MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)
İzmir'de 40 yıldır tekstil sektöründe faaliyet gösteren Kuloğlu Ailesi, Çinliler yüzünden zeytinyağı sektörüne girdi. 1970'li yıllarda girdikleri tekstil sektörünün son dönemde Çin ve Uzakdoğu ülkelerinin hakimiyetine girmesi, İsmail Kuloğlu'nun Başkanlığını yaptığı Kuloğlu Grubu'nu zeytinyağcı yaptı. Ailenin büyümesi ve tekstil sektöründe Uzakdoğu rekabeti nedeniyle yaşanan sıkıntılar yüzünden 2 yıl önce tekstil sektörüne alternatif bir sektörde yatırım kararı alan Kuloğlu Ailesi, coğrafi konumları nedeniyle Çinlilerin hakim olamayacağı zeytinyağı işine girerek Çin'e de ihracat yapacak. 'Zeytin iskelesi' markası ile zeytinyağı sektörüne hızlı bir giriş yapan Kuloğlu Ailesi'nde bu işin patronluğunu ise İsmail Kuloğlu'nun kızı Ebru Abay, Damadı Atınç Abay ile Hüseyin Kuloğlu yapacak.
Sadece naturel zeytinyağı üretimi yapacak olan Kuloğlu Ailesi, içinde laboratuvarında yer aldığı fabrikasını 5 milyon Euro yatırımla Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde kurarken, günlük 60 ton zeytinyağı şişeleyecek. Zeytin iskelesi'nin başında Tariş'te önemli başarılara imza atan Fatih Cenikli yer alırken, zincir marketlerde yerini alan Zeytin İskelesi, daha sonra ABD market raflarına da girmeyi hedefliyor.
AKDENİZ'E ÖZGÜ
Pamuk, iplik ve dokumada Türkiye'nin kendi üretimini gerçekleştirdiği 1970'li yıllarda tekstil sektörüne girdiklerini ve Çin'in dünya tekstil pazarına hakim olmaya başladığı son yıllara kadar sıkıntı yaşamadıklarını belirten Kuloğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuloğlu, tekstil sektörünün daralması ile birlikte farklı sektör arayışına girdiklerini söyledi. Tekstilde faaliyetlerini sürdürdüklerini ancak bunun yanında yükselen yıldız olarak gördükleri ve yine Akdeniz Bölgesi'ne özgü bir ürün olan ve coğrafi konumları itibariyle Çin'in rakip olamayacağı zeytinyağı sektörüne yatırım yaptıklarını ifade eden Kuloğlu, 'Zeytin İskelesi' markası ile sektöre adım attıklarını kaydetti.
KRİZ DURDURAMADI
Zeytinyağı sektörüne giriş önerisinin oğlu Hüseyin Kuloğlu ile kızı Ebru Atay'dan geldiğini ve şirketin yönetimini de kendilerinin yapacağını açıklayan Kuloğlu, "Sektörle ilgili 1 yıl araştırma yaptık. Yatırıma karar verdiğimizde de uluslararası bir firmadan yatırım konusunda profesyonel destek aldık. Geçen yıl Ağustos ayında başladığımız tesis inşaatını Ağustos ayında tamamlayarak üretime hazır hale getirdik. Tesisimiz Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde 22 bin metrekare alana 5 bin 500 metrekare kapalı alanda bu alanda dünyanın en modern tesisi. Tesis içinde labaratuvarımızda bulunuyor. Bugüne kadar 5 milyon Euro'nun üzerinde yatırım yaptık. Kriz dönemi olmasına rağmen sektöre ve Türkiye'nin geleceğine güvendiğimiz için yatırımdan vazgeçmedik. Projemize inanan İş Bankası Yenigün Şubesi de bu zor dönemde bize hep destek verdi" dedi.
Kendi kulvarında büyüyecek
Uzun yıllar Tariş'te görev yaptıktan sonra 'Zeytin İskelesi' projesini hayata geçiren Fatih Cenikli ise, tüketiciye tamamen Ege'nin natürel zeytinyağlarını büyük bir titizlikle sunduklarını söyledi. Zeytinyağının dünya pazarlarında yerleşmesi için 10 yıllık pazarlama tecrübesini Zeytin İskelesi'nde kullanacaklarını iç piyasada bütün zincir mağazalarda butik ürün kalitesi ile yer alacaklarını anlatan Cenikli, 5 yıllık bir plan çerçevesinde çalıştıklarını kaydetti. Üretimde Türk Gıda Kodeksi, UZZk ve AB standartlarının tümüne uyduklarını, koyu renk cam şişede ürün kalitesinden taviz vermeden, zeytinyağı pazarını büyütmeyi amaçladıklarını dile getiren Cenikli, "Naturel sızma, organik ve birinci ürünlerimizle raflardaki yerimizi aldık. 1 litrelik ambalajlarda ürünümüzü tüketiciye ulaştıracağız. Kendimize ayrı bir kulvar yarattık. Bu kulvarda yürümeye devam edeceğiz. İhracatta ABD pazarında da mutlaka yer almak istiyoruz. Bu pazar sürekli büyüyor. Onun dışında Avrupa, Japonya ve Çin pazarına da ihracat yapmak istiyoruz" diye konuştu.
