Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) uzun süredir yaptığı planlama sonunda kırmızı et ihtiyacının karşılanması amacıyla Uruguay'dan 100 bin besilik hayvanın gelmesi için süreç tamamlandı. Çalışmalar kapsamındaki ilk 10 bin hayvan 15 Mayıs'ta Türkiye'ye ulaşacak. Hayvanların gelmesi için ESK ile birlikte Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği'nin Genel Başkanı Bülent Tunç, içlerinde Angus, Limuzin, Şarole gibi ırkların bulunduğu 10 bin besilik ilk partinin yola çıktığını belirtti.
Vahşi ithalat değil
Tunç, ESK ile Uruguay'dan hayvan tedarikine ilişkin yaptıkları protokolün küçük üreticiyi kollayan bir yapıda olduğuna dile getirerek, "Hayvan tedarik süreci en ince detayına kadar ESK tarafından planlandı. İlk partiyi 97 küçük ve orta ölçekli üretici adına getiriyoruz. Üreticiler gidip hayvanları kendisi seçti. Daha önce yaşandığı gibi 'vahşi ithalat' söz konusu değil. Hem piyasa dengelenecek hem de küçük üretici korunup, desteklenecek" dedi.
BURCU ÇALIK
"Tüketicinin dana ısrarını anlamıyoruz"
Kırmızı et üreticileri olarak koyun eti tüketimine yönelik de ciddi bir kampanya hazırlığı içinde olduklarını belirten Tunç, Türkiye'de küçükbaş eti tüketiminin arttırılması gerektiğini dile getirdi. Tunç, "Dana diye ısrar edilmesini anlayamıyoruz. Binlerce dönüm meramız var. Koyun da fazlalığımız var. Koyun eti sağlık açısından da çok önemli. Tamamen otla beslenen bir hayvan, tamamen organik et" diye konuştu.
