• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bakırçay’da bir referandum daha ERKİN USMAN

Bakırçay'da bir referandum daha

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.04.2012, 00:00
20 yıl önce, Aliağa Gencerli'de kurulması planlanan kömüre dayalı termik santrale karşı çevreyi seven yaklaşık 20 bin kişi, İzmir meydanından Gencerli'ye kadar insan zinciri oluşturmuştu.
90'lı yıllarda, Bakırçay Belediyeler Birliği'nin öncülüğünü yaptığı, bu bağlamda ilk kez gerçekleşen eylem olumlu sonuç verdi ve tüm canlıların yaşamını tehlikeye atan kömüre dayalı termik santralın yapımı durduruldu.
***
Aynı yıllarda, Aliağa'da ENKA şirketinin doğalgaza dayalı bir termik santral kurmasına ise meslek odaları ve çevresini seven herkes onay verdi. Ancak yıllar sonra tekrar Aliağa'da 7 tane kömüre dayalı termik santral kurulması planlanıyor. Üstelik içlerinden İZDEMİR'in kuracağı kömüre dayalı termik santralın ruhsatı Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz tarafından verildi.
Çevrecilerden çok fazla tepki toplayan Başkan Oğuz, zor durumda kaldığını ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni yasaya göre belediyelerin kendilerine yapılan müracaatları 2 ay içerisinde sonuçlandırması gerektiğini ifade etti. Ruhsatın verilmesi üzerine, Bakırçay Belediyeler Birliği ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, İzmir Kent Konseyleri Birliği, meslek odaları, Birgül Ayman Güler, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve daha birçok çevreye duyarlı kişi termik santralı protesto için Aliağa Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
* * *
İzmir Kent Konseyleri Birliği'nin protestoya destek vermesine rağmen elinde, Aliağa Belediye Başkanı'nın bakanlığın yasalarına uygun olarak hareket ettiğini ve zor durumda kaldığını açıklayan bir bildirge vardı. Bunun üzerine, başta Bakırçay Belediyeler Birliği ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven olmak üzere tüm çevreciler 'ruhsatın verilmesi zorunlu değildir' diyerek, Kent Konseyleri Birliği'nin açıklamasını okumasına engel oldular. Ardından Konsey Birliği meydanı terk etti.
* * *
Aliağa Belediye Başkanı'nın İZDEMİR'in kuracağı kömüre dayalı termik santral için ruhsat vermesi üzerine, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve çevresine duyarlı İzmirliler tekrar 20 yıl önceki mücadelesine kaldığı yerden devam ediyor. Kurulması planlanan 7 tane kömüre dayalı termik santral ve içlerinden birinin ruhsatının verilmesinin ardından Başkan Özgüven, "20 yıl önce Danıştay termik santralların yapımını yasaklamış, bu yüzden devlet yapımları durdurmuştu. Santralları eskiden devlet yapıyordu, şimdi ise özel sektör yapıyor. Yani sermayenin para hırsı galip geliyor" dedi.
***
Canlıların sağlığı açısından daha temiz bir çevre için doğalgaz ve jeotarmala dayalı termik santralların kurulması gerektiğini savunan Başkan Özgüven, dünyanın hiçbir yerinde yapılmayan ve ömrünü tüketmiş maliyeti düşük termik santralların Türkiye'ye satıldığını ifade etti. Özgüven ayrıca, yasalar karşısında zor durumda kaldığını açıklayan Başkan Oğuz'un tutumuna karşı "Meclis'te bir gün içinde MİT yasası çıktı. Şimdi o yasa ne kadar doğru bir yasa mı diyelim? O yasayı çıkaranlara bakalım ve ona göre hareket edelim" diyerek ruhsat vermenin son derece yanlış olduğunu belirtti. Son olarak Özgüven, "İnsan yaşamını olumsuz etkileyen herşeye karşı çıkmak bizim görevimiz. Susup bir kenarda oturup, iktidar yasaları çıkardı, Allah razı mı olsun diyeceğiz?" dedi.
***
90'lı yıllarda Aliağa Gencerli'de kurulması planlanan termik santrala karşı, Dikili Belediyesi ve Bakırçay Belediyeler Birliği bir referandum gerçekleştirmişti. Ancak, o zamanlar referandum için belli bir yasa yoktu. Hatta bu yüzden referandum yapanlar yargılandı ama sonrasında suçsuz sayıldılar. Buna rağmen yapılan referandum ve İzmir meydanından Gencerli'ye kadar oluşturulan insan zinciri termik santralın kurulmasına engel oldu. Günümüzde ise artık, yeni 53/92 yasası ile belediyeler halkı ilgilendiren konularda referandum yapabilecek. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, kurulacak olan termik santraller için, "Bu sefer yıllar sonra onların yasasıyla 2. referandumu gerçekleştireceğiz ve mücadelemiz tekrar temiz bir çevre için devam edecek" dedi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA