• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Tahir Türetken bedavaya yaşıyor ERKİN USMAN

Tahir Türetken bedavaya yaşıyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.01.2012, 00:00
Tahir Türetken, Karşıyaka Kulübü'ne her dalda hizmet eden, biri...
1933 yılında Türkiye şampiyonu yelkenci Refik Çullu'nun şarpide flokçusuydu. 1941'de KSK kongre üyesi oldu. 1944'te de yöneticiliğe başladı. Emin Birsel, Dr. Orhan Alpyörük, Muhittin İşçimenler, Reşat Çelebi, İsmail Özerk (Ateş'in babası), Sezai Akdağ, Selçuk Yaşar, Aydın Kaymak, Melih Yücel, Bedii Tuaç, Erol Özışıkçılar'ın yönetiminde görevler yapıp başkanlığa getirildi.
1940-1970 yılları arasında basketbol, voleybol, atletizm, yüzme-sutopu, hentbol ve yelken branşalarında Türkiye şampiyonluklarında hep önder oldu. Uzun zamandır KSK Divan Başkanlığı'nı sürdürüyor.
* * *
Tahir Türetken'in öyle bir dünyaya gelişi vardır ki, gerçekten ilginç, yazılmaya değer bir öykü.
Hayatı boyunca Karşıyaka'ya gönlünü veren adam Türetken, 1923 yılında Karşıyaka'nın nahiye bile olmadığı dönemde o devirde Fahrettin Paşa Caddesi (Sonradan önce Yalı, sonra Cemal Gürsel Caddesi oldu) 38 numaralı evde dünyaya geldi. Hemen iki ev sonrasında 32 numarada, Atatürk'ün Hariciye Nazırı Tevfik Rüştü Aras oturuyordu. Ve İzmir'in ünlü sülalelerinden Evliyazadelerin kızı Naciye hanımla evliydi. Türetken'in annesi Nevister Hanım ile, Naciye Hanım çok sıkıfıkı dosttular, her türlü sorunlarını açacak derecede. Tahir ağabeyin annesinin iki kız çocuğu olmuş, üçüncüye de hamile kalmıştı.
* * *
Gerisini, ilginç doğum olayını Tahir Türetken anlatıyor: "Akrabalar, 'Bu da kız doğacak gibi görünüyor' dedikleri için annem beni aldırmayı kafasına koymuş. Ancak Naciye Hanım diretmiş, "Nevister yapma, Allah'ın verdiği cana kıyma. Sonra ne biliyorsun, belki erkek olur" demiş. Ve annem, canciğer komşusunu dinleyerek üçüncü çocuğunu yani beni dünyaya getirmiş ve erkek evlada kavuştuğu için de aile büyük sevinç, mutluluk yaşamış. Daha sonra Aras ailesi, İstanbul'a Osmanbey'e taşınmış. Yıl 1952'ydi, annemle İstanbul'a dostları ziyarete gittik. Bana dedi ki, 'Hadi Tahir, Naciye Aras teyzeni de ziyarete gidelim elini öp. O diretmeseydi sen yoktun şimdi' dedi. Ben de bu iyi insanın hem elini öptüm, hem de boynuna sarıldım." Tahir Türetken şimdi 88 yaşında. Karşıyaka Spor Kulübü'nün Divan Başkanlığı'nı yapıyor. Allah ömrünü uzatsın ama Naciye Hanım'a her zaman rahmet okuyor, "O olmasaydı Tahir şimdi yoktu" diyor.

pazar fıkrası
Büyük kaza

Adamın işi varmış, Ankara'ya gidiyormuş, tam uçağa binerken kulağında bir ses: "Binme, bu uçak düşecek..."
Dönmüş, bakmış, kimse yok ama içine de bir kurt düşmüş, binmemiş.
İkinci uçağı beklerken kara haber ulaşmış: "Uçak düştü, kurtulan olmadı."
Koşmuş Haydarpaşa'ya bilet almış, tam trene binecek, aynı ses kulağında: "Binme bu trene, raydan çıkacak."
Dönmüş, bakmış yine kimse yok, trene binmemiş, gelmiş eve.
Sabah gazeteyi açınca tüyleri ürpermiş: "Tren Eskişehir'de raydan çıktı, şu kadar ölü, şu kadar yaralı."
Koşup otobüse bilet almış, tam binerken yine o ses: "Freni patlayacak." Dönmüş yine kimse yok. Dayanamamış, bağırmış: "Sen kimsin yahu?"
"Ben senin altıncı hissinim."
Adam iyice kızmış: "Ulan evlenirken neredeydin?"
O ses yine dalgalanarak söylenmiş: "Büyük kazalara karışmıyoruz..."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA