Kuşadası'nda Efes Fuar ve Kongre Merkezi'nde 6 ve 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 3. Ulusal Süt Zirvesi, Türkiye'nin dört bir yanından üreticileri ağırlayacak. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü önderliğinde Platform Fuarcılık tarafından düzenlenecek zirveye, son günlerde en çok tartışılan süt fazlalığı konusu damga vuracak. Türkiye'nin yılda 19 milyon ton ile üretimdeki başarısına karşın kişi başı 24 litre tüketimle birçok Avrupa Birliği ve Amerika'nın gerisinde kalması da yine zirvenin ana gündem maddeleri arasında yer alacak.
Geleceğe ışık tutacak
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Salih Okumuş, zirvenin küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesi, süt verimliğinin ve kalitesinin artırılarak sürdürülebilir üretimi ile pazarlanmasını sağlamak için büyük önem taşıdığını söyledi. İlk iki zirvede elde edilen başarılı sonuçların tüm sektör için verimli bir kaynak halini aldığına dikkat çeken Okumuş, "Zirve, Anadolu EXPO Canlı Süt ve Besi Hayvanları Fuarı ile eş zamanlı düzenlenecek. Bu da sektör temsilcileri açısından oldukça faydalı olacak" dedi.
Fırsat yaratacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürü Mustafa Bircan da zirvenin, Türkiye'nin tek ihtisas fuarı ile eş zamanlı aynı mekanda düzenlenmesinin sektör için büyük katkı sağlayacağını söyledi. Süt sektörünün; son yıllarda yaşanan yem hammadde fiyatlarındaki artış, GDO gibi temel pek çok zorluğa rağmen övünülecek bir endüstri olmayı başardığını söyleyen Bircan, "Sektör yeni ve daha ileri hedeflerle bu övgüyü devam ettirmeye kararlı. Bunun için birlikte bilimi, teknolojiyi kullanarak, paylaşarak daha çok öğrenerek üretmemiz ve küreselleşen dünyada yerimizi sağlamlaştırmamız gerekiyor" diye konuştu.
Çözüme ulaşacak
Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan ise zirvenin üreticinin en önemli sorunu "pazarlamaya" çözüm önerileri getireceğine dikkat çekti. Sektörün 300 bin kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini söyleyen Ceylan, "Süt sektörüne devlet desteğiyle ciddi katkı sağlandı ve üretim arttı. Ancak sektörün bu kadar gelişmiş olmasına karşın maliyet artışı nedeniyle üretici istediği karı elde edemiyor. Üretici yemi dövizle alıyor ama döviz arttı, mazota zam geldi. Sanayici de geçen yılki fiyattan ürün almak istiyor. Bu zirve sütün doğru şekilde pazarlanamamasının nedenleri ortaya koyacak" dedi.
Keçi sütü Aydın'dan
Aydın'da yaşayan 60 yaşındaki çiftçi Şerif Coşgun, çiftliğinde beslediği Aneon Saanen cinsi keçilerinden elde ettiği sütü Türkiye'nin dört bir yanına satarak kazanç sağlıyor. Keçi sütüne her bölgeden büyük bir talep olduğunu vurgulayan Coşgun, "Günlük elde ettiğimiz 650 litre sütü satarak hem vatandaşlarımızın keçi sütü ihtiyacını karşılıyoruz hem de ekonomik kazanç elde ediyoruz" dedi. Aydın'ın Söke ilçesi Çalışlı Mahallesi'nde emekli bankacı Şerif Coşgun, Çanakkale'de gördüğü Aneon Saanen cinsi Fransız keçisi yetiştirmek için harekete geçti. Keçilerle ilgili araştırmalar yapan Coşgun, iki yıl önce Fransa'dan tanesi 2 bin 500 liradan 250 keçi ithal etti ve ekonomiye kazandırdı. İHSAN KARATAŞ