• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İESOB’un ’Yeşil Ev Resim’ yarışmasına davet ZEKERİYA MUTLU

İESOB'un 'Yeşil Ev Resim' yarışmasına davet

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.01.2011, 00:00
Türkiye'de esnaf sanatkarların toplumsal yapıda önemli işlevleri bulunmaktadır. Ticaretin ve sanatın güzel ahlakla yoğrulmasını öngören ahilik ilkelerini benimsemiş esnaf sanatkarlar, tarihten bu yana Türk toplumlarının gelişmesine ve devlet örgütlenmelerine rehberlik etmişlerdir.
Esnaf sanatkarlar, günümüzde de ekonomik katkılarının yanı sıra, sosyal ve kültürel özellikleriyle de toplumumuzun vazgeçilemez kesimini oluşturmaktadırlar.
İzmir Esnaf teşkilatının yöneticileri de, böylesine elit bir camiayı temsil etmenin sorumluluğu içinde çalışmalarını sürdürmektedir. Üyelerinin hak ve menfaatlerini korurken, sosyal faydaları gözeten çalışmaları da gerçekleştirmektedirler.

YEŞİL EV PROJESİ
Bu noktada, çevreye duyarlı yeni nesillerin yetiştirilmesini amaçlayan Yeşil Ev Projesi, İzmir Birliği'nin toplumsal yararları gözeten çalışmalarına güzel bir örnek teşkil etmektedir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bu alanda Türkiye'de bir ilke imza atmaktadır. Yeşil Ev projesi, dünyada hızla artan çevre kirliliği teması üzerine kurulmuş önemli bir çalışmadır.
Dünyada meydana gelen ve her geçen gün hızlanan çevre kirliliği artık insanların yaşamlarını tehdit eder noktaya gelmiştir. Çevre kirliliğinin bu hızla devam etmesi, özürlü insan sayısında çok ciddi artışlar görülmesine ve insanların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasında zorluklar yaşanmasına neden olabilecektir.
Dünyada meydana gelen çevre kirliliğinin yüzde 75'i enerji elde edilirken oluşmaktadır. Elektrik enerjisinin rüzgar ve güneşten elde edilmesi ise çevre kirliliğinin yüzde 75 oranında azaltılacağı anlamına gelmektedir.

YENİLENEBİLİR ENERJİ
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Japonya, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya'da uygulanan Yeşil Ev projesini İzmir'de hayata geçirmiştir.
İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle sürdürülen projede, yeni jenerasyona çevre bilincinin aşılanması, genç kuşaklara çevre dostu yenilenebilir enerjinin anlatılması hedeflenmektedir. Projenin iştirakçi ortakları ise, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaloriferciler ve Sıhhi Tesisatçılar Odası ile İzmir Elektronikçiler Odası'ndan oluşmaktadır.
Proje kapsamında İESOB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bahçesine kurulan Yeşil Ev'de, güneş ve rüzgar enerjisiyle elektrik üretilmektedir. Yeşil Ev'de buzdolabı, bilgisayar, televizyon gibi tüm elektrikli cihazlar yer almaktadır. Evin dışında bulunan rüzgar jeneratörü ve güneş pilleri ile elde edilen elektrik enerjisi, jel akülerde depo edilerek, şehir cereyanına dönüştürülmekte ve evdeki tüm cihazların çalışması sağlanmaktadır.
Yeşil Ev'de öğrencilere, enerjinin doğaya zarar vermeden de üretilebileceği gösterilmektedir. Enerjinin üretilmesinden, elektrikli aletleri çalıştırması aşamasına kadar her evre öğrencilere aktarılmakta, çevre kirliliğinin tehditlerine ilişkin CD'ler dağıtılmaktadır.
2010 yılının Eylül ayında kurulan Yeşil Ev'i bugüne kadar 8 bin ilköğretim, 4 bin lise öğrencisi gezmiştir. İESOB tarafından düzenlenen organizasyon ile, öğrenciler okullarından servisle alınmakta, ziyaretten sonra yine servisle okullarına bırakılmaktadırlar. Yeşil Ev, proje tamamlandıktan sonra da, elektronik ve elektrik bölümü öğrencilerinin eğitim alacakları bir laboratuvar olarak faaliyetini sürdürecektir.

ÖDÜLLÜ ETKİNLİKLER
Yenilenebilir enerji konusunda, öğrencilerin duyarlılıklarının artırılması için ayrıca resim ve kompozisyon yarışmaları da düzenlenecektir. Yarışmalarla öğrenciler temiz ve yenilenebilir enerji konusunda yeteneklerini özgürce ifade edebileceklerdir. Bu şekilde gençlerin, anne-babaların, öğretmenlerin ve zincirin devamında toplumun konuya olan duyarlılığının artırılması hedeflenmektedir.
İzmir'deki tüm ilköğretim 6, 7, 8. sınıf öğrencileri arasında resim yarışması ve ilimizdeki tüm Meslek, Anadolu ve genel liseler ile Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi öğrencileri arasında da kompozisyon yarışması düzenlenmektedir.
İlk 3 dereceyi alan öğrencilerin ödüllendirileceği yarışmaların afişleri tüm okullara dağıtılmıştır. Öğrencilerimiz 8 Mart 2011 tarihine kadar yarışmalara eser gönderebileceklerdir. Yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerimiz eserlerini elden veya posta yolu ile, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin Şehit Fethi Bey Cad. No: 49/1 K: 6 Birlik Plaza 35210 / İzmir adresine ulaştırabileceklerdir. Seçilen eserler ise 14 Mart 2011 tarihinde açıklanacaktır.

HERKESİN GÖREVİ

Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenleri ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün görevlendirdiği branş öğretmenlerinden oluşan jüri tarafından seçilecek 50 kompozisyon ile 50 resim, 24-25 Mart 2011 tarihlerinde Buca İESOB Endüstri Meslek Lisesi'nde sergilenecektir.
Dünya hızla kirlenir ve yaşanmaz hale gelirken biz sadece şikayet edip olan biteni izleyemeyiz. Doğayı korumak bizim gelecek nesillere karşı ödevimizdir. Yeni nesile temiz çevre, hava, su bırakmak için toplumu oluşturan her kesim ve bireye önemli görevler düşmektedir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Yeşil Ev projesiyle üzerine düşeni yerine getirmekte ve toplumun diğer kesimlerine önemli mesajlar vermektedir.

Resim yarışması ödülleri:
(İlköğretim 6, 7, 8. sınıf öğrencilerine)
- Birinci seçilen öğrenciye Netbook
- İkinci seçilen öğrenciye video kamera
- Üçüncü seçilen öğrenciye bisiklet
- Birinci öğrencinin öğretmenine netbook
Danışman öğretmenlere teşekkür belgesi
Okul müdürlerine teşekkür belgesi sunulacaktır.

Kompozisyon yarışması ödülleri
(Mesleki Eğitim Merkezi, Endüstri Meslek Lisesi, Anadolu ve Genel Lise öğrencilerine)
- Birinci seçilen öğrenciye dizüstü bilgisayar
- İkinci seçilen öğrenciye netbook
- Üçüncü seçilen öğrenciye video kamera
- Birinci öğrencinin öğretmenine netbook
- Danışman öğretmenlere teşekkür belgesi
- Okul müdürlerine teşekkür belgesi sunulacaktır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA