Evlerdeki tatlı telaş ve heyecana, İzmir'in lezzet ustaları aracılığı ile katkıda bulunuyoruz. Önermek bizden seçip pişirmek sizden
Bayramların olmazsa olmazıdır birbirinden lezzetli yemeklerle donatılmış sofralar... "Ellerine sağlık" ise, aile bireyleri ya da dostları bir araya getiren geniş çaptaki buluşmaların en çok kullanılan teşekkür ifadesidir. Çünkü özellikle anneler bayram sofraları için tüm hünerlerini ortaya koyup evlatlarını ya da yakınlarını muhteşem lezzetlerle ağırlamak ister.
Pazartesi arife, salı günü bayram... Çoğu evde sözünü ettiğimiz heyecan günlerdir yaşanıyor. Alışveriş Gazetesi olarak ev hanımlarına yardımcı olabilmek için, İzmir'in lezzet ustalarından Kurban Bayramı'na özel et yemekleri ve tatlı tarifleri aldık.
Hazırlayacağınız sofraların sevdiklerinize vereceğiniz en güzel armağan olacağı bilinci içinde seçimler yapmaya çalıştık.
Tariflerimizin özellikle yemek seçimi konusunda kararlarını son dakikaya bırakmış hanımların çok işlerine yarayacağını düşünüyoruz. Yeni lezzetler denemek isteyenler için de alternatif oluşturabilecek yemekleri sunmak bizden; tercih sizden.
Sayfamız birbirinden lezzetli tariflere ev sahipliği yapıyor. Bundan hiç kuşkumuz yok.
Neyse... Sözü fazla uzatmayalım ve bayram sofralarınızı daha da öne çıkaracak tariflerimizi sıralayalım.
İşte Kurban Bayramı'na özel sofralar için İzmir'in lezzet ustalardan özel tarifler...
SWISS OTEL BAŞAŞÇISI ERTAN AFACAN'DANKUZU SIRTI LOIN
(4 kişilik)
MALZEMESİ
* 300 gram kuzu sırtı
* 1 çay kaşığı kekik
* 1 çay kaşığı toz karabiber
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı pul biber
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı curry
* 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
YAPILIŞI
* Tüm baharat karıştırılır. Kuzu sırtının her yeri baharatlanır.
* Et derin bir kapta sızma zeytinyağı ile yağlanır. Soğuk dolapta bir gün bekletilir.
* Izgara 200 derece ısıtılır. Kuzu sırtının her tarafı ızgarada pişirilir.
* Sonra fırında 180 derecede 20 dakika pişirilir. Yanına arzuya göre sebze ızgara konularak servis edilir.
KREM BRULLE (4 kişilik) MALZEMESİ
* 1 paket krema
* 3 adet yumurta sarısı
* 3 çorba kaşığı şeker
* 1 adet vanilya çubuğu
YAPILIŞI
* Bir tencerenin içerisinde vanilya çubuğu ile krema kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Yumurta sarısı ve şeker ayrı bir kapta çırpılır ve kaynatılmış kremadan 2 kepçe alınıp yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir.
* Karışım süzdürülür. Bir tencerenin içerisine yarıya kadar su konulup kaynatılır. Su kaynayınca tencerenin ağzını kapatacak ayrı bir metal kap konulup içine krema dökülür.
* Krema koyulaşıncaya dek benmari usulü pişirilir. Krema boza kıvamına gelince servis kaplarına dökülür. Tatlı soğuyunca üzerine esmer şeker serpiştirilip yakılır ve servis edilir.
KARACA OTEL BAŞAŞÇISI HİKMET ARIK'TAN
* 1 kilo dana bonfile
* 3 adet küçükbaş soğan
* 3 adet kırmızı paprika
* 3 adet yeşil biber
* 10 diş sarımsak
* Az zeytinyağı, tuz, karabiber, kekik
YAPILIŞI
* Küçük küçük doğranan etler, zeytinyağı dökülen tavada güzelce kavrulur. Kavrulan etlere, soğan, biber, sarımsak ve baharat eklenir.
* Tüm malzeme karıştırıldıktan ve kavrulduktan sonra servis tabağına alınır. Yanında pilav ve yeşil salata ile servis yapılır.
CEVİZLİ TEL KADAYIF (12 Kişilik) MALZEMESİ
* 500 gram çiğ tel kadayıf
* Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
* 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
ŞURUBU İÇİN
* 3 su bardağı toz şeker
* 2 su bardağı su
* 1 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
* Eritilmiş tereyağı, çiğ kadayıfa dökülür. Güzelce karıştırıldıktan sonra, önceden yağlanmış tepsiye kadayıfın yarısı yayılır.
* Üzerine cevizler serpilir ve kalan kadayıfla cevizlerin üzeri kapatılır. 180 derecelik fırında 40 dakika pişirilir.
* Ayrı bir kapta şurup hazırlanır. Şurup ve kadayıfın sıcak olması çok önemlidir. Kaynayan şurup fırından yeni çıkan kadayıfın üzerine dökülür. Şerbet çektikten ve tatlı soğuduktan sonra yanına vanilyalı dondurma konularak servis yapılır.
EGE PALAS BAŞAŞÇISI YAŞAR KURT'TAN SAFRANLI AYVA KEBABI (6 Kişilik) MALZEMESİ
* 3 adet çarliston biber
* 3 adet arpacık soğan
* 250 gram dana eti
* 1 adet ayva
* 3 adet havuç
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 tutam tuz
* 1 tutak safran
* 1 aybardağı krema
YAPILIŞI
* Küçük küçük doğranan etler güzelce kavrulur. Soğan, biber ve havuçlar eklenir. Hepsi birlikte harmanlanır ve biraz daha kavrulur.
* Kavrulan karışımın içine krema dökülür. Ardından bir çay bardağı su ilave edilir. Safran ve tuz da eklendikten sonra biraz daha kavrulur. Piştikten sonra, yanında pilav ile servis yapılır.
SAMSA (10 Kişilik) MALZEMESİ
* 1 paket milföy hamuru
* 3 su bardağı fındık tozu
* 3 su bardağı pudra şekeri
* 6 adet yumurta beyazı
ŞURUBU İÇİN
* 1.5 su bardağı şeker
* 1.5 su bardağı su
* Yarım limon
YAPILIŞI
* Milföy dilimleri yumuşamaları için dışarı çıkarılır. Fındık, pudra şekeri ve yumurta beyazları iyice karıştırılır. Hamurun içine bu karışım konur ve ince bir rulo şeklinde sarılıp tepsiye dizilir.
* Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 200 derecelik fırında yarım saat pişirilir.
* Tatlı sıcak iken, şurubu da sıcak olarak dökülür. Soğuduktan sonra dondurma ile servis yapılır.
HAREM GÜVECİ MALZEMESİ
1 kg dana kuşbaşı et, 1 adet soğan, 1,5 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay bardağı sıvıyağ (arpa şehriye için), 3 adet sivri biber, 3 adet domates (soyulmuş ), 1 su bardağı arpa şehriye, Yeterince tuz-karabiber
SOSU İÇİN: 1.5 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı un, Yarım çay bardağı sıvıyağ, 1 adet yumurta, Çeyrek limon, 100 gram rendelenmiş kaşar
SOS: Tencerede kızdırdığınız yağa unu ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Sütü ilave edip karıştırarak boza kıvamına getirin. Yumurtanın sarısını limonla çırpıp ekleyin. Az tuz atıp 1 dakika kaynatınca sosunuz hazır olur.
YAPILIŞI: Et ve soğan kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Sıvıyağ eklenir 10 dk. karıştırdıktan sonra domates, biber, tuz ve karabiberi atarak ağır ateşte 70 dakika kaynatılır. Başka bir tencereye yağ koyulur kızınca arpa şehriye kavrulur. Pembeleşince çok az tuz ve karabiber ile 2 su bardağı kaynar su dökülür. Suyunu çekene kadar kaynatılır demlendirilir. Et ve arpa şehriye güzelce harmanlanır porsiyonluk sütlaç güveçlerine paylaştırılır. Beşamel sos üstlerine yayılrıktan sonra rendelenmiş kaşar serpilir ve fırına atılır, kızarınca dışarı alınır. Servis yapılır.
