Dünya İzmir'de buluşacak

Uluslararası ölçekte yapılacak 3 günlük kongrede yurtiçinden ve yurtdışından geniş bir katılımın olacak. Kongre kapsamında 'Akdeniz'de marka kent İzmir' adıyla özel bir oturum da düzenlenecek

SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
İlk Yeni Asır Gazetesi'nin 2008'de düzenlenmesini gündeme getirdiği ve İzmirlilerin büyük destek verdiği 5. Uluslararası İzmir İktisat Kongresi'nin tarihi belli oldu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kongrenin 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenleneceğini açıkladı. Uluslararası ölçekte yapılacak 3 günlük kongrede yurtiçi ve yurtdışından geniş bir katılımın olacağı açıklayan Yılmaz, kongre kapsamında 'Akdeniz'de marka kent İzmir' adıyla özel bir oturum düzenleneceğinin müjdesini verdi. Salondakilerin kongreyi sahiplenmesinin en önemli mesaj olduğunu dile getiren Yılmaz, "Türkiye'nin ve dünyanın ekonomi politikalarına İzmir damga vuracak. İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için lobi çalışmalarını da önemsememiz gerekiyor" dedi.
5. Uluslararası İzmir İktisat Kongresi İstişare ve Bilgilendirme Toplantısı, Bakanlar Yılmaz ve Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ak Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın katılımıyla Swissotel Büyük Efes Otel'de yapıldı. İzmir'in iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin geniş katılım gösterdiği kongrede 5. Uluslararası İzmir İktisat Kongresi'nin takvimini açıklayan Bakan Yılmaz, kongrenin İzmir'in EXPO 2020 adaylığı sürecine güçlü bir destek olacağını açıkladı.

90'ıncı yıl anısına

Yılmaz, "Yaklaşık 2 yıldır gündemimizde tuttuğumuz, üzerinde çalıştığımız İzmir İktisat Kongresi'nin belli bir olgunluk aşamasına gelmesi nedeniyle bir arada bulunuyoruz. İnşallah 5'inci kongremizi İzmir'de 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında yapmayı planlıyoruz. İlk iktisat kongremizden bugüne 90 yıl geçti. Öncelikle 90 yıl çok anlamlı bir tarih. Yaklaşık 8 aylık süremiz var. Bu süreyi birlikte çok iyi değerlendirip, kongreyi tarihi ağırlığına yakışır şekilde elbirliği ile gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Kongrenin düzenlenme sürecinde İzmirlilerden gelen taleplerin çok büyük etkisi olduğunu dile getiren Yılmaz, aşağıdan yukarıya gelen taleplerin kendilerine yol gösterdiğini söyledi. 5. Kongre'nin tarihi bir döneme denk geldiğini belirten Yılmaz, "2008'den bugüne dünya küresel kriz ile boğuşuyor. Bu krizin henüz atlatıldığını söyleyemeyiz. Yeni küresel ekonomik yapının da şekillendiğini göreceğiz. Dünyada üretimin ağırlık merkezleri yeniden belirlenecek. Merkez ülkelerde ciddi sorunlar yaşanırken, gelişmekte olan ülkelerin üretimde, teknolojide, küresel düzeyde ağırlığının arttığı bir dönemi görüyoruz. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yıldızı parlayan ülkelerden biri. Türkiye büyüme oranları, bütçe dengesi, borçlanma oranı ile iyi bir performans ortaya koyuyor. Bu ortamda Türkiye ve dünya ekonomisini tartışmak istiyoruz. Dünya ve Türkiye etkileşimine yakından bakacağımız bir kongre olacak. Türkiye'nin politikalarını şekillendirme yönünde ciddi katkısı olacak" diye konuştu.
Türkiye'nin dünyanın 16, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu belirten Yılmaz, "Dünyada 10 ülke arasına girme gibi güçlü vizyonu olan bir ülkeyiz. Bu vizyon bütün toplum tarafından paylaşılan bir vizyon oldu. Nereye giderseniz gidin, 2023 vizyonu sahipleniliyor" dedi.
Kongrenin uluslararası boyutunun güçlü olacağını, katılım profilini de buna göre şekillendirecekleri kaydeden Yılmaz, kongrede Türkiye'nin yanı sıra İzmir ve Ege'nin de geleceğini şekillendireceklerini söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu: "Türkiye'yi ve dünyayı tartışacağız ama bunu İzmir'de yapacağız. İzmir bu tartışmalara damgasını vurmuş olacak. Biz İzmir'i çok önemsiyoruz. 'Akdeniz'de marka kent İzmir' diye özel bir oturum yapacağız. Bu vizyonu uluslararası anlamda da paylaşmak istiyoruz. Ege ve İzmir'e özel oturumlar yapmak istiyoruz. Bunlar EXPO'daki karar öncesine denk gelecek. Kongremizin önemli amaçlarından biri de İzmir'in EXPO çabalarına katkıda bulunmak ve hepimizin istediği o neticeyi almak. Lobi çalışmaları yapılacak, standlar da kongre çalışması içinde yer alacak."
Kongre hazırlık sürecinde İzmir'i daha çok ziyaret edeceklerini belirten Yılmaz, kongrenin hazırlık süreci ile kongre sonrasının da en azından kongre kadar önemli olduğunu söyledi. Bu sürecin değerlendirilmesi halinde kentin kalkınmasına, gelişmesine hep birlikte destek vermiş olacaklarını ifade eden Yılmaz, "Bu salonda çok güçlü bir sahiplenme hissettim. Bu işi herkes sahiplenmiş görünüyor. Bu toplantının en önemli mesajı bu" diye konuştu.

Projeler hızlanacak

Kongre ile Türkiye'nin 2023 hedefini ortaya koyacaklarını ifade eden Bakan Yıldırım ise, "Geçen yıl ticaretimiz 390 milyar dolar, 2023 hedefi 1.2 trilyon dolar. 10 büyük ekonomi içinde yer almayı hedefleyen bir Türkiye'den bahsediyoruz. 5. İktisat Kongresi bir anlamda iki şeyi ortaya koyacak. Türkiye'nin bugün geldiği yerin hem ulusal hem uluslararası düzeyde ne olduğunu, durum tespiti yapacak. 2023 hedeflerine doğru giderken Türkiye'nin kalkınma eksenlerinin neler olduğunu tespit etmiş olacak. Bu açıdan baktığımızda bugünden itibaren kongrenin toplanacağı güne kadar özellikle akademik çevrelerimizin, 9 üniversitemizin İzmir'de çok sıkı bir çalışma içine girmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Kongrede alınacak kararların Türkiye'nin 10 yılını, belki 20 yılını şekillendireceğini belirten Yıldırım, "Kongre İzmir'in EXPO adaylığının hemen arifesinde gerçekleşecek. İzmir açısından bunu çok önemsiyoruz. İzmir'in projeleri de buna uygun şekilde hızlanacak. 35 proje başladı, devam ediyor. Bu projeler 2023 vizyonu çerçevesinde başlayan projeler. Türkiye'nin iktisadi büyümesinde ve istihdamın artmasında lokomotif görevi yapacak. Ulaşım, lojistik gibi altyapı projelerinin yapamayan ülkelerin turizm, bilim alanında arzuladığı büyümeyi sağlamadığını görüyoruz. Türkiye'nin büyümesi kalkınması için geleceğe olan yatırımdır. Son 10 yılda 197 milyar dolar ulaşıma ve iletişime yatırım yaptık. Bilgi iletişimde Afrika düzeyinden Avrupa düzeyine geldi. Bakın büyükşehir belediye başkanı fuarın temelini atıyor. Geç de olsa başarılmış olması, bu noktaya gelmiş olması ciddi bir kazanımdır. İzmir nitelikli sanayi ürünleri, katmadeğeri yüksek üretimde merkez oluyor. Türkiye 10 yıl içindeki büyüme eksenlerini fark etmiş bir şehir olarak hem Akdeniz'de bir marka kent hedefini gerçekleştirecek hem de 10 yıllık ekonomik hedeflerimizin belirleneceği toplantıya ev sahipliği yapacak" diye konuştu.

Bakan Yılmaz "Kongre EXPO için de çok önemli"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye'nin ve dünyanın ekonomi politikalarına İzmir damga vuracak. Kongre İzmir'in EXPO 2020 adaylığı sürecine de güçlü bir destek olacak" dedi
Bakan Yıldırım "İzmir çok sıkı çalışmalı"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Kongrede alınacak kararlar Türkiye'nin 10 belki de 20 yılını şekillendirecek. Bu nedenle İzmir'in çok iyi çalışması gerek" dedi
"Büyük şirketlerin CEO'ları da gelmeli"
İzmir Valisi Cahit Kıraç, kongrenin kentin geleceğini şekillendirecek, ufuk açacak bir çalışma olacağını söyledi. EXPO 2020 adaylık sürecinde hem 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği hem Uluslararası İktisat Kongresi ile iki ayrı organizasyona ev sahipliği yapacaklarını belirten Kıraç, İzmir olarak iktisat kongresine EXPO'da oy kullanacak 165 ülkenin delegelerinin ve bilim insanlarının davet edilmesini önerdiklerini söyledi. Kongrede Efes Antik Kenti'ne yer verilmesi önerisini dile getiren Kıraç, "Kongrede ulusal ve uluslar arası iktisatçılar ile büyük şirketlerin CEO'ları yer almalı" dedi. Başkan Kocaoğlu, "Dünya ekonomisine İzmir'den büyük bir kongre ile bakılması EXPO adaylık oylamasından önce çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Sıfır hata ile bu işi yapacağımızı ilan etmek istiyorum" dedi. İlknur Denizli, kongrede en önemli şeyin katılım olduğunu belirterek, "Kongrenin İzmir ve bölge ekonomisinin gelişmesi açısından önünüzü açacağına, lokomotif olacağına inanıyorum" diye konuştu. Mehmet Ali Susam ise, Türkiye'nin iktisat kongresi ile küresel dünyadan kopmadan ama bu dünya ile rekabet edebilecek bir vizyona kavuşacağını ifade etti. Toplantıda İzmirliler'in önerileri dinleyen Bakan Yılmaz, kongrenin düzenlenme periyodları ile ilgili değerlendirme yapacaklarını söyledi. Yılmaz, "Her yıl mı olur 5 yıl da mı olur? Müsaadenizle bu süreçte değerlendiririz. Benim de sesli düşündüğüm zaman tarihi ağırlığı var. Bir taraftan her yıl düşünceleri olabilir ama ağırlığı sürdürmek, devam ettirmek için belli periyodlarda, önemli dönüm noktalarında gerçekleştirmenin artısı var" dedi.
"Yerel hizmetler geri kalıyor"
Bakanlar Binali Yıldırım ve Cevdet Yılmaz, AK Parti İzmir İl Başkalığı'nda partililerle de bir araya geldi. Bakan Yılmaz, partisinin İzmir teşkilatlarına, AK Parti için anti propaganda yaparak, zihinlerde önyargı yaratanların çabalarına karşı seçmenle yüz yüze iletişime geçmelerini, seçmene dokunmalarını ve onlara partiyi birebir anlatmalarını istedi. Yıldırım da, "Biz '35 İzmir 35 proje' derken dudak bükenler bugün mahcubiyetlerini gizleyemiyorlar" dedi. Yıldırım, İzmir'e ulusal düzeyde yapılan hizmetlerine yerel hizmetlerle eş zamanlı ilerleyemediğini yerel hizmetlerin geç kaldığını dile getirdi. Yıldırım, şöyle konuştu: "İzmir'de genelde yapılan bu çalışmalarla yereldeki hizmetlerin yarışamadığını herkes biliyor. Bunun bizim söylememizin anlamı yok. 4 milyon İzmirli bunu iyi biliyor. İzmir'in birçok yere hizmetlerinin geç kalmış olduğunu biliyor. Biz istiyoruz ki ulusal düzeyde yaptığımız bu gelişme yerelde bütünlük içinde eş zamanlı olarak tamamlansın. İstiyoruz ki, İzmir geri kalmasın hatta bir adım öne çıksın." Bakan Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay projesine DPT'den onay beklediğini hatırlatması üzerine, "Onay için bütün belediyelerimizle ilgili kriterlerimiz var. Farklılık gözetmeden değerlendirme yapıyoruz. Bu gelişimde Başkan Kocaoğlu, ana konuyla ilgili dosya verdi. Bu konu aynı zamanda ulaştırma konusu. Hep birlikte değerlendirmesini yapıp elimizden gelen desteği vereceğiz" dedi.
ONUR ÇAKIR

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.