• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Devlet, gecikme faizlerini indirdi ZEKERİYA MUTLU

Devlet, gecikme faizlerini indirdi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.12.2009, 00:00
Devletin kamu alacaklarına uyguladığı aylık gecikme faizinin yüzde 2.5'tan, yüzde 1.9'a indirilmesi, 19 Kasım 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış, esnaf sanatkar camiası tarafından da olumlu karşılanmıştır.
Bakanlar kurulu kararına göre, kamu alacaklarında yıllık yüzde 30'larda seyreden faiz oranı bu şekilde yüzde 23.4'e düşürülmüş ve bileşik faiz uygulaması kaldırılmıştır.
Yasal vecibelerini yerine getirmeye özen gösteren ancak ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını aksatan esnaf sanatkarlarımız, yeni düzenleme ile borçlarını kapatma şansı bulacaklardır.

İESOB UYARMIŞTI
Yeni Asır Gazetesi'nde, 6 Ağustos 2009 tarihinde yayınlanan yazımda, ekonomik krizin tahribatlarına dikkat çekmiş, çekini, senedini ödeyemeyen, sattığı ürünün bedelini tahsil edemeyen milyonlarca esnaf sanatkarın, vadesi geçtiği halde vergi ve prim borçlarını ödeyemeyecek duruma düştüğünü dile getirmiştim.
Yine aynı yazıda, devletin tahsil edilememiş vergi ve sigorta prim alacaklarının çok büyük boyutlara ulaştığını hatırlatarak, tahsil edilemeyen bu alacaklar için yıllık yüzde 30 oranında gecikme zammı uyguladığını, bunun da mevcut borçları içinden çıkılamaz hale getirdiğini belirtmiştim.
Gerçekten de, Türkiye'de bankaların mevduata yüzde 9-11, verdikleri ticari kredilere de yüzde 20 civarında faiz oranı uyguladıkları bir dönemde, devletin kamu borçlarına yıllık yüzde 30 oranında gecikme zammı uygulaması, ekonominin temel ilkeleriyle ve sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmamaktaydı.
Bu açıdan Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararı olumlu karşılıyor, piyasalarda yaşanan sıkıntının giderilmesine katkı koyacağını umuyorum.

Bileşik faiz de kaldırıldı
Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, sigorta prim borcu veya vergisini zamanında ödeyemeyenler artık aylık yüzde 1.9 (yıllık yüzde 23.4) oranında gecikme bedeli ödeyecektir.
Ayrıca gecikme oranı her ay için ayrı ayrı uygulanacak. Bu da, her ay için uygulanacak faizin, bileşik olarak yürümeyeceği anlamına gelmektedir.
Bakanlar Kurulu'nun kararına göre, devlete borcu olanlar artık daha az faiz ödeyecektir. Düzenleme geriye dönük indirim getirmemekle beraber, en azından eski borçların büyümesini yavaşlatacaktır.

MALİYE DE UYDU

Gecikme faizi oranı Bakanlar Kurulu'nca belirlenmektedir. Ancak tecil edilen vergi borçlarına uygulanan faiz oranı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Burada sevindirici olan, gecikme faizinin düşürülmesinden sona Maliye'nin de tecil faizlerini indirme kararı alması olmuştur.
21 Kasım 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Maliye Bakanlığı kararına göre, yıllık tecil faizi de yüzde 24'ten, yüzde 19 oranına çekilmiştir.

DEVLETİN ÖDEVİ
Yeni düzenlemeler devlete de yarar sağlayacaktır. Kamunun 130 milyar lirayı bulan alacağının önemli kısmı bu düzenleme ile tahsil edilebilecektir.
Ayrıca devletin en önemli görevi, vatandaşlarının huzuru ve refahını sağlamaktır. Alınan kararlar, ekonomik zorluklarla savaşan küçük işletmelerin refahına da katkı sağlayacaktır.
Bu açıdan atılan adımları olumlu karşılıyor, yeni düzenlemelerin hem vatandaşa, hem reel sektöre hem de devlete önemli kazanımlar getireceğine inanıyoruz.

HATIRLATMA
KOSGEB ihracata yönlendiriyor

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), işletmelerin ihracat amaçlı yurtdışı iş gezisi programlarına ve katılımlarına destek verecektir.
Bu destekle KOBİ'lerin ihracat, teknik, ortak yatırım, mali ve benzeri işbirliği imkanları için araştırma, potansiyel ithalatçı işletme temsilcileri ile doğrudan ikili iş görüşmeleri yapma, tüketici tercih ve ürün fiyat düzeyi hakkında tespitte bulunmaları, ekonomik yapı ve sanayi durumu ile ilgili bilgi edinmeleri amaçlanmaktadır.
KOSGEB, her işletmeden bir yetkili temsilcinin ulaşımı için en fazla 500 lira, konuklaması için ise, 4 geceye bir gece için en fazla 70 lira destek verecektir.
KOSGEB'in bu hizmeti, kendilerini yenilemek, küçük çapta da olsa ihracata yönelmek, pazarlarını genişletmek isteyen, ufku geniş esnaf sanatkarlarımıza önemli fırsatlar sağlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA