• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf ve sanatkarlar hak ettikleri kredi desteğini alamıyor ZEKERİYA MUTLU

Esnaf ve sanatkarlar hak ettikleri kredi desteğini alamıyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.03.2011, 00:00
Türkiye'de mevcut işletmelerin en önemli sorunlarının başında özsermaye yetersizliği gelmektedir. Bu durum ülkedeki sermaye birikiminin yetersizliği kadar, 30 yılı aşkın süre çift haneli rakamlarda seyreden enflasyonun borçlanmayı cazip kılması ve vergi mevzuatında borçlanmayı teşvik eden bazı düzenlemelerin bulunmasından da kaynaklanmaktadır. Türkiye'de yaşanan özsermaye yetersizliğinden doğan sıkıntıları ise en fazla esnaf sanatkarlarımız hissetmektedirler.

GELİŞMEYİ ÖNLÜYOR
Özsermayenin yetersizliği doğal olarak reel sektörün krediye olan ihtiyacını artırmaktadır. Krediye en fazla ihtiyaç duyan esnaf sanatkarların, ülkede kullandırılan krediler içinde hak ettiği payı alamaması, kesimi zora sokmakta, gelişmelerini, hatta mevcutlarını korumalarını engellemektedir. Özetle, ekonomiye önemli katkılar veren ve sosyal yaşamda önemli işlevler üstlenen esnaf sanatkarlarımız, ürettikleri katma değerin karşılığını alamamaktadırlar.

PAYLARI AZALIYOR

Türkiye genelinde ilgili odalara kayıtlı yaklaşık 2 milyon, İzmir'de ise 141.188 esnaf sanatkarımız faaliyet göstermektedir. Türkiye'deki esnaf sanatkar sayısı ile bunların yanında istihdam edilenler ve aileleri dikkate alındığında, kesimin ekonomik yapı içindeki önemi ortaya çıkacaktır. Ekonomik yaşama ciddi katkılar koyan üyelerimizin yeterli miktarda ve uygun koşullarda krediye ulaşabilmesi de, hem çok geniş bir kesimin daha rahat koşullarda çalışabilmesini hem de toplumsal refah artmasını sağlayacaktır. Ancak tüm bu ekonomik gerçeklere rağmen üyelerimiz hala ülkedeki kredi piyasasından, ekonomik-toplumsal önem ve ihtiyaçlarına uygun miktarda krediyi alamamaktadırlar. Nitekim;
1. 2010 yılında ticari krediler yüzde 34, toplam krediler yüzde 33 oranında artış gösterirken, esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi miktarı sadece yüzde 9 oranında artış kaydetmiştir.
2. Böylece esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredilerin toplam kredi miktarı içinde 2009 yılı sonunda yüzde 2 olan payı, 2010 yılı sonunda yüzde 1.6'ya gerilemiştir. Bu oran 2004-2010 yıllarını kapsayan dönemin en düşük oranıdır. Dolayısıyla kredi pastasından esnaf ve sanatkarlara ayrılan pay azalmıştır.
3. Öte yandan 2010 yılında esnaf ve sanatkarların kullandığı TL cinsinden kredilerin miktarı yüzde 5.7 oranında artarken, yabancı para cinsinden kullandıkları kredi miktarının da yüzde 26 gibi yüksek bir oranda artması oldukça endişe vericidir. Zira, 2011 yılının ilk ayı sonunda kurlarda görülen yüzde 10 dolayındaki artış, döviz kredisi kullanan esnaf ve sanatkarların kredi maliyetlerinde ciddi bir artış olacağı anlamına gelmektedir.
Bu veriler esnafın kredi konusundaki sorunlarının aşılması için, Hükümet ile Konfederasyon ve Birlikler arasında yoğun bir iş ve akıl birliği yapılması gereğine işaret etmektedir. Ülkemizde sosyal barışın teminatı işlevini gören esnaf ve sanatkarlarımızın yeterli miktarda, uygun faizli ve uzun vadeli krediye, minimum bürokrasi ile ulaşımını sağlamak önem kazanmaktadır. Bu noktada mevcut kredi kanallarının gözden geçirilerek sorunların tespitine, esnaf kredileri boyutunda yeni yaklaşımlarla kurumsal bir yapının geliştirilmesine öncelik verilmelidir. Unutulmamalıdır ki, insanları mutlu bir ülke yaratabilmek esnaf ve sanatkarlarımızı mutlu etmeden mümkün olamayacaktır.

HATIRLATMA

Ödüllü yarışmalar için son başvuru, 8 Mart'ta

İESOB'nin yenilenebilir enerji konusunda sürdürdüğü Yeşil Ev Projesi kapsamında düzenlenen ödüllü yarışmalara başvurular 8 Mart'ta sona erecek. Yenilenebilir enerji konusunda öğrencilerin duyarlılıklarının artırılması için düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmalarına İzmir'deki tüm öğrencilerimiz katılabileceklerdir. İlköğretim 6.7.8 sınıf öğrencileri resim yarışması için, meslek, anadolu ve genel liseler ile mesleki ve teknik eğitim merkezi öğrencileri ise kompozisyon yarışması için hazırladıkları eserleri elden veya posta yolu ile, İESOB'nin Şehit Fethi Bey Cad. No: 49/1 K: 6 Birlik Plaza 35210/İzmir adresine ulaştırabileceklerdir. İlk üç dereceye giren öğrenciler dizüstü bilgisayar, netbook, video kamera gibi ödülleri almaya hak kazanacak, ayrıca jüri tarafından seçilecek 50 kompozisyon ile 50 resim, 24-25 Mart 2011 tarihlerinde, Buca İESOB Endüstri Meslek Lisesi'nde sergilenecektir.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA