Hastalığın vurduğu kestanenin rekoltesinde önemli ölçüde düşüş yaşandı

Denizli'nin Buldan ilçesinde, emek verilen kestaneler özenle toplandıktan sonra dikenli kabuklarından ayrılarak satışa sunulmaya başlandı. Alandız ve Kurudere mahallelerinde bir ay boyunca eğrelti otlarıyla örtülü kuyularda bekletilen kestaneler, patoz makinesinden geçirilerek kabuklarından arındırılıyor. Temizlenen kestaneler, boyutlarına göre ayrılarak özenle hazırlanan çuvallara konuyor. Üreticiler, bu yıl geçen yıllara göre verimde düşüş yaşansa da kalitenin arttığını ifade ediyor. Kestaneler, bu yıl 150-200 TL arasında alıcı buluyor.

Denizli'nin Buldan ilçesinde bin bir zahmetle toplanan kestaneler, dikenli kabuklarından ayrılarak satışa sunulmaya başlandı.
Denizli'nin Buldan ilçesi Alandız ve Kurudere mahallelerinde büyük emeklerle toplanan kestaneler, bir ay kadar bekletildiği eğrelti otlarıyla örtülü kuyulardan çıkarılarak, patoz makinesinden geçiriliyor. Bu sayede dikenli kabuklarından temizlenen kestaneler, boyutlarına göre ayrılarak çuvallara konuluyor. Özenle çuvallara konulan kestaneler alıcılarını bekliyor. Geçen yıllara göre yarı yarıya verimin düştüğü kestanede kalitenin arttığını ifade eden üreticiler, bu yıl 150-200 TL arasında alıcı bulduklarını söyledi.


Kestanenin yapım tarifini veren üretici Raziye Karaoğlan, "Bu yılki hasadımızı tamamladık. Dağlardan toplayarak getirdik, otumuzun altına koyduk. Bir süre bekledikten sonra çıkardık. Bugün hasadın son günü. Her yerden alıcılarımız geliyor. Kestanemiz çok lezzetlidir. Herkesin alıp yemesini tavsiye ederim. Sobada yapılacak diye bir şart yok. Ben mesela fırında yapıyorum. Soba bulamadığımız için tüple tavada yapıyoruz. Alıcılarımıza nasıl yapılabileceğini tavsiye ediyorum" dedi.


"HASTALIĞIN DA ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"
Ağaçlarda meydana gelen hastalık nedeniyle verimin geçen yıla oranla düştüğünü ifaden eden üretici Esen Yenilmez ise, "Kestanemizi kuyularda beklettikten sonra bugün çıkartıyoruz. Dikenlerinden ayırıyoruz, hazır hale getiriyoruz. Şu anda tam kıvamında. Kolay soyulması ve lezzetiyle diğer bölgelerden farklıdır. Alandız ve Kurudere mahallelerinde yetişen kestaneler cins olarak şekerlidir. Şu anda patoz makinesinden geçirdik. İhracata gidiyor. İç pazarda Ankara, İstanbul ve İzmir gibi kentlerden alıcılarımız buraya geliyor. Bizden götürüyor. Yalnız bir sıkıntımız var. Ağaçlarımızda kurumalar mevcut. Bunun da inşallah önüne geçeceğiz. Bu yıl verim geçen seneye oranla yarı yarıya düştü" şeklinde konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.