• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bitkisel ilaca dikkat ERKİN USMAN

Bitkisel ilaca dikkat

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.12.2013, 00:00
Günümüzde alternatif tıp olarak da tanımlanan bitkisel ilaçlara olan ilgi giderek artıyor.
Bunun yanında, basın yayın, internet gibi iletişim kanallarıyla herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bitkisel kaynaklı bu ilaçlar, ameliyat olacak olan hastalarda ciddi problemlere neden olabiliyor.
İşte bu aşamada konuyu Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aksun'un masasına taşıdık.
* * *
Doç. Dr. Atsun, özellikle cerrahi müdahale hastalarının şifa amaçlı bitki kullanımlarını kesmeleri gerektiğini vurguluyor ve ekliyor:
"Bitkiyi tek olarak veya karışım olarak alıp kullandığınızda birden fazla maddeyi de vücudunuza alırsınız. Dolayısıyla o birden fazla maddeyi alırken farklı etkileşimlerini birlikte düşünmeniz gerekiyor. Bu nedenle bitkisel kökenli ilaçları kontrolsüz kullanmak ve karışımlar yapmak risk taşımaktadır."
Faydalı etkileri düşünülerek bilinçsizce kullanılan birçok bitkiye dikkat çeken Doç. Dr. Aksun, halk arasında kullanımları oldukça yaygın bitkiler ve etkilerini şöyle açıklıyor:
"Zayıflatıcı ürünlerin pek çoğunda bulunan, kilo kaybını desteklediği ve enerjiyi artırdığı için kullanılan Efedra bitkisi (ma huang) tansiyon yüksekliğine, kalp ritminde bozukluklara, kalp krizine ve felce neden olabilir."
Doç. Dr. Murat Aksun, tamamen sağlık amaçlı kullanılan bu tür bitkisel kökenli ilaçlar ciddi sorunlara neden olabildiğini, bu nedenle doktor tavsiyesi dışında bu tür ilaçların kullanımı kesinlikle doğru olmadığını vurgulayarak, bu bitkileri kullanan hastanın cerrahi bir operasyon öncesi mutlaka doktoruna bilgi vermesi gerektiğinin sözlerine ekliyor.

kentten

Haydi "Yaren Gecesi"ne

İzmir Çankırılılar Yardımlaşma ve Kültür Derneği bir ilk gerçekleştiriyor.
Öncelikle belirtelim, Çankırı ve kültürü, İzmir'de yeteri kadar bilinmiyor.
Çankırılılar Derneği Başkanı Orhan Özkan, "Dernek olarak bütün faaliyetlerimizde, hemşerilerimiz arasında birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlamanın yanında, Çankırımızı ve kültürünü de İzmir'de tanıtmayı, Çankırı ilimizin bilinirliğini artırmayı amaç edindik" diyor ve "yaren"i tanıtıyor:
"Çankırı ilimize özgü mahalli esnaf lonca teşkilatı olan Yaren, kardeş, candan yürekten dost, gerçek arkadaş anlamına gelir. Eline, beline, diline hakim, gerçek sanatkar, hile bilmez, eksik tartmaz doğruluğu kendisine rehber edinen Çankırı esnafının, kalfasından, ustasından görerek, dinleyerek, çırağını yetiştirdiği bir disiplin ocağı, bir okuldur Yaren. Ege Bölgemizin kültürü ile Çankırı kültürünü ve insanını bir araya getirerek, birliğe beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde iki bölge kültürünü kucaklaştırmanın gayreti ve gururu içerisindeyiz."
Yaren Gecesi, 4 Ocak 2014 Cumartesi günü İzmir Fuar Alanı içindeki İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde...

egeden
Salihli'de bir vali...

İzmir'de düzenlenen Bitlis Tanıtım Günleri etkinliği çerçevesinde İzmir'e gelen Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Salihli'deki Bitlislilerin daveti üzerine ilçeyi ziyaret etti. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'na gelen Vali Veysel Yurdakul'a, ziyaret anısına TSO Başkanı İbrahim Yüksel tarafından bir plaket sunuldu.
Salihli'yi tanıtım aşamasında 7 bin konutun jeotermalle ısındığını öğrenen Vali Yurdakul, jeotermal ısı merkezini görmek istedi. Bitlis'in jeotermal potansiyelinin yüksek olduğunu ve jeotermalle ısıtmanın proje aşamasında olduğunu belirten Vali Veysel Yurdakul, bu konuda önemli bir mesafe almış olan Salihli'nin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini ifade etti.

küpe
Susan bir bilgin, bir kelime söylemeyen aptaldan farksızdır.
Moliere


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA