• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Mavişehir’e Hamza Rüstem fotoğraf evi ERKİN USMAN

Mavişehir'e Hamza Rüstem fotoğraf evi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.11.2010, 00:00
Önce, böyle bir girişime ciddi bir destek veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'a beş yıldızlı bir alkış ve teşekkür...
Fotoğrafçılar, özellikle de foto muhabirleri, "İnsanlık Durumu"nun enerjik tanıklarıdır.
Ama yine fotoğraf, bir temsil sistemi olarak bireyler ve toplumsal sistemlerin, genel anlamda "gerçek"e ilişkin öznel yorumları için mükemmel bir manipülasyon olanağıdır.
Yaklaşık olarak son yirmi yıldır, yaşantımızda somut olarak hissedilen "dijital devrim", fotoğraf alanında da çok etkindir.
* * *
Öyle ki, geleneksel yöntem, anlayış ve araç-gereç ile gerçekleştirilen fotoğraf faaliyeti, dijital fotoğraf sisteminin karşısında yalnızca kültürel bir alternatif haline gelmiştir.
Aslında bu, fotoğraf tarihinin temel bir özelliğidir. Her yeni teknoloji, eskisini hem yöntem hem de vizyon olarak tarih haline getirmiştir.
***
Hamza Rüstem, Girit'ten İzmir'e, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne bir mübadele kahramanıdır. Hayatı boyunca iyi bir aile babası, iyi bir fotoğrafçı, iyi bir tüccar, iyi bir İzmirli olmak için çaba harcamış, çok çalışmış ve başarılı olmuştur.
***
En küçük torunu Mert Rüstem, dedesinin hatırasına sadakat ve sevgiyle sahip çıkarak onun arşiv ve koleksiyonunu derleyip toparlamayı, muhafaza etmeyi, zenginleştirmeyi ve değerlendirmeyi kendisine hedef edinmiştir.
Böylece İzmir'in en köklü fotoğraf stüdyolarından biri olan Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi'nin yaklaşık yüz yıllık bir geçmişe sahip arşiv ve koleksiyonu, bugün Hamza Rüstem Fotoğrafhanesinin sahibi ve yöneticisi olan Mert Rüstem tarafından Karşıyaka Belediyesi'ne bağışlanmıştır.
* * *
Karşıyaka Belediyesi, bu koleksiyonun yer aldığı, "Hamza Rüstem Fotoğraf Evi"nin hayata geçirilmesi için gereken koşulları sağlamış ve kurum, Kasım 2010 başı itibariyle faaliyetine başlamıştır.
* Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi, Türk fotoğraf tarihinde olduğu kadar, İzmir kent kültürü ve İzmir'in kent belleği bağlamında da anlamlı bir yere sahiptir:
* Stüdyosunda çekilen binlerce portre, "öyle ki bir zamanlar İzmir'deki her evde Hamza Rüstem'in bir fotoğrafı vardı."
* Erken Cumhuriyet dönemine ilişkin İzmir merkezli, tipolojik nitelikli, gerçek bir sosyal panorama oluşturmaktadır.
* Stüdyo dışında, nikah, nişan, düğün v.b. gibi önemli olaylar, kutlamalar, resmi toplantılar, törenler, dini ve milli bayramlarda çekilen fotoğraflar, kurumsal grup fotoğrafları, zengin etnografik içeriğe sahip bir görüntü rezervi meydana getirmektedir.
* Hamza Rüstem'in bizzat, foto muhabiri kimliği ile Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün İzmir seyahatlerinin fotoğrafları, müstesna birer siyasal tarih belgesidir.

Hayat siyaset okulu gibi...
Buca bir, Çiğli iki, Bornova üüüüç...
Bu ilçelerin sokakları, kahvehaneleri, meyhaneleri sanki birer siyaset okulu ya da siyasetçi fabrikası.
Bu ilçe insanları farkında bile olmadan siyasetle yatıyor, siyasetle kalkıyor.
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, Çiğli atmosferinde yetişmiş bir hukukçu ve siyasetçi.
İzmir siyasetine imza atmış bir isimdir Sıddık Soysal.
Osman Yılmaz, Mustafa Çandar, Adnan Hoca, Recep Sayın, İsmail Acar, İsmail Arıcı, Funda Özçoban, Niyazi Memur, Nevzat Karal, Mehmet Taral, Süleyman Avcı, Ayhan Güneş, İlyas Eroğlu, Adnan Yılmaz, Hakan Bakış, Abdullah Önder, Hasan Aslan, Erdoğan Hoca, Arif Çitlembik ve Hamit Karaca...
Bunlar Çiğli siyaset arenasının ürünleri.
Şimdi bu listeye biri daha eklendi: Ali Boz...
Çiğli siyaset arenasının bu ismi şu günlerde, "Yarının AK Parti İlçe Başkanı" sıfatıyla gündemde.
Bakalım, siyasetin tozlu yollarında neler göreceğiz.

fıkra
Neden öldü?

Hoca, "Cemal öldü" der. "Sapasağlam adamdı, neden öldi?"
"Acinden öldi..."
"Uşağum, hiçbir laz acinden ölmez. Söylesaydı hepimuz yardum ederduk da..."
"Utandi söylemeye..."
"Cördün mi? Acinden değil, inadından öldü da..."



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA