• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
VOB, İstanbul’a taşınamayacak! ERKİN USMAN

VOB, İstanbul'a taşınamayacak!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.07.2012, 00:00
Bu işi tezgahlayanların dilinde, "Biz bu kenti finans merkezi yapacağız" bahanesi ile Vadeli İşlemler Borsası'nı İstanbul'a taşımak var.
Bir yıla yakın süredir tezgahlanan oyunun son perdesidir, tezgahlanan oyunun son perdesini izliyoruz..
VOB Başkanı Işınsu Kestelli ve arkadaşları birlikte büyüttükleri bu organizasyonu kaptırmamak için kıyasıya mücadele veriyorlar.
* * *
Önce, İzmir ile özdeşleşmiş "Enternasyonal Fuar"ımıza göz koydular.
"İstanbul'a taşıyalım" dediler, başaramadılar.
On yıllarca sürüp gelen bu harikulade organizasyonu torpillediler, beceremeyince yelkenleri suya indirip "pardon" dediler.
İzmir Enternasyonal Fuarı'nı bugünkü haline getirip seyrettiler.
***
İstanbul bir finans merkezi olabilir mi?
Bu sorunun cevabını, eski bir milletvekili ve ekonomist Selçuk Maruflu'dan dinleyelim:
"Dünyada finans merkezi olan şehirler vardır. Örneğin: New York, Londra, Frankfurt, Şanghay, Hong Kong bunlara örnektir. Biz finans merkezi olduk demekle, finans merkezi olmak mümkün değildir. Bazı bankaları ve finans kurumlarını İstanbul'a taşıyoruz ve bunlara yeni devasa binalar yapıyoruz. Aslında, bu çok yanlış bir politikadır. İstanbul'un sağlıksız kentleşme sürecine, olumsuz etki yapmaktadır. İstanbul finans merkezi olmak noktasından fevkalade uzaktır."
***
Bir kere, sizin dünyada finans merkezi olduğunuzu tüm finans otoriteleri ve merkezleri kabul etmelidir. Ben 29 Haziran 2012 günü İTÜ'nün İstinye Kampusü'nden, Göztepe'deki evime 2.5 saatte gelebildim. Bu durum gösteriyor ki, İstanbul bir finans merkezi olabilmenin altyapısından mahrumdur.
Bir çok yabancı dostumun Atatürk Havaalanı'na, otellerinden üç saat önce hareket ettikleri halde, ulaşamayıp uçaklarını kaçırdıklarına şahit oldum! İstanbul'un trafik ve ulaşım açısından, içinde bulunduğu feci durum finans merkezi olabilme özelliklerine engel olan, önemli hususlardan birisidir."

bir kitap
"Aşkın Ateşi" üzerine...

Rita Hunter'in bir solukta okunacak romanlarından biri.
İsabella Gwen adlı kızın başına gelenler ve ilginç bir aşk öyküsü.
* * *
Isabella Gwen Sullivan kadar fedakar bir kızın dostu için yapmayacağı hiçbir şey yoktu. Ancak sağduyu konusundaki genel sorunu bazen ipin ucunu kaçırmasına neden olabiliyordu. En yakın arkadaşı Fredy deli gibi sevdiği Vivian tarafından hiçbir sebep yokken terk edilmiş, üstüne üstlük onun Henfield Kontu Adrian Eaglestone ile nişanlandığı haberini almıştı. Bu durumda o kıza ve nişanlısına iyi bir ders vermek kaçınılmazdı. Böylece Isabel ve Fredy bir hafta sürecek olan Henfield yaz balosuna katılmanın bir yolunu buldular. Planları basitti... Balo boyunca yeni evli bir çift gibi davranacaklar, bu sayede kıskandırma silahının eşsiz gücünü Vivian üzerinde deneyeceklerdi.
***
Adrian tekrar aşık olabileceğini hissediyordu... Geleneksel Henfield yaz balosunda güzeller güzeli Vivian ile nişanlarını kutlayacaklar ve cemiyetin takdirini kazandıkları kusursuz beraberliklerini ilan edeceklerdi. Ne var ki işler düşündükleri gibi gitmedi. Baloya katılan yeni evli tuhaf çift hayatlarına fırtına gibi girdiğinde yapabildiği tek şey önce rüzgara kapılmak, sonra da o rüzgarı kendi lehine çevirmek oldu. Ödenmesi gereken bedeller biraz ağır ama son derece adildi. Neticede bu olayda kimse pek masum değildi. Özellikle de küçük yalanıyla ortalığı karıştıran Isabel'in masumiyetle uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktu...

küpe
Daima kendi düşündüğünü doğru zanneden insan ne zavallıdır.
Alain


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA