• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Para yerine doğayı tercih eden bir aile ERKİN USMAN

Para yerine doğayı tercih eden bir aile

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.09.2010, 00:00
İzmir'de kamu yönetimi eğitiminden sonra Londra'da 3 yıl turizm eğitimi gören Özgür Güler ve İktisat Fakültesi mezunu Hümmet Güler, müteahhitlerin villa yapmak için teklif ettiği trilyonlarca lirayı geri çevirip, babalarının ve dedelerinin bıraktığı doğayı-yeşilliği koruyorlar.
Güler ailesi de Kızılderili Şefi Seattle'nin 1853 yılında, "Son ırmak kurduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, insanlar paranın yenilemeyeceğini öğrenecekler" sözünü yıllar önce kavrayanlardan...
***
Kentlerde yaşayanlar beton kelimesinin ne demek olduğun çok iyi bilirler.
Hele hele yeşilin az olduğu kentlerdeki insanlar daha iyi bilirler.
Yapılan istatistikler İzmir'in yüzde 3, dünyanın en yeşil kentinin ise yüzde 67 ile Londra olduğunu gösteriyor.
Özellikle bu yıl beton yığınlarının arasında yaşayanlar çok daha iyi anladılar.
Adeta sıcaktan bunaldılar.
Kökleri Orta Asya'ya dayanan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra Güzelbahçe'ye yerleşen çevreci Güler ailesini bilmeyen yoktur.
İzmir'deki varlıkları 87 yıl öncesine dayanır.
Doğa düşkünü ve betona karşı mücadele eden bir ailedir.
***
Güzelbahçe'de uzun yıllar muhtarlık yapan Hümmet Güler, yeşilin bir dalına zarar gelmemesi için yıllarca mücadele vermiş.
Çocukları Ali, Ahmet, Hasan, Saim, Emine ve Feyda da babaları gibi doğa fanatiği insanlar.
22 dönüm arazilerinin bir bölümünü karavan hayatı yaşamak isteyenlere, diğer bölümünü de 30 tane ahşap ev yaparak kentten kaçıp doğa içinde dinlenme imkanı yaratmışlar.
Çok iyi hatırlıyorum, 1970'li yıllarda İzmir'de halka açık yüzme havuzu bir Efes Oteli ve bir de Güzelbahçe'deki Oba Tesisleri'nde vardı.
Efes Oteli havuzuna ancak ekonomik durumu iyi olanlar girebiliyordu.
Oba'daki havuz ücretleri nispeten daha ucuzdu.
* * *
Güler ailesi 42 yıl önce Türkiye'de henüz konuşulmadığı bir dönemde doğa içinde yarı olimpik yüzme havuzu yapıp, dinlenme ve eğlence merkezi kurarak İzmir'de bir ilke imza atmıştı.
İzmir Fuarı'na gelen tüm sanatçıların gözden ırak olmak için gittikleri bir mekandı.
Hala da gidiyorlar.
Yılmaz Erdoğan'ın kurduğu "Çok Güzel Hareketler Bunlar" ekibi ve "Aşk-ı Memnu" dizisindeki Peykel'in kocası rolündeki İlker Kızmaz, Oba Tesisleri'nin birbirinden güzel ahşap evlerinde kalmışlar.
Rengarenk ahşap evleri görenler hayran kalıyor.
Hata, özel sipariş ile kendi arazisine yaptıran bile var.
Güzelbahçe'nin köklü Güler ailesinin üçüncü kuşağı da dede ve babalarının izinde.
* * *
Paranın ön planda tutulduğu bir dönemde yeşilin önemi kavrayan Özgür ve Himmet'i kutlamak lazım. Güzelbahçe'deki Oba Tesisleri'ni gören bana hak verecek.
***
87 yaşındaki Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra Güzelbahçe'ye yerleşen Güler ailesi, önceleri sebze ve meyve yetiştiriciliği ile uğraşmış. Doğa dostu aile yeşili en iyi şekilde korudukları gibi, müteahhitlerin trilyonlarca lira değerindeki tekliflerini de geri çevirmiş. Şu anda Ege Bölgesi'nde mantar gibi patlayan aquaparkları Gülerler yıllar önce İzmir'e ilk kazandıran aile oldu. Ali ve Salih Güler'in ileriyi gören hizmet anlayışını bugün yeni kuşaktan kardeşi Özkan, amcaoğlu Himmet ve ailenin diğer fertleri çalıştırıyor.
***
Hafta sonları son bulgularla 8 bin yıllık tarihi geçmişe sahip ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış güzel İzmirimden önemli kişileri, mekanları ve gerçek yaşamları bu köşeden sizlere aktarmaya çalışıyorum. Şarkılara konu olmuş Karşıyaka'dan, Levantenleri ağırlayan Bornova ve Buca'dan, yeşili ve doğasıyla İzmir'in gururu Güzelbahçe ve Balçova'dan bahsediyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA