• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çarpıcı tespit ve öneriler CAHİT SÖNMEZ

Çarpıcı tespit ve öneriler

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.05.2014, 00:00
Böylesine yürek burkan facia sonrası başka bir konuya konsantre olunmuyor. Kazada hayatını kaybedenler kadar gerilerinde bıraktıkları çile dolu hayat gerçeklerini öğrendikçe daha da kahroluyor insan. Bilmediğimiz şeyler değildi... Ancak, kurtulanların kendilerinden, şehit olanların yakınlarından detaylarıyla duymak duyarlı insanları insanlığından utandıracak ölçüdeydi.
Birçok insan hayatını kaybedince akıllar başa geldi sayılır. Eminim diğer madenler iş güvenliğini artırmaya, tabi denetimlerde bu arada sıklaşmaya başlamıştır. Firma sahiplerinden birisinin televizyonların karşısına geçip pişkin bir şekilde "Mevzuatta zorunlu tutulmadığı için madende yaşam odaları yoktu" açıklaması da çağ dışı bakış açısını ortaya çıkardı. Şimdi durduk yerde maliyetleri artırmanın anlamı var mı? Ne zaman kanunda yazar o zaman paraya kıyılıp yaşam odaları yapılır. Tamam, yeterli sayıda insan öldü artık üst geçit yapılabilir.
Çok sayıda çalışma var sektöre yönelik... Ama en dikkat çekeni 2010 tarihinde TBMM Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapor... Daha doğrusu, "madem yasama organı tarafından bu gerçekler tespit edilmiş iken neden gerekenler yapılmadı" dedirten rapor.

SEKTÖRÜN SORUNLARI
Artık çağ dışı kabul edebileceğimiz sorunların başında şunlar sayılmış;
- Maden kanunu ve uygulama yönetmeliği ile ilgili sorunlar.
- İş kazaları ve meslek hastalıkları oranı oldukça yüksek.
- Çalışanlar yaptıkları işlerle ilgili mesleki eğitimleri yetersiz
- Madencilik sektöründe halkla ilişkilerin eksikliği ve bilgi kirliliğinden kaynaklanan sorunlar
- Maden sektöründeki alt yapı sorunları
- Belirli kurumsal yapılardan kaynaklanan sorunlar
- Sektördeki bürokratik sürecin uzun olmasından kaynaklanan sorunlar
- Devlet yardımları ile ilgili sorunlar
- Vergilendirme ile ilgili sorunlar

ÖNERİLER KİME YAPILIYOR
Sorunların belirlenmesinin yanı sıra önerilere de değinmiş Araştırma Komisyonu...
- Maden sektörünün ihtiyaçlarına uygun olarak Maden Kanunu ve madenciliğe doğrudan veya dolaylı etkisi olan mevzuatın günün değişen ihtiyaçlarına en hızlı şekilde çözümler üretecek tarzda yenilenmesi gerekmektedir
- Sektörün sorunlarının çözümü ve sağlıklı bir gelişme ortamının oluşturulabilmesi için yasal altyapının yanı sıra, etkin bir bürokratik ve kurumsal yapılanmaya da aynı düzeyde ihtiyaç vardır.
- Politikaların uygulamaya geçirilmesinde ortaya çıkan sorunların yanında, mevzuatın karmaşıklığı ve uygulamada tek tip sağlanamaması, yetişmiş personel eksikliği, etkin bir denetimin yapılamaması, ülkemizdeki risk sermayesinin ve finansman imkanlarının, ayrıca iş kültürü ile işletmecilerimizin risk algısının sektörün gerekleriyle tam olarak uyuşmaması gibi sorunların bir an önce giderilmesi gerekmektedir.
- Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği sorunları, ülkenin genel sosyo-ekonomik gelişmişlik ve eğitim düzeyi, işsizlik sorunları ile doğrudan ilgilidir. Sektördeki iş sağlığı ve güvenliğini artırmak ve kazaları azaltmak için, iş güvenliği kültürünü oluşturmak üzere faaliyetlere öncelik verilmeli; maden iş yerlerinde, rödovans ve taşeron uygulamaları olan iş yerleri de dahil olmak üzere, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yaygınlaştırılmalı; sektörün ihtiyacını karşılayacak nitelik ve nicelikte iş güvenliği uzmanı yetiştirilmelidir.
Düşünebiliyor musunuz, mevzuat yapan en önemli erk bu tespit ve önerileri yapıyor ve bu noktada bırakıyor konuyu.
Son sözü size bırakıyorum...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA