• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Turizm ve İzmir ERKİN USMAN

Turizm ve İzmir

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.10.2012, 00:00
Güman Kızıltan, Türkiye'de modern turizmin temellerini atan üç-dört kişiden biri.
Onu çok genç yaşlarında ortaya çıkaran da, dönemin Turizm Bakanı Nihad Kürşad...
Güman Kızıltan'ın İzmir Turizm Müdürlüğü ile başlayan kariyeri, daha sonra çeşitli ülkelerde ve özellikle Belçika'da ilerlemiş ve bu başarılı çıkış sonra da 'müsteşarlık' makamı ile taçlandırılmıştı.
Foça ve Kuşadası Tatil köylerinin temelinde Turizm Bakanı Nihad Kürşad'ın yanında müsteşarı Güman Kızıltan'ın imzası vardır.
Bir dönemin ele avuca sığmaz turizmcisi şimdi emekliliğin keyfini sürüyor.
* * *
Kızıltan'a, "Türk turizminin içinde İzmir'in durumunu" sordum.
Cevabı şöyle:
"İzmir, Türk turizminin ilk gelişmelerini yaşamış bir ilimizdir. Özellikle burada Büyük Efes Oteli'nin yapılması, açılan turizm okulları ile bir ekol olarak Türkiye'ye örneklik etti. İzmir özellikle Kuşadası ve Efes olarak bu ilk gelişmelerde önemli bir yer işgal etmiştir. Bugün bile hala Selçuk, Efes ve Kuşadası, İzmir ile pazarlanlanmaktadır. İzmir'de turizm olur mu? derken, Antalya'nın mevsim uzunluğu, arazi tahsislerinde orman ve devlet arazilerinin bol oluşu ile öne geçmesi, otellerin bol teşviklerle açılması, orasını Türkiye'nin önemli bir turizm merkezi haline getirmiştir."
* * *
Güman Kızıltan bu arada İzmir'in ikinci plana atıldığını, otellerin kapandığını ve kentin kabuğuna çikildiğini vurguluyor ve ekliyor:
"İzmir şu anda EXPO peşinde. Olur mu, olmaz mı bilemiyorum. Çünkü alınması gereken yollar ve yöntemlerde pek mutabık değilim. Neyse, başarılar dilerim, inşallah olur."
Bir soru daha:
"Bu turizm yolculuğunda İzmir'in eksikleri neler?"
Cevap:
"Bugün İzmir'de en az on adet beş yıldız ve kapasiteleri 400-500 yataklı oteller olmadan turizm yolculuğuna çıkılmamalı. Ayrıca, bir kongre merkezinin derhal yapılması, bunun yanında yeni fuar alanı en kısa zamanda hazırlanmalı. Sağlık turizminde ve termalde İzmir'in şansı çok yüksektir. Alaçatı ve Çeşme termalde öne çıkarılarak hemen pazarlanmalı. Alaçatı sörf ile de öne çıkabilir."
Turizm duayeni, İzmir-Antalya mukayesesini yaparkan de şunları söylüyor:
"İzmir'de mevsim Antalya'dan uygundur. Sahiller ve ören yerleri boldur, yakındır. Deniz, kültür, termal, sağlık-tedavi iç içedir. Ama yine hatırlatıyorum. İzmir'in yeniden planlanması, turizm teşvikleri ile kapasitelerin artırılması şart."

sanat
'Zihni Sinir' Maydanoz'da...

İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi, 11 Ekim 2012'de İrfan Sayar'ın, "Prof. Zihni Sinir Proceleri" sergisini açıyor. İzmir'in mizah dergisi Maydanoz, Ekim sayısında bu sergiyi kapağına taşıdı. Sergide bulunan 'Proce'lerden 1 tanesine kapağında yer verdi. Derginin arka kapağında ise Şevket Yalaz'ın karikatürü var.
Maydanoz'un Ekim sayısına yeni isimler de katıldı. 'Pijama Giymem' köşesiyle Feridun Demir, 'Leblebi Keyfi' köşesiyle Erdoğan Oruç dergiye renk kattı! Eray Özbek 'Metruk' tiplemesiyle her ay aramızda olacak. Bu sayıda köşeleriyle Cemil Açıkkol, Deniz Dokgöz, Cemalettin Güzeloğlu, H.İbrahim Yıldırım, Murteza Albayrak, Enis Sarıtuç, Oğuz Gürel, Lütfü Çakın, Levent Dağaşan, Saadet Yalçın Demir, Birol Çün, Murat Asın, Hüseyin Haldun Civlez, Taner Sarıçam, Onur Çalışkan ve Özhan Mercan var.
Karikatürleriyle Altan Özeskici, Murat Yılmaz, Atay Sözer, Mustafa Yıldız, Mehmet Tevlim, Mehmet Saim Bilge, Bülent Dağaşan, O. Yavuz İnal, Turan İyigün ve İ.Serdar Sayar bulunurken, Ege Üniversitesi Karikatür Mizah Topluluğu'ndan Kezban Özkol ve Mehmet Özdemir'in karikatürleri var.

küpe

Daima sessiz olan üç şey vardır: Düşünce, kader ve mezar.
Lytton

fıkra

Pazarola

Genç aşık sevgilisine sordu:
"Leylacığım, neden bana hep 'canım' diye hitap ediyorsun da ismimi söylemiyorsun?"
"Şaşırırım da, belki yanlış isim söylerim diye canım..."

geçmişten
Hitler ve ölüm günü

Hitler bir gün falcıya gitti ve "Hangi gün öleceğim?" diye sordu.
Falcı, Hitler'in Yahudilerin bir bayram gününde öleceğini söyledi.
Hitler, "Bunu nasıl söyleyebiliyorsunuz?" dedi.
Falcı cevap verdi:
"Hangi gün ölürseniz ölün, Yahudiler sizin ölümünüz için Bayram yapacaklarını söylüyorlar da..."

laflama
* "Biz başka dünyaların insanıyız" diyorsun ya. Sen Marslı mısın kızım?
* Bir yiğit gurbete gitse ve sim kartı orada çekmese vay haline.
* Yalnızlık ikiz yatakta, tek başına yatmaktır.
* Adım Mülayim diye, kazak erkek olamayacak mıyım be bu dünyada?
* Her şeyimiz Çin Malı. Yoksa demokrasimizde mi Çin malı?
* Alemlere akacağız dediğin bu muydu? İnternetin başında sanal alemlere akıyoruz.
* Mardinkapı şen olur. Dibi değirmen değil, artık AVM olur yani...
İbrahim Ormancı'dan


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA