Mesir macunu üretiminde hedef 160 ton

Şifalı olduğu inancı bu geleneğin 5 asırdır devam etmesini sağlıyor

MESİR Macunu 5 asırdır şifa niyetine dağıtılırken, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği, festival yapılmamasına rağmen 160 ton üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, koronavirüs salgını nedeniyle 3 yıldır yapılamamasına karşın kentte macun üretimi ve tüketimi artıyor. UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan, her yıl nisan ayının son haftasında gerçekleştirilen festival, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020'den bu yana yapılamıyor. Mesir macunu üretimi ise salgın döneminde de sürdü.

En çok üretimi, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği gerçekleştiriyor. Derneğe ait mesir macunu imalathanesinde, festivalin son kez yapıldığı 2019'da, 80 ton mesir macunu üretildi. Festivalin gerçekleştirilemediği 2020'de bu miktar 100 tona, geçen yıl 120 tona çıktı. Festivalin bu yıl da yapılamayacağının duyurulmasına karşın dernek yetkilileri üretimi 160 tona çıkarmayı hedefliyor.

TALEP GİDEREK ARTIYOR
DERNEK Başkanı Ufuk Tanık, hemen her yıl derneğin yıllık mesir macunu üretiminin yaklaşık yüzde 5'inin festivalde Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden dağıtıldığını anlattı. Festivalin 3 yıldır gerçekleştirilememesine karşın mesir macununa olan talebin arttığına işaret eden Tanık, "Bu geleneğin bunca yıl sürmesinin nedeni, mesir macunun şifalı olduğu inancı. İçindeki baharatların insan vücuduna ayrı ayrı faydaları var. Kovid-19 salgınıyla hepimiz doğal gıdalara yöneldik, birtakım gıda takviyeleri aldık. Mesir macunu da bu ürünler arasında yer aldı." diye konuştu. Tanık, mesir macununa artan talebi karşılamak için imalathaneyi modernize ettiklerini de dile getirdi.

5 ASIRDIR SÜREN GELENEK
MANİSA'DA her yıl 21 Mart'ta Nevruz Bayramı'nda törenle karılmaya başlanan mesir macunu, nisan ayının son haftasında Sultan Camisi kubbesi ve minareleri ile çevredeki evlerin balkonlarından halka saçılıyor. Şifa verdiğine inanılan macunun yapımında zencefil, zulumba, kişniş, kebabiye, havlıcan, Hindistan cevizi, anason, hıyarşembe, çam sakızı, zaferan, tarçın, hardal, karanfil, meyan balı gibi birçok baharat kullanılıyor.

■ CÜNEYT HASÇELİK

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.