• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf sanatkarlar da ’açılım’ istiyor ZEKERİYA MUTLU

Esnaf sanatkarlar da 'açılım' istiyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.03.2010, 00:00
Türkiye uzun süredir hükümet tarafından gündeme getirilen 'açılım' konusunu tartışmaktadır.
Başbakan Erdoğan'ın, Güneydoğu Bölgesi'ndeki sorunların çözümü için düşünülen açılım çalışmalarını ünlü sanatçılarla masaya yatıracağı konuşulmakta, Erdoğan'ın davet ettiği ya da etmediği sanatçıların görüşleri ulusal televizyon kanallarının haber bültenlerini, gazetelerin birinci sayfalarını kaplamaktadır.
Son dönemde de ülke gündemine, anayasa değişikliği, genel af ve Roman açılımı konularındaki tartışmalar damgasını vurmaktadır.

EKONOMİ UNUTULDU
Türkiye için büyük önem taşıyan bu konuların, medyada ve kamuoyunda tartışılması doğaldır.
Ancak; İzmir Esnaf Teşkilatı adına uzun süredir dile getirdiğimiz gibi, siyasi konuların ülkenin tüm gündemini meşgul etmesi, Türkiye için hayati önem taşıyan diğer sorunları gölgede bırakması, mevcut ekonomik sıkıntıların kronikleşmesine ve katlanarak artmasına neden olmaktadır.
Türkiye'de uzun süredir yaşanan ekonomik krizler, reel sektörü nefessiz bırakmıştır. Özellikle doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımız, tüketicilerin de alım güçlerinin düşmesi karşısında oldukça zor günler yaşamaktadırlar. Küçük işletmelerin finans kaynaklarının ve sermaye birikimlerinin yetersiz olması da, bu kesimin dayanma gücünü tüketmektedir.

ÖNCE SAMİMİYET...
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, katıldığı her platformda, esnaf sanatkarların beklentilerini sıralarken, ilk sırada, ülke gündemine ekonominin hakim olması gerektiğine dikkat çekmektedir.
Evet, esnaf kesiminin ülke yöneticilerinden önemli beklentileri bulunmaktadır. Kredi imkanlarının artırılması, haksız rekabeti önleyecek yasal düzenlemeler, resmi ödemelerde kolaylıklar ve benzer pek çok konuda önerilerimiz bulunmaktadır.
Ancak her şeyden önce, Türkiye'de artık iktidarıyla, muhalefetiyle, yerel yönetimler ve meslek kuruluşlarının temsilcileriyle esnaf sanatkarların sorunlarının görüşüleceği samimi platformlar oluşturulmalıdır.

KÜÇÜK İŞLETMELER ÖNEMSENMELİ

Kısaca, esnaf sanatkarlar da sorunlarının giderilmesine yönelik bir 'Açılım' istemektedirler.
Türkiye'de meslek kuruluşlarının, esnaf sanatkarların sorunlarına yönelik çözüm önerileri hazırdır.
Ama her şeyden önce, ekonominin omurgasını oluşturan, toplumda önemli işlevler üstlenen esnaf sanatkarlar da, en az siyaseti yönlendiren konular kadar önemsenmelidirler.
Unutulmamalıdır ki, Türkiye'nin pek çok sorunu, küçük işletmeler için düşünülecek ekonomik yaklaşımlar sayesinde çözülebilecektir.

HATIRLATMA
Çanakkale Zaferi

Bugün 18 Mart 2010. Çanakkale Zaferi'nin 95'inci yıldönümü. 1915 baharında Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'a ulaşmayı hedefleyen birleşik düşman ordusu, Anadolu'nun bağrında yetişen Türk askerlerinin direnci karşısında, 1916 kışında bozguna uğrayarak geri çekilmek zorunda kalmıştı.
Çanakkale savaşlarının başarısı, ileride başlayacak Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın moral kaynağı olmuş, unutulmaz kahraman Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in milli mücadeledeki önderliği burada şekillenmeye başlamıştı.
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95'inci yıldönümünde Türk milletini gönülden kutluyor, coşkusunu ve heyecanını paylaşıyor, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.

SORU-CEVAP
Soru: Sayın Başkanım, Karşıyaka'da bir kuaförde çalışıyorum. Güzellik sertifikası almak için kursa gidiyorum. Tahsilim çok yeterli değil, ilkokul mezunuyum. Acaba Kalfalık Belgesi alabilir miyim? (Seçil Durak)
Cevap: Cilt Bakımı ve Güzellik Uzmanlığı meslek dalı, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun çıraklık eğitimi uygulama kapsamındadır. Bu meslek dalında eğitim, sınav ve belgelendirme faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Mesleki Eğitim Merkezleri ile ihtisas odalarının işbirliği ile gerçekleştirilmektedir.
Kalfalık Belgesi alabilirsiniz. Karşıyaka'da çalıştığınızı ifade etmişsiniz. Menemen veya Altındağ'da faaliyet gösteren Mesleki Eğitim Merkezleri'ne müracaat ederseniz konu hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA