• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kanser tedavisinde önemli bir umut ERKİN USMAN

Kanser tedavisinde önemli bir umut

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2014, 00:00
Çağımızın en korkunç hastalıklarından biri olan kanserle mücadelede önemli adımlar atılıyor. Bunlardan bir tanesi de, bünyenin savunma gücünü artırma odaklı "psikonöroimmünoloji".
Tıp eğitimini İzmir'de gördükten sonra Amerika Birlişek Devletleri'ne giderek Maharishi Üniversitesi'nde moleküler ve kanser biyolojisi alanında eğitim alıp uzmanlık belgesi sahibi olan Prof. Dr. Fahri Saatçıoğlu, bu alanda dünyanın en önde gelen isimlerinden biri.
* * *
Amerika'daki üniversitede yoga, meditasyon, nefes egzersizleri dersleri alan ve bunu doğal bilimlerin bir parçası olarak özellikle kanser tedavisinde uygulamaya konacak yöntemleri gerçekleştiren Prof. Dr. Saatçıoğlu, yoga, meditasyon ve doğru nefes alma tekniklerinin, bünyeyi güçlendirdiğini, kanserin en büyük düşmanı olan bağışıklık sisteminin çökmesine karşı, mücadele gücü oluşturduğunu söylüyor.
Çalışmalarını, halen Norveç'teki Oslo Üniversitesi'nde sürdüren Prof. Dr. Fahri Saatçıoğlu, ana ilgi alanı olan Psikonöroimmünoloji'nin, düşünce, duygu ve sinir sistemini güçlendirerek bağışıklık sistemine doğrudan etki yaptığını ve bu mekanizmanın psişik yaşamımızı ve sağlığımızı etkilediğini savunuyor.
* * *
Norveç'te meme kanserli hastalarda yapılan psiko-sosyal bir program uygulamasında, hastaların yoga, meditasyon ve nefes alma teknikleri sayesinde stresten arınarak kendilerini iyi hissettikleri gözlendiğini vurgulayan Saatçıoğlu, "Oslo'da çalışmalar yapıyoruz. Aynı hastalar, 5-10 günde transformasyon yaşıyor ve kendilerini iyi hissediyor. Teknik uygulamalar, depresyona da iyi geliyor. Psikiatrik hastalarda da sonuç alıyoruz. Panik atak, anksietiye azalıyor" diyor.
Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde bile bu yöntemin uygulanmasıyla mutlu sonuçlar alabileceklerini söyleyen Saatçıoğlu, "Ben, bu alanda yoğunlaşmış durumdayım. Genetik ve bağışıklık sisteminin güçlendiğine ilişkin önemli bulgular elde ettim. Parasempatik seviyesi yükseldikçe hem hastalık oluşmuyor, hem de oluşmuşsa hafifliyor" diye konuşuyor.
* * *
Prof. Dr. Fahri Saatçıoğlu, uygulamanın Türkiye'de de yapılabileceğini, okullarda yoga, meditasyon ve nefes alma teknikleri verilerek sağlıklı bir nesil oluşturulabileceğini, keza hastanelerde bu alanda hizmet veren birimler kurularak hastalıklarla mücadele edilebileceğini sözlerine ekliyor.

Gaziemir esnafından kan bağışı kampanyası

Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nden örnek kampanya.
Türk Kızılayı ile ortaklaşa kan bağışı kampanyası düzenleyen Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yöneticileri, ilçe esnaf sanatkarını kan vermeye çağırdı.
28 Aralık'ta Gaziemir Abdullah Arda Meydanı'nda kurulan Kızılay ünitesinde ilk kan bağışlarını Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Taşkın, Kaymakam Vekili Selim Sadık, kooperatif müdürü Ogün Taşkın, kooperatif yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile kooperatif çalışanları yaptı.
Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin organizasyonu ile gerçekleştirilen etkinliğin bir hafta boyunca ilçenin dört bir yanına asılan pankartlarla ve gönderdikleri SMS'lerle duyurulduğunu hatırlatan kooperatif müdürü Ogün Taşkın, "Pankartların yanı sıra dağıtılan broşürlerle de 28 Aralık'ta tüm gün kan bağışı kabul edecek ünitenin çalışacağını duyurduk. Sadece esnaf sanatkarları değil, tüm Gaziemirlileri kan bağışında bulunmaya davet ettik. İlçe kaymakamlığı ve belediyemiz de çalışmalarımıza olumlu katkılar verdi" diye konuştu.

pazar gırgırı
Sarhoş ve bekar

Vakit gecenin ikisi... Akşamcının biri fitil gibi sarhoş olmuş, kenar kenar yürüyerek evinin yolunu bulmaya çalışırken bir bekçi ile burun buruna gelmiş.
Bekçi, "Bu ne hal?" diye gürlemiş ve devam etmiş:
"Haydi zabıtadan korkmuyorsun. Bu saatta eve dönmekle karından da mı korkmuyorsun?"
Sarhoş cevap verdi:
"İyi ama evli değilim ki!"
Bekçi:
"Madem öyle, ne diye evine bu kadar erken dönüyorsun?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA