Manisa'nın tahin helvası üretimiyle ünlü Soma ilçesinde, 6 kuşaktır eski usulle el emeğiyle tahin helvası üreten Baldır ailesi, bu lezzetin sırrını anlattı.
Babasından mesleği devralan Ali Baldır, altıncı kuşak olduğunu ve dedelerinin 1828 yılında bu işe başladıklarını söyledi. Kendi atölyelerinde her gün sabah tahin helvası üreten Ali Baldır, fiyatların 25-50 lira arasında değiştiğini ifade etti.
Türkiye'nin birçok yerinden sipariş aldıklarını ve insanların bu lezzeti tatmak için Soma'ya geldiğini kaydeden Ali Baldır, kış aylarında talebin arttığını dile getirdi. Yılda yaklaşık 300 ton helva ürettiklerini kaydeden Baldır, geleneksel lezzeti dedelerinden öğrendikleri şekilde kendisinden sonraki nesillere de aktarmak için çalıştığını söyledi.
7 FARKLI ÇEŞİT
12 yıldır dede mesleğini devam ettiren 32 yaşındaki Ali Baldır, "Bizim yaptığımız helva Türkiye'nin başka hiçbir yerinde yapılmıyor. Özelliği de susamın kül ile yıkanmasıdır. Fırınlardan meşe odunlarının küllerini topluyoruz, susamları kül ile harmanlıyoruz. Helvayı yaparken yüzde 60 oranında susam, yüzde 40 oranında şeker kullanıyoruz. Ayrıca biz ithal susam kullanmıyoruz, tamamen yerli susamla yapıyoruz" dedi. Baldır, 7 çeşit helva ürettiklerini dile getirdi.
NERMIN UÇTU