• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Uyku sağlığı ve 7 yanlış ERKİN USMAN

Uyku sağlığı ve 7 yanlış

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.07.2014, 00:00
Uykusuz kaldığımızda sandığımızdan çok daha fazla ve önemli sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Örneğin, bizi hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemimiz zayıflıyor, kalp krizi, beyin felci, diyabet ve obezite gibi ciddi sağlık sorunlarının gelişme riski artıyor. Bu nedenle uzmanlar her fırsatta, fiziksel ve psikolojik sağlığımız için uykunun şart olduğunu dile getiriyorlar. Tabii bundan kasıtları, yeterli ve kaliteli bir uyku uyumamız.
***
Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uyku ile ilgili toplumda 'doğru' bilinen 'yanlışları' ve bunların yol açtığı sorunları anlattı. İşte birkaç soru ve yanıtları...
1) YANLIŞ: Sekiz saatlik bir uyku ertesi güne hazır olmam için yeterli.
DOĞRUSU: Uykunun dinlendirici olmasını belirleyen iki faktör, süresi ve kalitesidir. Dolayısıyla sadece uykunun süresinin yeterli olması, bu uykunun sizin için iyi ve yeterli olduğu anlamına gelmez.
2) YANLIŞ: Kaliteli uyku deliksiz uykudur.
DOĞRUSU: Kaliteli uykudan kastımız her uyku döneminin yeterli süre ve oranda yaşandığı uykudur. Yani siz aslında gece çok fazla uyanmasanız da, uykuya çabuk dalsanız da eğer tüm uyku evrelerini yaşamamışsanız uykunuz kaliteli değildir ve sizi güne hazırlamaz.
3) YANLIŞ: Öğleden sonra içeceğim kahvenin ve çayın gece uykuya dalmama etkisiz olmaz.
DOĞRUSU: Kahve, çay veya kafein içeren diğer içeceklerin uykunun başlamasını bozan etkisi var. Bu etki de 12 saate kadar uzayabiliyor.
4) YANLIŞ: Geceyi uykusuz geçirdim ama ertesi gün gündüz bir kaç saat uyumak beni zinde tutar.
DOĞRUSU: Geceyi ne kadar uykusuz geçirirseniz geçirin, ertesi gün uyku saatiniz gelene kadar uyumamak, uyku uyanıklık ritminin bozulmaması için önemli. Eğer uykusuz geçen bir gecenin ardından gündüz birkaç saat uyursanız, bir sonraki gece yine uykuya dalmanız çok zor olur. Bu da uyku-uyanıklık ritminin bozulmasına ve uykusuz gecelerin çoğalmasına yol açar.
5) YANLIŞ: Horlamak herkesin yaşadığı zararsız bir durum.
DOĞRUSU: Horlamak, uykuda nefes durmalarıyla seyreden ve Uyku Apne Sendromu denilen bir uyku hastalığının habercisi olabiliyor. Bir de horlamayla birlikte gündüz uyku hali, halsizlik veya yorgunluk varsa, sabahları uykunuzu almış olarak uyanmıyorsanız, gece terlemeleriniz oluyorsa sizde Uyku Apne Sendromu olma olasılığı çok yüksek. Uyku Apne Sendromu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum. Aksi takdirde çok ciddi kalp hastalıkları, beyin damar hastalıkları ve hipertansiyon nedeni olabiliyor.

küpe
İnsanları şaşırtan ve dehşete düşüren kelimeler, aradan belli bir süre geçince, kimseyi şaşırtmaz olur.
H. Lewrance

laflama

* Sen elmayı seviyorsun diye, elma kurdunun da seni sevmesi şart mı?
* Pir Sultan Abdal bugünleri görseydi şöyle derdi belki; Bu bir rıza lokmasıdır. Sana yedirmezler demedim mi?
* Çarşamba'yı sel aldı. Ama bak vallahi Meteoroloji önceden uyarmıştı.
* Bir yiğit gurbete gitse. Ve orada cep telefonu çekmese!
* Leyla'dan geçme faslındayım. Bir başka hatunu bulma yollarında!..
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI