Haziran'a kadar rahatlar piyasa aktörleri. Gerçekten dizi film izler gibi "Bir FED Masalı" adlı dizinin bir sonraki bölümünü merak ederek bekliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI