Manisa'ya 3 yıl önce yerleşen Burçin Karababa, 1 yaşını dolduran kız Derin Su'nun anne sütünden katı gıdaya geçişi sırasında aşırı alerjik reaksiyon göstermesinin, yediklerindeki ilaç kalıntılarından kaynaklandığını öğrenince doğal gıdaya yöneldi. ABD'den getirttiği 50 kırmızı solucanın dışkısından elde ettiği organik gübreyle evinin terasındaki saksıda sebze yetiştiren ve çocuğunun yaşadığı sorunu çözen Karababa, bugün Manisa'da kurduğu tesiste 54 milyar solucana ulaştı, ardından yurtdışına açıldı. Ankara'da Ege'ye gelen jeofizik mühendisi Burçin Karababa, Kaliforniya eyaletinden getirttiği 50 kırmızı solucanın dışkısından organik gübre üretti. Karababa, solucanların artmasıyla 2005 yılında 150 bin lira sermayeyle ülkede "ilk" olduğunu söylediği solucan gübresi üreten işletmesini Manisa'da açtı.
Şerden hayır doğdu
Karababa, Saruhanlı ilçesinin Hacırahmanlı Mahallesi'nde 21 dönüm arazi üzerinde kurulu tesisinde üretim yapıyor. Kurduğu Ekosol Tarım ve Hayvancılık Şirketinin Genel Müdürlüğü'nü üstlenen kadın girişimci, "Böyle bir işe kızım sayesinde başladım. Şerden hayır doğdu. Solucanları terasımdaki sebzeler için kullandım ve kızımın sağlığı düzeldi" dedi. Karababa, şöyle konuştu: "Her sene 1200 ton katı gübre ve 5 bin ton kadar da sıvı gübre üretiyoruz. Solucan gübresi son 15 yıldır Avrupa'da da çok ciddi olarak kullanılıyor. Artık Türkiye'de de çok talep görüyor. Şu an Fransa, Romanya, Hollanda, Azerbaycan ve Kazakistan'a satışlarımız var. Katı gübrenin kilosu 2.5, sıvı gübrenin kilosu ise 40 lira."
