• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bergamalı son  karatabak ERKİN USMAN

Bergamalı son karatabak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.01.2012, 00:00
Anadolu'nun bin yıllara dayalı geçmişinden gelen deri işlemeciliğin makine kullanmadan sadece kol gücüne dayalı son temsilcisi Bergamalı Karatabak İsmail Araç, 17-19 Ocak 2012 tarihlerinde İstanbul Beylikdüzü TÜYAP Sergi ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 6. İstanbul Deri Fuarı'nda büyük ilgi gördü. Fuar'da, Bergama'daki tabakhanesi bire bir ölçülerde canlandırılan İsmail Araç, burada, adını Bergama'dan alan parşömen adı verilen derilerin dışında diğer işlediği derileri ve bu derilerden elde edilen ürünleri sergiledi. Ziyaretçilerin isteklerini geri çevirmeyerek onlarla tek tek anı fotoğrafı çektiren Bergamalı Karatabak İsmail Araç; parşömen dışında davulluk, semerlik, ayakkabılık büyükbaş ve küçükbaş deri işlemeyi sürdürdüğünü aktardı, "biz tabaklar; tabakhanede doğduğumuza, son nefesimizi de tabakhanede vereceğimize inanırız. O yüzden gücüm yettiğince çalışmayı sürdüreceğim" dedi.
* * *
Öte yandan Gazeteci Lütfü Dağtaş tarafından yapımı gerçekleştirilen, "Anadolu'nun Son Karatabağı İsmail Araç" belgesel filmi de, 6. İstanbul Deri Fuarı'nda gösterime sunuldu.

kentten
"Dumansız siyaset sahası" Balçova

Türkiye'de siyasetin "pusu", "dumanı" eksik olmuyor.
Genelde de yerelde de durum böyle.
Neyse ki sağlık açısından "dumansız hava sahaları" çoğalıyor.
Nasıl mı?
Anlatalım
İzmir'in Allah vergisi jeotermal enerjisiyle belki de kış aylarını en temiz ve "dumansız" geçiren ilçesi Balçova'ya gidelim.
İki dönemdir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Mehmet Ali Çalkaya'dan bahsedelim.
Çalkaya, "sigarasız" yapamayan belediye başkanlarımızdandı.
Birkaç kez sigarayı bırakmayı denese de, her seferinde sayısını artırarak sigaraya geri döndü.
Çalkaya için Ankara'da öğrencilik hayatından kalma bir alışkanlıktı sigara
Dünyaya sağlık dağıtan Balçova Termal Tesisleri'ni yönetirken de, "sigarasız" yapamadı.
Duyduk ki Başkan Çalkaya bu kez sigarayla vedalaşmış.
***
Önce şoförü bırakmış sigarayı, sonra kendisi.
Balçova'da "dumansız siyaset sahası" için önemli bir adım atmış.
Her ne kadar delege seçimleri sürecini yaşayan Başkan Çalkaya, zaman zaman elini cebine de götürse, artık o cebin içinde paket bulamıyormuş.
"Dumansız siyaset sahası"na Balçova'dan bir diğer örnek, eskinin CHP ilçe başkanı şimdinin "en hareketli" İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu
Milletvekili Moroğlu, hem sigarayı bırakmış hem de sıkı bir diyete başlamış.
Ağırlıkla terk edemediği İzmir'de güne başladığında Balçova ve Narlıdere civarında yürüyüş yapıyormuş
"Sokağı seven" milletvekili Moroğlu, aynı zamanda "salon sporu"nu da ihmal etmiyormuş

kentten
Katip Çelebi'ye Roman çıkarması

Romanlar kurumsallaşıyor. Federasyonları da var.
Roman Merkezi Federasyonu'nun başında Erdoğan Şener var. Kadın Dereneklerinin Başkanı ise Serpil Özkasap.
Ve, bu üst düzey Roman temsilcileri yanlarına İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır ile Yenişehir Roman Derneği Ali Yangır'ı aldılar İzmir'in yeni ve iddialı eğitim kurumu Katip Çelebi Üniversitesi'ne çıkarma yaptılar.
Bu ilginç harekata, Roman Kanaat önderleri sosyolog Cemal Bekle, Metin Özçeri, İrfan Çıtırkı,Tire Roman Dernekleri Başkanı Hasan Karabacak ve mahalle muhtarları da katıldı.
Roman kanaat önderleri ilk kez bir rektörle biraraya geldiklerini ifade ederek bunun gelecek açısından çok önemli bir adım olduklarını kaydettiler.
Bu etkinlikte, Rektör Prof Dr Galip Akhan'ın yanında Rektör Yardımcısı Tancan Uysal, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof Dr Vedat Pazarlıoğlu yer aldı.
Rektör Prof. Akhan, günümüzdeki en büyük değerin bilgi olduğuna dikkat çekti ve Roman vatandaşların eğitim düzeyi yüksek bireyler yetiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.Akhan "Bizlere düşen en büyük görev Roman vatandaşlarımızın eğitim düzeylerini arttırarak toplum içinde daha çok söz sahibi olmalarını sağlamak" diye devam etti.

küpe
Sevmek keman çalmak gibidir.Bilmeyen kötü sesler çıkarır.
Oscar Wilde


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA