• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bayram sonrası piyasalar CAHİT SÖNMEZ

Bayram sonrası piyasalar

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.10.2014, 00:00
Bayram tatiline Fitch'in vereceği olası kararın gölgesinde giren piyasalar uzun tatil sonrası yarın yeniden açılacak. Biz tatil yaparken yurtdışında piyasalar çalıştı, ekonomilerden yeni veriler geldi. Tüm bu gelişmeler çerçevesinde bizim piyasalar yarın kendilerine yön bulmaya çalışacaklar.
Tatil öncesi ve tatil süresince gelen verilere kısaca bir göz atalım, ardından piyasalara yansımalarını değerlendirelim... En kritik veriden başlayalım; ABD'de işsizlik oranı 6 yıldan sonra ilk kez yüzde 6'nın altına geriledi. Biliyorsunuz tahvil alım miktarının azaltılmasında ve faiz artırım kararında en temel kriterlerin başında işsizlik oranı ve emek piyasasındaki atıl işgücü oranı geliyor. Bu bağlamda, ABD işsizlik oranının yüzde 5.9'a kadar inmiş olması FED'in faiz artırım kararını daha öne çekmesinİ hatta artırım dozajını da yükseltmesini sağlayabilir. Henüz böylesine düşük işsizlik oranı gelmediği Eylül ortalarında, gelecek yıl başlayacağı faiz artırımlarını yıl sonunda yüzde 1.375 seviyesine kadar çıkarabileceği öngörüsünde bulunmuş ve bunu da kamuoyuna duyurmuştu.

PARASAL GENİŞLEME
Oysa Temmuz toplantısında 2015 yılını yüzde 1,125 düzeyinde kapatacağı tahmini yapmıştı. Reel ekonomideki toparlanmalar, işgücü piyasasındaki gelişmeler FED'in faiz konusunda biraz agresifleştiğini gösteriyor. Emek piyasasının yanı sıra konut ve otomotiv gibi lokomotif sektörlerde de iyileşme sinyalleri geliyor. Sadece bu özetlediğimiz ABD'ye yönelik tablo kur ve TL faizlerinin yukarı yönlü tansiyonunun artmasına neden olabilecek. Tabii borsanın tadının kaçmasına da...
Avrupa coğrafyası ise ABD'nin tam tersi yöne gitmeye devam ediyor. Avrupa ekonomileri motorları kapattıkları yetmiyormuş gibi bir de düşük enflasyonla boğuşmaları gerekiyor. Euro bölgesinde büyüme hızı yüzde 0.1, enflasyon oranı ise yüzde 0.3'lerde. Tam bir "stagflasyona" giden bir seyir var Avrupa'da. Bu yüzden Avrupa Merkez Bankası 2 yıl içinde bilançosunu 1 trilyon Euro yükseltmeyi planlıyor varlığa dayalı tahvil alımları yoluyla...
Gelelim Türkiye'ye...

YATAY SEYİR
Fitch notta değil ama görünümde aşağı yönlü revizyonun gelebileceğinin işaretini vermişti 3 Ekim'den önce. Bu yüzden piyasalar bayram tatili öncesi ne olur ne olmaz düşüncesiyle olumsuz senaryoyu fiyatlamayı tercih etmişti. Ancak Fitch "şaka! değişiklik yapmıyorum dedi" hem notu yatırım yapılabilir seviyede hem de görünümü durağanda tutma kararı verdi. Yarın, eğer ek bir sorun gündeme gelmez ise, Cuma gününe kadar aşağı yönlü yapılan fiyatlama ki buna yanlış fiyatlama diyebiliriz, yukarı yönlü hareket ile kaybı geri alınabilir. Bu durumda bir türlü 75 binin üzerinde tutunamayan BIST 100 psikolojik sınıra doğru yükselebilir. 75 binlerin üzeri yakın zamanda zor görünüyor. Eğer TL dolar kuru 2.25'lere inerse endeksin şansı artar. Aksi takdirde kritik desteğin bulunduğu 73.600 ile 75 binler seviyesinde yatay hareket eder.
Kur ve TL faizlerin üzerindeki yüksek basınç ne yazık ki yıl sonuna kadar belirsizlik yüzünden sürecek gibi görünüyor. 2 yıl vadeli tahvillerin faiz oranını yüzde 9.10-9.40 bandında bekleyebiliriz. Kısacası piyasalar Fitch düzeltmesi dışında bayram sonrasına kaldığı yerden devam edecek.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA