• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşsizlik ile mücadelede küçük işletmelerin önü açılmalı... ZEKERİYA MUTLU

İşsizlik ile mücadelede küçük işletmelerin önü açılmalı...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.08.2012, 00:00
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan veriler, 2012 yılı Nisan döneminde işsizlik oranının yüzde 9'a gerilediğini ve işsiz sayısının azaldığını göstermektedir.
TUİK'in verilerine göre, Türkiye'de Nisan 2012 döneminde işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 212 bin kişi azalarak 2 milyon 425 bin kişiye düşmüştür. İşsizlik oranı ise 0.9 puanlık azalış ile yüzde 9 seviyesinde gerçekleşmiştir.
İşsizlik oranı kentsel yerlerde 1.2 puanlık azalışla yüzde 10.7, kırsal yerlerde ise 0.5 puanlık azalışla yüzde 5.6 olmuştur. İstihdam edilenlerin sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 675 bin kişi artarak 24 milyon 630 bin kişiye yükselmiştir.

YENİ STRATEJİLER
TUİK'in açıkladığı istihdam raporu olumlu gelişmeleri yansıtmaktadır. Yaz aylarıyla birlikte özellikle turizm ve inşaat gibi hizmet kollarında istihdam artışı görülmektedir. Öte yandan tarım sektöründe de istihdam artışının sürmesi beklenmektedir.
Bu gelişmelerin Eylül ayı sonuna kadar devam etmesi olasıdır. Ancak mevsimsel etkiler nedeniyle işsizlik oranında yaşanacak düşüşler yanıltıcı da olmamalıdır. Türkiye ekonomisinde istihdam oranları tartışılırken, ülkedeki siyasi ve sosyal gelişmeler ile ekonomik faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.
İşsizlik, Türkiye'nin en büyük ekonomik ve sosyal sorunlarından birisini oluşturmaktadır. Türkiye'de artık kronikleşen yüksek oranlı işsizlik rakamları önemli ekonomik sıkıntılara neden olmakta, aynı zamanda toplumsal yaşamda huzur ve güven ortamını zedelemekte, insanların geleceğe sağlıklı bakabilmesini engellemektedir.
Dolayısıyla 'işsizlik ile mücadele', ülke yöneticilerinin önünde çözüm bekleyen en önemli meselelerden birisini oluşturmaktadır.
Bu sorunun çözümü için;
- Küresel ve ulusal ekonomik konjonktüre uygun yeni stratejiler geliştirilmeli,
- Bu bağlamda da emeğe dayalı üretimin en fazla kullanıldığı alanların başında gelen esnaf sanatkarlara yönelik yeni uygulamalar hayata geçirilmelidir.
Zira, yavaşlayan küresel ve ulusal talep, üretim-istihdam ilişkisinin çok güçlü olduğu bu tür küçük üretim birimlerinin önemini daha da artırmaktadır.

REEL SEKTÖR KATKISI
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bugüne kadar katıldığı çeşitli platformlarda, işsizlikle mücadeleye reel sektörün de katkı vermesi gerektiğine işaret etmiştir. Ancak üreten ve yatırım yapan kesimlerin bu mücadeleye destek olabilmeleri için ekonomik tedbirlerle önlerinin açılması gerekmektedir.
Özellikle genel istihdamda önemli payı bulunan küçük işletmelere tanınacak kolaylıklar, bu kesimin istihdam yaratma potansiyelinin artmasına vesile olacaktır.
15 yaş üstü çalışan grubu üzerinde 2010 ve 2011 yıllarında yapılan araştırmalar, esnaf sanatkarların Türkiye'deki çalışma gücünün yaklaşık beşte birini üstlendiğini göstermektedir.
Sınırlı kaynak ve sermaye yapısına sahip olan esnaf sanatkarların bu koşullarda bile genel istihdamın yaklaşık yüzde 20'sini üstlenmesi, bu kesime daha fazla sahip çıkılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

ÖZEL DÜZENLEMELER
Dolayısıyla önemli istihdam potansiyeli olan küçük işletmelerin farklı ekonomik düzenlemelerle daha fazla teşvik edilmeleri ekonomiye canlılık kazandıracaktır.
Örneğin;
- İlk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkarların, 3 kişi veya daha fazla istihdam sağlamaları şartıyla 5 yıl süre ile gelir vergisinden muaf tutulmaları,
- Halen faal olan küçük işletmelere 3 kişiden fazla istihdam yaratmaları halinde vergi, harç, sosyal güvenlik primi gibi resmi ödemelerde kolaylıkların sağlanması,
- Ve bunlara benzer önlemleri içeren düzenlemeler, Türk ekonomisindeki girişimcilik ruhunu teşvik edecek, ülkenin işsizlikle yaptığı mücadeleye önemli katkılar koyacaktır.

HATIRLATMA

MTV'de son gün 2 Ağustos

Bilindiği gibi Motorlu Taşıt Vergisi'nin ikinci taksitini ödeme süresi 31 Temmuz'da sona eriyordu. Ancak bankalara online bağlantılı olan Maliye Bakanlığı sisteminde yaşanan arıza, vatandaşların ödeme yapmasını engelledi. Bu durum üzerine Maliye Bakanı sayın Mehmet Şimşek, vatandaşların mağdur olmaması için MTV ikinci taksitinin ödeme süresinin 2 Ağustos 2012 Perşembe (bugün) mesai saati bitimine kadar uzatıldığını duyurdu. Motorlu Taşıt Vergisi'ni yatıramayan üyelerimizin cezalı duruma düşmemesi için bu fırsattan yararlanmaları menfaatleri icabı olacaktır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA