• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Okul öncesi eğitim ve Türkiye gerçeği ERKİN USMAN

Okul öncesi eğitim ve Türkiye gerçeği

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.12.2010, 00:00
Bu memlekette eğitim ciddi iştir. Hele hele okul öncesi eğitim daha da ciddi...
Bunu, yalnızca anne babası çalışan çocuğun gündüz yatıp kalkabileceği, vakit geçirebileceği bir çatı olarak düşünenleri uyarırım!
Derim ki, Batı'ya bakın. Çünkü Batı'da okul öncesi eğitime neden ihtiyaç duyuldu biliyor musunuz?
***
Ben söyleyeyim...
Batı'da çocuk bakımının bir eğitim programıyla bütünleştirilmesi iki zorlayıcı sebeple harekete geçirilmiştir. İlk sebep suçluluk... Burada annesi çalıştığı için herhangi bir bakıcı nezaretinde yetişmeyen çocuklarla, sadece bakılan ama eğitilmeyen çocuklar arasında yüksek suçluluk oranı dikkat çekici. Yapılan araştırmalarda bu çocukların suça buluşmadan çocukluk dönemlerini atlatabilseler dahi, ileri yaşlarda akademik başarısızlık ve suçluluktan kurtulmadıkları gözlenmiş.
Söz konusu ihtiyaç, sosyal devlet anlayışıyla birleşince kurumsallaşmış, "Okul Öncesi Eğitim Sistemi" ortaya çıkmış olmalı...
***
Ancak gelin görün ki, bu durum Türkiye'de çok vahim seviyelerde... Ülkemizde okul öncesi eğitime baktığımızda, eğitim düzeyinin az gelişmiş ülkeler
seviyesinde olduğu görülecek.
Ama İzmir adına yine de şanslı olduğumuzu belirtmek istiyorum. Çünkü, bu konuda başta İzmir Valisi Cahit Kıraç ile İl Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Rağıp Üye olmak üzere, birçok eğitim gönüllüsü de ellerinden gelen çabayı sarf ediyor.
Bu gönüllüler arasında adını belirtmeden geçemeyeceğim ve önümüzdeki günlerde gerçekleştirecekleri organizasyonla ayakta alkışlanmayı hak eden değerli bir insan: Kim mi?
İnşaat sektöründe gösterdiği başarıdan sonra okul öncesi eğitimle de gerçekleştirdiği ilklerle adından sıkça söz ettiren Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, yine bir ilke imza atıp kurucusu olduğu Özel Hüseyin Aslan Anaokulu ile Türkiye'nin dört bir yanından gelecek olan bin eğitimciye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Önümüzdeki Cumartesi günü (4 Aralık 2010) Makine Mühendisleri Odası Tepekule Kongre Merkezi'nde, Özel Hüseyin Aslan Anaokulu'nun düzenleyeceği, "Okul öncesi eğitim semineri" ile eğitime gönül verenlerin kalbi İzmir'de atacak.
İzmir'den Şanlıurfa'ya, Ankara'dan Mardin'e, Rize'den Edirne'ye, Eskişehir'den Erzurum'a kadar Türkiye'nin dört bir yanından gelecek bine yakın katılımcının ücretsiz olarak izleyeceği bu seminerle, okul öncesi eğitime bir tuğla da Özel Hüseyin Aslan Anaokulu tarafından konulmuş olacak.

hayattan
Bu da "mandalina kralı"

Kentteki beton yığınlarından kaçmak isteyenler için Güzelbahçe'ye kurdukları 22 dönümlük cennet mekan Oba Tesisleri'nin Genel Müdürü Özgür Güler, hafta sonu Seferihisar'da düzenlenen mandalina şenliğinde 40 üretici arasından birinci seçildi.
Doğrusunu istenirse, doğa aşığı Özgür Güler ve eşi Tulu'ya bu ödül de iyi yakıştı. Ankara'da grev yapan Tekel işçilerinin sürekli yanında olan ve polis tarafından yüzüne biber gazı sıkılarak Türkiye gündemine oturan CHP İstanbul Miletvekili Çetin Soysal'ın elinden jenaratör hediyesini alan Özgür Güler, "Zor günler yaşayan mandalina üreticisinin ürününü bu tür etkinliklerle dünyaya duyuran Seferihisar Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer ve ekibine teşekkür ediyoruz" diyor.

hayattan

Lionslar ve öğretmenler

Etkinliği, Uluslararası Lions Dernekleri 118-R Yönetim Çevresi Federasyonu düzenledi. İzmir Atakent Lions Kulübü de kutlamalara ev sahipliği yaptı.
"Öğretmenler Haftası", İzmir Özel Türk Koleji Uşakizade Köşkü Arşivi, Ege Üniversitesi kolleksiyonu "Cumhuriyet Aydınlanması Işığında Eğitim" adlı serginin açılışıyla kutlandı.
Açılışı 118-R Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Nasuhi Öndersev gerçekleştirdi.
118-R kulüp başkanlarının ve kalabalık bir davetli grubunun katılımıyla aynı güne denk gelen Atakent Lions Kulübü'nün 18. kuruluş yıldönümü kokteyli de, bu organizasyonu renklendirdi. Lions Yönetim Çevresi yöneticileri, Ege Üniversitesi Rektörlüğü'ne, Atatürk Kültür Merkezi Müdürlüğü'ne, İzmir Özel Türk Koleji'ne ve sergiyi koleksiyon kazandıran Ahmet Gürel'e teşekkür belgeleri verdi.
Atakent Kulübü Başkanı İnci Şap ve kulüp üyeleri davete katılan Oğuz Tatış'a da desteklerinden dolayı teşekkür etti.

küpe
Kendi kendimize inanmalıyız ama pek çabuk kanmamak şartı ile.
Burton Hills

fıkra
Yaş meselesi

Yaşlı bir bey tramvayda oturuyordu. Karşısında duran kıza acıyarak,
"Ben yaşlı biriyim. Eğer yorulduysan, kucağıma oturabilirsin..." dedi.
Kız çekinmeden oturdu ve bir süre sonra ihtiyar pirelendi ve titredi, sonra konuştu:
"Lütfen kalkar mısınız? Çünkü sandığım kadar yaşlı olmadığımı anladım."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA