• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf ve sanatkar destekleme stratejisi ZEKERİYA MUTLU

Esnaf ve sanatkar destekleme stratejisi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.01.2013, 00:00
Son yazımızda 2012 yılındaki ekonomik gelişmelere değinmiş, 2012'yi esnaf sanatkarlarımız açısından değerlendirmiştik. Bu yazımızda da 2013 yılına ait öngörülerimizi ve kesimimizin yeni yıldan olan beklentilerini paylaşmaya çalışacağız.
Hükümetimizin 2013 yılı için gerek Orta Vadeli Program gerekse bütçe çerçevesinde açıkladığı hedeflere bakıldığında ve uluslararası kuruluşların küresel tahminleri göz önünde tutulduğunda karşımıza şöyle bir tablo çıkmaktadır:
1- 2013 yılında büyüme ve dolayısıyla talep artışı düşük kalacaktır.
2- Türk Lirası, döviz karşısında değer kazanacaktır.
3- Dış ticaret açığı ve cari açık yeniden artış trendine girecektir.
4- Enflasyon az da olsa düşecektir.
5- İstihdam az da olsa artacak, işsizlikte önemli bir değişme olmayacaktır.
6- Kredi faizlerinde bir miktar daha gerileme olacaktır.
7- Halkın yerli malları satın alma gücünde değişiklik olmayacaktır.
8- Devletin vergi gelirleri reel olarak artacak, kamu harcamalarında artış sınırlı kalacaktır.
Kuşkusuz yeni bir küresel kriz dalgasının ortaya çıkması, iç ve dış politik koşullarda olumsuz gelişmelerin yaşanması veya Euro Bölgesi'ndeki krizin hızla çözülmesi, küresel sermaye hareketlerinin yeniden hızlanması gibi durumlarda bu öngörülerden farklı gelişmeler yaşanabilecektir.
Ancak mevcut koşullar bugün için bize 2013 yılının 2012'den pek de farklı geçmeyeceğine işaret etmektedir.

ESNAFIN BEKLENTİLERİ

Her şeyden önce önemli olan, Türkiye'de gündemin ekonomiye odaklanmasıdır. Tüm siyasiler, TBMM üyeleri ve yerel yönetimler, geniş halk kitlelerinin ekonomik sıkıntılarının azaltılması için daha fazla mesai sarf etmelidirler.
Esnaf sanatkar kesimine gelince; 2013 yılına ilişkin ekonomik öngörüler incelendiğinde, esnaf ve sanatkarlarımız açısından da yeni yılın 2012'den pek farklı olmayacağı görülmektedir. Dolayısıyla, yeni yılda, doğrudan ve dolaylı olarak 10 milyon kişinin geçimini sağlayan esnaf sanatkarların, bu önemli işlevlerini yerine getirebilme gücü azabilecektir.
Türkiye genelinde esnaf teşkilatları, 2013 yılında uygulanacak politikalarla olumsuz koşulların üyeleri lehine değiştirilmesini, ülke yöneticilerinin kesimin sorunlarına karşı daha fazla hassasiyet göstermelerini beklemektedirler.
İzmir Birliği, üyelerinin sorunlarını ve bu sorunların çözümü için geliştirdiği çözüm önerilerini her platformda dile getirmeyi sürdürmektedir. Mevcut sorunlar ve alınabilecek tedbirler ortadadır. Burada sorunların çözümü için samimi çalışmaların yapılması ön plana çıkmaktadır. Bu anlamda, ilk adımda ülke yöneticileri ile esnaf temsilcilerinin bir araya geleceği samimi platformların oluşturulması son derece yararlı olacaktır.

YENİ STRATEJİ
2013 yılında esnaf sanatkarlara ivme kazandırılması için bazı ekonomik tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Öncelikle kesimin;
- Yüksek enerji maliyetleri ve istihdam vergileri,
- Yetersiz ve pahalı finansman koşulları,
- Hipermarketlerin yarattığı haksız rekabet,
- Düşük iç talep gibi sıkıntılarına çareler üretmek gerekmektedir.
Düşünülecek tedbirler ise, geniş kapsamlı ve müstakil bir strateji geliştirilmesi ile başarılı olabilecektir. Bu nedenle 2013 yılında kesime yönelik müstakil bir "Esnaf ve Sanatkar Destekleme Stratejisi" geliştirilmeli ve ayrıca hipermarket ve alışveriş merkezlerine yönelik bir düzenleme yapılmasına öncelik verilmelidir.
Bu tedbirler alınırken de esnaf teşkilatının yöneticilerinin düşünceleri doğrultusunda planlamalar yapılmalı, çalışmalara kesimin temsilcilerinin de dahil edilmesi sağlanmalıdır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA