Alsancak’ta Suriye ekmeği

İzmirli fırıncılar, kayıtdışı ekmekle mücadele ederken karşılarına bu kez Suriye’den “lavaş” rakip çıktı Suriyeliler, İzmir’de günlük 120 bin liralık kayıtdışı ekmek üretiyor. 8 adet lavaş, paket içinde 2 TL’den satıyor

Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçan Suriyelilerin İzmir'de yerleştikleri bölgelerde kendi ekmeğini üretmeye başlaması kayıtdışı yeni bir sektörün doğmasına neden oldu. Özellikle Basmane semtinde, son 5-6 aydır hemen hemen tüm fırın ve unlu mamul firmalarında, Suriye ekmeği satılıyor. Yalnızca Çankaya ve Basmane semtine günde 2 bin 500-3 bin civarı Suriye ekmeği dağıtıldığı belirtiliyor. İzmir genelinde merdivenaltı diye tabir edilen yerlerde üretilen Suriye ekmeği miktarının ise günlük 50-60 bini bulduğu tahmin ediliyor. Arap lavaşı olarak da isimlendirilen Suriye ekmeği ambalajın içinde 8 tanesi 2 liradan satılıyor. Bu da günlük 120 bin, aylık ise 3 milyon 600 bin liralık kayıtdışı Suriye ekmeği üretildiği anlamına geliyor. Ekmeğin ambalajında Arapça yazılar yer alırken, Suriye ekmeğinin satıldığı işyeri sahipleri, ekmeğin en az Suriyeliler kadar Türkler tarafından da tüketildiğini belirtti.
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, İzmir'in dört bir tarafında Suriye ekmeği üretildiğini dile getirerek, ekmeklerin dükkanların yanı sıra evlere de dağıtıldığını söyledi. Sağır, İzmir genelinde günlük 50-60 bin Suriye ekmeği üretildiğini tahmin ettiklerini belirtti. Sağır, "İzmir'in dört bir tarafında Suriyeliler bu ekmeği üretiyor. Bunları doğru dürüst kontrol eden yok. Ruhsat ve hijyen kontrolü yok. Bu vergi dairelerine ilgilendiren bir konu. Bu noktada fiş kesilip kesilmediği de bilinmiyor. Bu ekmekler dükkanların yanı sıra özel olarak evlere de servis ediliyor. Herkesin ticaret yapma özgürlüğü elbette ki var, ancak kurallara ve kaidelere uyulması zorunludur. Bu ekmeğin üretimi noktasında kurallara uyulmalı kayıt dışı sektör haline gelen Suriye ekmeği denetim altına alınmalı" dedi. 
FARKI NE?
Suriye ekmeği, Ortadoğu'nun birçok ülkesinde tüketilen ince ve oldukça gevrek bir çeşit ekmek. Yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış bir çukurun içinde pişiriliyor. El ya da makine ile yapılabiliyor. Bol miktarda hazırlanıp uzun müddet saklanabiliyor.
"Belediye başkanlarına çağrı yaptık"
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, fırıncıların İzmir'e dışarıdan gelen kayıt dışı ekmek ile mücadelesi devam ederken şimdi de kayıtdışı Suriye ekmeğinin karşılarına çıktığını söyledi. Sırtı, "Bu ekmekler ambalajlarda satılıyor ancak ne kadar hijyenik tartışılır. İzmir'e gelen kayıt dışı ekmek günlük 150 bin adete ulaştı. Fırıncılar olarak biz bu sorunla mücadele etmekte zorlanırken şimdi de Suriye ekmeği çıktı. Biz bu konuda Tarım İl Müdürlüğü'nde yaptığımız bir toplantıda ilçe belediye başkanlarımıza çağrıda bulunduk ancak herhangi bir cevap alamadık. Bu Suriye ekmeği gerekli denetimlerden geçmeli. Örneğin, bazı ambalajlarda 600 gr yazan ekmekler 400 gr çıkıyor. Özellikle Basmane ve Çankaya Bölgesi kontrol altına alınmalı" dedi.
EMİRHAN ERGEN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.