Moraller zirveye çıktı

Yeni Asır'ın önderliğinde yapılan İzmir Ekonomi Zirvesi, iş dünyasında büyük yankı uyandırdı. Bakan Zeybekci'nin İzmir'in başta serbest bölgeler şehri olması konusu olmak üzere, "nokta atışı teşviklerle" destekleneceğini söylemesi büyük moral oldu

KADİR KEMALOĞLU/FATİH ABACIOĞLU (HABER MERKEZİ)
Yeni Asır Gazetesi'nin girişimi ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla düzenlenen İzmir Ekonomi Zirvesi, iş dünyasında büyük yankı uyandırdı. Bakan Zeybekci'nin zirveye birlikte geldiği üst düzey bürokratlarıyla İzmir'in başta serbest bölgeler şehri olması konusu olmak üzere, "nokta atışı teşviklerle" destekleneceği teminatı vermesi iş dünyasına büyük moral verdi. İş dünyası temsilcileri, Zeybekci'nin işaret ettiği kentte sanayiye yönelik ESBAŞ benzeri serbest bölgelerin yanı sıra, sağlık serbest bölgesi, sosyal güvenlik serbest bölgesi gibi projelerin bir an önce hayata geçirilmesini istediklerini vurguladı. Buna ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini ifade eden işadamları zirvenin kentin tüm kanat önderlerini ortak bir hedef doğrultusunda bir araya getirmesinin de çok önemli olduğuna dikkat çekti. İş adamları, Yeni Asır'dan zirvenin ikincisinin de en kısa zamanda, daha detaylı ve kapsamlı bir şekilde toplanması konusunda girişimde bulunmasını talep etti.
BU TOPLANTIYI BÜYÜTÜP, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINI DA İŞİN İÇİNE KATALIM
Ekrem Demirtaş (İTO Başkanı)
Yeni Asır'a teşekkür

Öncelikle zirveyi gerçekleşitren Yeni Asır'a teşekkür ediyorum, içimizi döktük. Bugüne kadar kendi aramızda konuştuğumuz konuları en yetkili kişiye açık seçik anlattık. Sayın bakanımız durumumuzu değerlendirerek gereken ilgiyi, çözüm yollarını gösterecektir diye düşünüyorum. İzmir'in önünü açmak gerekir, İzmir'in potansiyelini kullanmasına engel olmamak gerekir.
Ender Yorgancılar (Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı)
Son derece başarılı

Son derece başarılı bir zirve oldu. Herkes her şeyi söyledi. Sayın Bakan ve Yardımcısı Adnan Yıldırım'ın "Bundan sonra işimiz başlıyor" diye konuşmaları moral verdi. Bu çok önemli. İzmir'in büyümesi, Türkiye'nin büyümesi demek. İzmir, verginin yüzde 11'ini topluyor. Yapılan yatırım ve teşvikler gelişmişlikle vergiyi paralel olarak yukarıya çıkaracak. Bu sözlerimizin değerlendirilip sonuca ulaşmasını umuyorum. Serbest bölgelerin ve serbest ticaretin artması döviz girdisini artıracak etkenler arasında. İzmir'de 2 adet serbest bölge var. Liman avantajının kullanılması, Çandarlı limanının bitmesiyle ortaya çıkacak.
Musa Turan Türkiye Genç İşadamları Derneği Ege Şube Başkanı)
2'ncisi düzenlemeli

Zirvede özellikle İTB Başkanı sayın Işınsu Kestelli'nin sunumu harikaydı. Güne damgasını vurdu. İzmir'in röntgenini çekti, beklentilerini söyledi. Ender Yorgancılar ve Ekrem Demirtaş başkanların tespitleri de çok önemliydi. Bakanımızın yaklaşımı çok hoşumuza gitti. Bu toplantıyı büyütelim, sivil toplum kuruluşları, işadamları ve dernekleri de içine katalım. Bizim için umut verici bir tavırdı. Yeni Asır'dan bu zirvenin ikincisini bekliyoruz. Bu arada böyle önemli ekonomi zirvelerinde, siyaset yapan kişilerin siyaset konuşmaması lazım. Biz sadece ekonomi konuşmak istiyoruz. İzmir'in özel bir teşvik alması gerektiğine inanıyorum. Çünkü her şehrin dinamikleri farklı.

Faruk Güler (ESBAŞ CEO'su)
Büyük yatırım gerek

Yeni Asır'ın girişimi çok önemli bir zirvenin toplanmasını sağladı. Bu seviyede bir çalışma İzmir için Ege için çok faydalı olacaktır. Burada Ege'den çıkmış bir bakanın büyük faydası olduğunu gördük. Zirvede vizyonu geniş tutma yönündeki açıklamaları olumlu karşılıyorum. Pastayı büyüterek paylaşmak İzmir için çok faydalı olacaktır. Yabancı sermayenin gelebilmesi için önemli çalışmalar yapmak gerekiyor. Büyük yatırımlar gerekiyor. Küçük ve orta boy mütevazi yatırımlara yabancı yatırımcı gelmiyor. Dünyadaki mevcut büyük sermayenin yatırım yapacağı işler için büyük projeler istiyor. Onun için büyük projeler hazırlamalıyız. En büyük handikap arazi yokluğu. Bakanlık bu durumu anlamış durumda. Sayın bakanımızın anlattığı serbest bölgeler, bir dönem Avrupa Birliği sürecine bir dönem feda edilmişti. Yeni anlayışla ve bakış açısıyla yeniden önem kazanacaklar. Kendimizi bir yerlere koymak anlamında demiyorum ancak ESBAŞ yabancı yatırımcıların takdir ettiği bir yapı haline geldi. Biz ESBAŞ olarak mükemmellik modeli haline gelmek istiyoruz.
Kemal Çolakoğlu (İzmir Kalkınma Kurulu Başkanı)
2 ve 3'üncüsü de olmalı

Bardağın dolu tarafına bakmak lazım. Böyle bir toplantının düzenlenmiş olması ciddi bir başarı. Bu toplantının en önemli sonucu İzmir'in bazı tevşiklere ihtiyacının olduğunun ortaya konmasıdır. Sayın Bakanımız ilk toplantıda talepleri dinledi. Kendisi de İzmir'in bu konuda bir desteğe ihtiyacı olduğunu biliyor. Ancak, buna hemen bir cevap vermesi beklenemez. İlk toplantıdan bir somut sonuç çıkacağını düşünmüyordum. Ama hiç olmazsa sayın bakan bir müjde vermek adına İzmir'deki organize sanayi bölgelerinin komşu illerdeki organize sanayi bölgeleriyle aynı teşvikten yaralanması müjdesini verebilirdi. Bunun beklentisi içindeyik. Ancak, bir hayal kırıklığı içerisinde değiliz. Bu toplantının mutlaka ikincisi, üçüncüsü olmalı. Ardından somut sonuçlar alınacağına inanıyorum. Yeni Asır'ı ve Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'yı kutluyorum.

Salih Esen (Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı)
Yeni yol haritası çizildi

Dünkü zirveden çıkan en önemli sonuç Sayın Bakan'ın İzmir için yeni bir yol haritası çizmesi oldu. Bunu teşvik sistemini değiştirmeden yapılabileceğinin yolunu gösterdi. İzmirlilerin, İzmir sanayicisinin, iş adamının yeni hedeflere kilitlenmesi için nasıl hareket etmesi gerektiğini gösterdi. Bundan kastım İzmir'in özellike serbest şehir olma yolunda kendisini geliştirmesidir. Sayın Bakanın gösterdiği hedeflerden biri bu. Sağlık konusunda yeni yatırımların yapılması diğer gösterdiği bir hedef. Bunlarla teşvikte yaşadığımız sıkıntıyı artıya çevirebiliriz. Bir de sayın Bakanın ve Bakan Yardımcısının İzmir'e ilgilerini gördük. Bu da bizi mutlu etti. Bu diyaloğun devam etmesinin gerektiğini düşünüyorum.

Berkay Eskinazi (Lider Yaratıcı Kadınlar Derneği Başkanı)
Somut sonuç bekliyoruz

Zirveden herkesin memnun ayrıldığını düşünüyorum. Masaya yatırılan bu konulardan önümüzdeki günlerde somut bir sonuç bekliyoruz. Sanayici elinde olanla düşünür ve hareket eder. Özellike serbest bölgeler konusunda çizilen yol haritası önümüzdeki günler için çok önemli. Sağlık, turizmi, kültür turizmi, sanayi ve tarımıyla İzmir zor bir şehir. Umarım bu zirve bu zorluğu ortadan kaldırır. Ayrıca kanaat önderlerinin bir araya gelmesi ve hep birlikte İzmir için bir söylem ortaya koyması da bence bu zirvenin en önemli artılarından biri.

Işın Yılmaz (EBSO Meclis Başkan Yardımcısı)
İlklerin şehriyiz

Bu zirve, böyle bir girişimin ne kadar gerekli olduğu sonucunu ortaya koydu. İzmir ilklerin şehri olduğunu birkez daha gösterdi. Önemli bir ihtiyaca binaen yapılmış bir toplantıydı. Sayın Bakandan beklentimiz yüksekti. Çünkü içimizden biri. Bizim sorunlarımızı bizzat yaşamış biri. Ayrıca Adnan Yıldırım'ın da yine bizim içimizden biri olması bizlere güven verdi. Bu toplantılar devam etmeli. Özellike Işınsu Kestelli'nin deniz kenarında bir serbest bölge olması fikrini yürekten destekliyorum. Bu fikrin bu toplantıda dile getirilmesi çok önemli. Ayrıca Sayın EBSO Başkanımız İzmir'deki OSB'lerin dolana kadar komşu illerdeki OSB'lerin yaralandığı teşviklerden faydalanması gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi. Bu da son derece önemli. Bu arada yurtdışı uçuş sayısının artmasının İzmir'in ihracaatını özellikle benim içinde bulunduğun tekstil ihracaatını en az yüzde 30 arttıracağını düşünüyorum. Şebnem Bursalı'ya da katkılarından dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Gülçin Güloğlu (EBSO Meclis Üyesi)
Çevre illerle bütünleşmeliyiz

Bence İzmir'in gelecek vizyonu adına son derece önemli bir toplantı oldu. Bunun devamı gelmeli. Sayın bakınımız da belirtti, "Daha geniş kapsamlı bir toplantıda daha geniş katılımlı bir ortamda konuşalım" dedi. Gördük ki, İzmir'n çok fazla aktörle bu yolda ilerlemesi gerekiyor. Ayrıca Bakanlığımız bizi sadece İzmir olarak görmüyor. Çevre illerle birlikte bütünleştiriyor. Bu da bence çok önemli. Sanayisi, Turizmi, Lojistik merkesi, tarımıyla birlikte top yekün bir kalkınma modeli öneriyorlar. Burada İzmir'in serbest bölgeler sehri olma yolunda da başlıkların konulması, sağlık serbet bölgesinin konuşulmasının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu başlıkların hepsi ayrı bir toplantı konusu o nedenle bu toplantımların devamı gelerek İzmir'e önemli faydalar sağlayacağını umut ediyorum.
Selami Özpoyraz (İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi)
Çok önemliydi

Özellkle Otomotiv serbest bölgesi adına ve İzmir'in Türkiye'nin serbest şehri olması adına önemli bir toplantı oldu. Biz eskiden beri bunu dile getiriyoruz. İzmir ve çevresinde son derece gelişmiş bir otomotiv yan sanayi tesisi bulunuyor. Bunlar dünyaya binlerce çeşit parça üretiyor. Öyle ki İzmir'de ilk yerli otomobilimizi üretecek bir altyapı bulunuyor. Bu nedenle bu toplantının son derece önemli olduğunu ve bunların konuşulmaya başlamasının bile son derece önemli olduğunu düşünüyorum. En kısa zamanda bu zirve ikincisi en kısa sürede gerçekleştirilmeli.

Halil Şahin (Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birliği Başkanı)
Realize edilmeli

Yeni Asır'ın öncülüğünde gerçekleşen bu toplantı kentin tüm kanaat önderlerini biraraya getirmesi açısından son derece önemliydi. Herkes sorunlarını aktardı. Bakanımızın ilgisi, tüm bürokratlarıyla orada olması konuya ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Umarım buradaki konular, bu birliktelikler realize edilerek İzmir'in önünün açılması adına devam eder. Burada öne çıkan konulardan biri de İzmir'deki serbest bölgelerin artması özellike ihtisas serbest bölgelerinin oluşturulması. Bunların hepsi ayrı ayrı düşünülmesi, üzerinde çalışılması gereken konular. Özellkile Sayın Işınsu Kesttelli'nin belirttiği deniz kenarında bir serbest bölge fikri olumlu bir öneri. ESBAŞ örneği, istihdam faaliyetlerinin çeşitliliği bizlere örnek olmalı. Sağlık Serbest Bölgesi, jeotermal zenginliğimizle birleştirilerek yeni yatırımların yapılması, bunlar İzmir'i kalkındıracak önemli projler, bunları çok önemsiyoruz.

Aziz Kocaoğlu (İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı)
Teşvik tek başına çözüm değil

Zirvede İzmir'le ilgili önemli tespitleri hükümetin üst düzey yöneticileri ile paylaşma fırsatı yakaladım. Bakan Nihat Zeybekçi'ye de Ankara'da takip ettiğimiz işlerle ilgili bir dosya takdim ettim. İzmir ekonomisinin nasıl kalkınacağı, İzmir'in nasıl sürdürülebilir büyüme gerçekleştirebileceği konusunda tüm kanaat önderleri isteklerini dile getirdiler. Teşvik tek başına bir şey ifade etmiyor, neticeye götürmüyor. İzmir'in kalkınabilmesi için Büyükşehir Belediyesi'nin yerelde yaptığı yatırımların dışında merkezi hükümetin ciddi teşvik ve yatırım yapması gerekiyor. Yerel yönetimler, kenti en iyi bilen kurumlar. Planlamanın müştereken yapılması, fikir alışverişinde bulunarak yapılmalı. Kalıcı kalkınma, tüm kent ve sektör temsilcileriyle beraber olacak bir konu.
Hüseyin Aslan (Ege-Koop Genel Başkanı)
İzmir'i uçurur

Yeni Asır'ın girişimiyle yapılan ekonomi zirvesi İzmir'in geleceğini yakından ilgelindiriyor. Serbest bölgelerin serbest şehir olmanın konuşulması beni son derece memnun etti. Bugün İzmir'in turizm şehri olamıyor, fuarlar, kongreler şehri olamıyor. Üniversiteler kenti olamıyor. Geriye bir tek sağlık turizmi ve yatırımları kalıyor. Bugün dünyadaki sağlık turizminin parasal karşılığı 5.5 trilyon dolar. Daha önce ilk bizim gündeme getirdiğimiz sağlık serbest bölgesiyle bu pastadan yüzde 1 pay alsak bile hem İzmir'i hem de Türkiye'yi uçurur. Bu projeye çok kolay yatırımcı bulunur. Biz bu projeyi gündeme getirdiğimizde bile Amerika'dan Almanya'dan bizlere başvuranlar olmuştu. Bu konu Sağlık Bakanlığı'nın gündeminde ve bununla ilgili bir yönetmelik çıkarıldı. Bu süreçte projemizle ile ilgli bizim üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Zirve bu süreçteki umutlarımızı artırdı. Bu konuda başta Şebnem Bursalı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Rıza Akça (Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı)
Atak yapma zamanı

Doyurucu bir toplantı oldu. Sanayici olarak bürokrasiye, devlete yakın olmak, sorunlarımızı aktarkmak bizler için önemli. Bu zirve bunu sağladı. Bu toplantıların devamının gelmesini istiyoruz. Ekonomi bakanımızın bu kadar yüreten, samimi bir şekilde İzmir'e gelerek sorunları dinlemesi her şeyen önce moralimizi yükseltti. İzmir olarak artık bir atak yapmamızın zamanı geldi. Bu serbest şehirle de olabilir, tevvik adaletsizliğini ortadan kaldırılmasıyla da olabilir. Ancak, önce istemek ve bunu haketmek gerekiyor. Bugün Kocaeli, Bursa otomotivde, Antalya turizmde uçtu. İzmir'in de farklı bir sektörde bu illeri yakalaması gerekiyor.

Ümit Ülkü (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şubesi Başkanı)
Takipçisi olacağız

Zirvede ortak akıl ortaya çıktı. Bu bir tespit toplantısıydı. Bu toplantıda sorunlar bir kez daha ve gerçekten iyi niyetli bir şekilde tespit edildi. Bizler kentin sivil toplum kuruluşları olarak bu zirvede dile getirilen sorunların çözümünün takipçisi olacağız. Hükmetin İzmir'e daha fazla şeyler yapmak istediğini görmek son derece memnuniyet verici. Bizler de destek olamak için elimizden ne geliyorsa yapacağız.


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.