• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir esnafı Ahilik Haftası’na hazırlanıyor ZEKERİYA MUTLU

İzmir esnafı Ahilik Haftası'na hazırlanıyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.09.2012, 00:00
Her yıl coşkuyla kutlanan Ahilik Haftası, bu yıl da 18-22 Eylül tarihleri arasında, Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından belirlenen program çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerle gerçekleştirilecektir. 13.08.2008 tarih, 26966 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği" doğrultusunda, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü temsilcilerinden oluşan komite tarafından çalışmalar belirlenmiştir.
Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılması hedeflenmektedir.

AHİLİK NEDİR?

Yalın anlamıyla Ahi "kardeşim" demektir. Ahilik felsefesi, 13'üncü yüzyıldan itibaren Anadolu'da topluma sanat ve meslek alanında yön veren, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alan öğretileri içermektedir. Ahilik felsefesi, ticarette ve sosyal hayatta doğruluğu, kaliteli üretimi, tüketiciye saygıyı ve iyi ahlakı ilke edinir. Bir deri ustası olan pirimiz Ahi Evran'ın kurduğu Ahi Teşkilatı, Anadolu Selçukluları'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na geçiş sürecinde son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.

DEVLET BÜYÜKLERİ
Bugünkü sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının temelini oluşturan ahi örgütleri, Selçukluların ve Osmanlıların devlet teşkilatlanmalarına da örnek oluşturmuş, içinden pek çok ülke yöneticisi çıkarmıştır. Örneğin, Orhan Bey ve oğlu 1. Murat da Ahi Ocağı'ndan yetişmişlerdir. Ahi teşkilatları, içinde bulundukları toplumların sosyal ve kültürel gelişimlerine de önemli katkılarda bulunmuşlardır.

ÖĞRETİLER TANITILACAK
İzmir esnaf teşkilatı ve komite üyesi kurum ve kuruluşlar, önümüzdeki hafta düzenlenecek etkinliklerle zengin bir kültür değerimiz olan Ahilik kurallarını, öğretilerini kamuoyuna tanıtmak, topluma, özellikle yeni nesile Ahi Evran ilkelerini benimsetmek hedefini gütmektedir. Etkinliklerimize tüm İzmirliler davetlidir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Türk insanına öz kimliğini ve kültürünü anlatmayı, hatırlatmayı bir görev olarak kabul etmektedir.

Ahilik Nasihatı
'Harama bakma. Haram yeme. Haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol.
Yalan söyleme. Büyüklerden önce söze başlama, kimseyi kandırma.
Kanaatkar ol, dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma.
Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil. Kendin muhtaç iken bile, başkalarına verecek kadar cömert ol.

Ahilik Haftası Kutlama Programı
1. GÜN (18 EYLÜL 2012 SALI)

09.30- Çelenk koyma ve açılış konuşmaları
- Yılın Ahisi'ne, özel kıyafetlerinin giydirilmesi
(Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği'ndeki kurum ve kuruluş temsilcileri, oda başkanları, İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile İzmir Bornova Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin ve Yılın Ahisi'nin katılımı ile)
Yer: Cumhuriyet Meydanı
- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği'ne makam ziyaretleri.
12:30 -Şed Kuşatma Töreni
Kaybolmaya yüz tutmuş meslek stantlarının ziyareti, Ahi helvası ikramı, çarşı esnafı ziyareti, Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı.
Yer : Bornova Çarşı Girişi
14.30- Bornova Kaymakamı ziyareti
14.45- Bornova Belediye Başkanı ziyareti

2. GÜN (19 EYLÜL 2012 ÇARŞAMBA)

09.00- Menderes Belediye Başkanı Ziyareti
09.15- Menderes Kaymakamı Ziyareti
09.30- Esnaf sanatkarlarla sabah kahvaltısı
Yer: Menderes Oto Tamircileri Sanayi Sitesi
(Menderes Belediye Başkanı, kaymakamı, Menderes esnafı, oda başkanları ve Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği'ndeki kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile)
11.00- Menderes Çarşı esnafı ziyareti,
(Lokma dökümü, Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı.)
11.30- Şed Kuşatma Töreni
Yer: Menderes Belediyesi Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi

3. GÜN (21 EYLÜL 2012 CUMA)
09.00- Urla Belediye Başkanı ziyareti
09.15- Urla Kaymakamı ziyareti
09.30- Esnaf sanatkarlarla kahvaltı
Yer: Urla Sanayi Sitesi
(Urla Kaymakamı, belediye başkanı, Urla esnafı, oda başkanları ve Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği'ndeki kurum ve kuruluş temsilcileri katılımı ile)
10.30- Urla çarşısı esnaf ziyareti
(Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı)
11.30-Mesleki Eğitim Merkezi ziyareti
- Şed Kuşatma Töreni (Atatürk Kültür Merkezi)
- Lokma dökümü

Not: Tüm etkinlikler Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği'ndeki Kurum ve Kuruluş Temsilcileri katılımı ile gerçekleştirilecektir.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA