• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Üst kat kıraathane, alt kat demhane... ERKİN USMAN

Üst kat kıraathane, alt kat demhane...

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.04.2012, 00:00
İzmir ilklerin kenti... İzmir bu tanıma uygun olarak bir ilke daha damgasını vurdu.
İzmir'de yazar, çizer, şair, ressam, yontucu, besteci, gazeteci, kültür-sanat aleminin, spor dünyasının, siyaset aleminin iz bırakmış nice insanını bazen tek tek, çoğu zaman toplu olarak görüp, onlarla içerken, hayatınıza büyük bir dünya kattığınız Bab-ı Ali'dir bu ilke imza atan.
Konak Belediyesi tarafından düzenlenen 2. İzmir Şiir Günleri'nin onur konuğu gazeteci-şair Refik Durbaş'ın öncülüğünde Bab-ı Ali'de "kıraathane" kuruldu.
Mehmet Kemal'in "öğle rakıları" değil, "öğle okumaları" var önce Bab-ı Ali'de...
Üst katta kurulan kitaplıkta önce kitaplar, dergiler, gazeteler kıraat ediliyor, eski deyimi ile.
Bir derslik kurulmuş sanki.
Dünden bugüne ne varsa edebiyat ve özellikle şiir üzerine bir okumadır gidiyor.
Şiirler okunuyor, tartışmalar başlıyor.
Refik Durbaş, Okan Yüksel, Onur Şenli, Prof. Dr. Şadan Gökovalı, Hüseyin Yurttaş, Oğuz Tümbaş, Fikret Tartan bir ucundan tutuyorlar edebiyatın, başlıyorlar şiir üzerine bir yolculuğa.
Bu kafileye katılanlar saymakla bitmiyor.
Çınar Çığ, İhsan Yakut, Fikret Alan, Orhan Ozan, Kıymet Unutma Şenli, Noyan Binici, Yalçın Benlican, Namık Ulutürk, Muzaffer Sabırlı, Hüsnü Tükel, Süleyman Bahadır, Nüvit Tokdemir, Mustafa Sarı, Zafer Yılmaz, Zeki Arpaz, Hasan Dağlar, Ali Gümüşay, Aydın Sezer, Necati Doluorman, Vedat Pekel, Fikret Uzel, Mümin Akar, Nail Yavuz, Ahmet Bilge, Muzaffer Tunçağ, Metin Dönmez, Erdoğan Aytekin, Camal Nalçacı, Cemal Soyoğul, Yalçın Küçükdamar, Hakan Tartan, Yılmaz Halman İstenek, Nurettin Tekindor, Ertuğrul Gezenoğlu, Sancar Maruflu, Oya Karaege, Yunus Kırılmış, Orhan İlhan, Kaya Çelikkanat, Enver Akdoğan, Aykut Poturoğlu, Özkan Mert.
Bu yoğun çalışma araştırmalar Refik Durbaş'ın "Çırak Aranıyor"u, Aykut Poturoğlu'nun "Süryani"yi, Onur Şenli'nin "Agora Meyhanesi"ni, Okan Yüksel'in "Nazım"ı okumaları ile süsleniyor.
* * *
Edebiyata, şiire sevdalılar da geliyor üst kat çalışmalarına... İzmir'in bu ustalarıyla oturuyor, söyleşiyor, şiirlerini ve öykülerini okuyorlar.
Bir kültür sanat harmanlanması yaşanıyor. Bir fikir cümbüşüdür gidiyor.
Sonra güneşin battığı saatlerde ustalar için "vakt-i kerahat" geliyor.
Çok geçmeden, Cahit Sıtkı gibi "Haydi Abbas vakit tamam" denilerek rakılı muhabbete geçiliyor.

İzmir kadını atakta
Özellikle son yıllarda kadın girişimci sayısındaki artış, kadın derneklerini de harekete geçirdi.
İzmir Ege Kadınları Güç Birliği Derneği de, bu kapsamda 'Kadınlar Çarşısı' isimli bir proje hazırladı.
Proje ile İzmir'in öncelikle metropol ilçeleri olmak üzere dört bir yanında belediyelerce tahsis edilecek çarşılarda, köy üretimi, el emeği göz nuru ürünler kentli kadınlarla buluşturulacak.
* * *
1100'ü aşkın üyeye sahip İzmir Ege Kadınları Güç Birliği Derneği, önce İzmir sonra da tüm Ege Bölgesi'ndeki kadınları kapsayacak bir projeye imza atıyor.
Son yıllarda sayıları artan kadın girişimcilerin büyük başarılar elde etmiş olmalarından yola çıkarak geliştirilen proje ile başta Konak olmak üzere İzmir'in tüm ilçelerinde 'Kadınlar Çarşısı' kurulacak. Her çarşı 20 tezgahta 200 kadın üreticiye satış imkanı sağlayacak.

küpe
Çok çalışmaktan ölen pek azdır. Çalışma, Tanrı ilacıdır.
Mac Arthur


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA