Türkmenistan'da ülkenin en büyük devlet nişanı 'Cumhurbaşkanı Yıldızı' ile onurlandırılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisine "kardeşim" diyen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile ortak bildiriye imza atarken, iki ülke arasında 12 işbirliği anlaşması imzalandı. Devlet Nişan'ı takdimi ve iki ülke ortak bildirisinin imza töreni için bir araya gelen iki lider daha sonra basın toplantısı düzenledi.
Ruhiyet Köşkü'nde yapılan nişan töreninde "Ortak bir dile, tarihe ve kültüre sahip iki kardeş ülke olan Türkiye ve Türmenistan'ın, hayatın her alanında tecessüm eden emsalsiz işbirliği, halklarımızın müşterek menfaatlerine hizmet etmektedir" diyen Gül, "Türkmenistan'da ilk kez verilen bu nişana layık görülmem vesilesiyle şahsıma gösterilen teveccüh için tüm kalbimle teşekkür ederim" diye konuştu.
12 anlaşma imzalandı
Gül ve Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü'nde gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından da ortak bildiri ve 12 anlaşmanın imza törenine katıldı ve basın toplantısı düzenledi. Türkmenistan'ın Asya'nın yükselen gücü olduğunu ifade eden Gül, "Türkmen kardeşlerimizin 'aktif tarafsızlık' politikası, bölgesel istikrara ve refaha olduğu kadar, küresel barışa da hizmet ediyor" dedi.
Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerinin sözde kalmadığını ve son 5 yılda beşer kez karşılıklı yapılan ziyaretlerle ileriye gittiğine belirten Gül, iki ülke arasında 3.5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi bulunduğunu ve Türk şirketlerinin Türkmenistan'da 34 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiğini söyledi. Aşkabat'ı çok değişmiş bulduğunu ifade eden Gül, Türkmenistan'ın enerji, sağlık, tarım gibi alanlarda yakaladığı başarılara şahit olduğunu, Türkmenistan'ın takip ettiği açık kapı ve tarafsızlık politikası ile bölgede ve dünyada saygın ve önemli yer edindiğini belirtti. "Hepimiz çok büyük milletin farklı farklı devletleriyiz" diyen Gül, bu bağlamda Türkmenistan bağımsız olduğunda ilk tanıyan ve Aşkabat'a ilk büyükelçilik açan ülkenin Türkiye olduğunu anımsattı. Enerji konusundaki işbirliğinin gaz alanında da gerçekleşeceğini anlatan Gül, "Hem Türkiye hem de Türkiye üzerinden Avrupa piyasaları da Türkmenistan'a açılacaktır" dedi. Orta Asya'nın Türkmenistan üzerinden Avrupa'ya ulaşması için karayolu ve tren projeleri geliştirildiğini de belirten Gül, "Aşkabat'tan Türkmenbaşı ve Hazar üzerinden Karadeniz'e bağlanacak otobanlar da gerçekleşecektir" ifadesini kullandı.
Barış ve güvenlik
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin üst düzey olduğuna işaret ettiğini belirterek, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde uluslararası politika ve bölgesel ilişkilerle ilgili fikir teatisinde bulunduklarını dile getirdi. Görüşmelerde barış ve güvenlikle ilgili konuların öne çıktığını kaydeden Berdimuhamedov, bu alanlarda iki ülkenin tavırlarının birbirlerine benzerlik taşıdığını kaydetti. Türkiye'nin Türkmenistan'ın ekonomik ortakları arasında yer aldığını, son iki senede ticaret hacminin de 1.5 kat arttığını anlatan Berdimuhamedov inşaat, enerji, sanayi, ulaştırma ve diğer alanlarda işbirliğinin gelenek hale geldiğini söyledi. Gül ve Berdimuhamedov, ortak bildiriye imza atarken, iki ülke arasında 12 işbirliği anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Baymurat Hojamuhammedov Türkmenistan'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne doğalgaz sevkedilmesi konusunda işbirliğine dair çerçeve anlaşmasını imzalarken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Annageldi Yazmuradov "Tarım alanında Teknik Bilimsel ve Ekonomik Alanda İşbirliği Protokolü"ne imza koydu. "Sultan Alparslan'ın Mezarının Aranması ve Türbe İnşası Hakkında İşbirliği Protokolü"nü de TİKA Başkanı Serdar Çam ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Sapardurdi Toyliev imzaladı.
Türkmen-Türk Üniversitesi Kampusü'nün temeli atıldı
Başkent Aşkabat'ta Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi'nin yeni kampusünün temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından atıldı. Üniversite salonunda yaptığı konuşmaya "Türkmen doğanlarım" (kardeşlerim) diye başlayan Gül, "Anavatanımız Türkmenistan'a gerçekleştirdiğim devlet ziyareti çerçevesinde dostluk ve kardeşliğimizin müstesna bir sembolü olarak Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi'nin yeni kampusünün temelini kadirli doğanım, Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov ile birlikte atmaktan büyük bir memnuniyet ve mutluluk duyuyorum. Yeni Uluğbegler, Kaşgarlı Mahmut ve Mahtumkuluların yetişmesini canı gönülden arzu ediyoruz" dedi. Ardından temel atma törenine geçen Gül ve Berdimuhamedov, önce tören münasebetiyle imzaladıkları kağıdın içinde bulunduğu silindir kutuyu alkışlarla temele bıraktı, ardından kovalardan aldıkları harcı temele döktüler.
